COVID-19'lu annelerin bebekleri nasıl doğdu?

Corona virüs pandemisinde (COVID-19) hamileler için diğer kişilerden farklı riskler belirtilmiyor. Ancak riskin ne olduğunu tam olarak tahmin edebilecek yeterli bilgiye de sahip değiliz. Bu sebeple maruziyeti ve riski azaltmak için sosyal izolasyon şart ancak anne adaylarının aslında en büyük korkusu, olası bir bulaş durumunda bebeklerinin akıbetinin ne olacağı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Özlem Oğuz Güngör bakın neler söyledi

COVID-19'lu annelerin bebekleri nasıl doğdu?
26 Mart 2020 - 12:17 - Güncelleme: 27 Mart 2020 - 09:06

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Özlem Oğuz Güngör, “Hamilelikte meydana gelen değişikliler akciğer kapasitesinin azalması ve bağışıklık sistemindeki değişiklikler nedeniyle hamile kadınların karşılaşıldığı bilinen SARS ve MERS gibi solunum yolu enfeksiyonları gibi ciddi hastalıklar yaşadıkları görüldü. COVID-19 ile de benzer sonuçlar tahmin ediliyor" dedi.




2Gebelikte corona virüs tedavi edilmezse...

Gebelikte corona virüs tedavi edilmezse... 



Şiddetli COVID-19’un tedavi edilmezse fetüsü etkileyip erken yani 37 haftadan önce doğuma neden olabileceğine dikkat çeken Güngör, bu durumun zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabileceğini söyledi.


​​​​​​​

 

3Bebeklerin test sonucu negatif çıktı

Bebeklerin test sonucu negatif çıktı 



Yakın tarihli bir raporda, COVID-19 tanısı almış 19 kadının bebeklerinde corona virüs için negatif test sonucu çıktığını belirten Güngör, şunları söyledi: “Hamile kadınlar, tedbir amaçlı sosyal izolasyona önem vermeli. Büyük toplantılardan kaçınmalı, daha az insanın olduğu saatlerde alışveriş yapmalı ya da birisinin sizin için yapmasını sağlamalısınız. Tiyatro, sinema ve alışveriş merkezlerinden kaçınmakta yarar var. Aslında toplumsal uzaklaşmayı, herkes dikkate alınmalı.”


​​​​​​​

4

Yolculuk yapılması gerektiğinde tren, otobüs, toplu taşıma ve uçak seyahatlerinden kaçınmayı öneren Güngör, “Araba ile seyahat etmeniz gerekiyorsa COVID-19 ile enfekte olmanız durumunda yanınıza tıbbi kayıtlarınızın bir kopyasını aldığınızdan emin olmalısınız” uyarısında bulundu.


​​​​​​​

 

5Anneden bebeğe bulaşma görülmedi

'Anneden bebeğe bulaşma görülmedi' 



Şimdiye kadar gebelik sırasında anneden bebeğe bulaşma tespit edilmediğini vurgulayan Güngör, “Amniyotik sıvı, kordon kanı ve anne sütü testi COVID-19 için negatif çıktı. Ateş, öksürük veya nefes darlığı olanların COVID için test ediliyorsa doktoru muhtemelen bir göğüs röntgeni önerecek, bu normal ve hamile kadınlar için uygun” diye konuştu.


​​​​​​​

6Özlem Oğuz Güngör, şu önerilerde de bulundu:

Özlem Oğuz Güngör, şu önerilerde de bulundu: 



Tarif edilen semptomlar (öksürük, ateş, nefes darlığı gibi) hızlı değerlendirilmeli. Evde bir termometreniz olduğundan emin olmalısınız, 38 derece üzerinde ateş için sağlık sistemini aramalısınız.


​​​​​​​

 

7

Nefes darlığı yaşıyorsanız yine sağlık sistemine danışmalı ve gerekli tavsiyelere bağlı olarak yönlendirilen servise maske ve eldiven gibi korunma şartlarını sağlayarak ulaşmalısınız. Böylece doğru triyaj ve yardımcı personel ile korunabilirsiniz.


​​​​​​​

8

Ateşi olmayan ancak kuru öksürük hisseden hamile kadınlar da doktorlarının talimatları doğrultusunda tedavi ve bakım sürecini devam ettirmeli. Korkmayın ama tedbirli ve temkinli olun. COVID tanısı alanların yüzde 80'inde hafif bir hastalık süreci yaşandığını unutmayın.


​​​​​​​

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum