COVID miyim, yoksa grip mi?

Öksürük, halsizlik ve hafif ateş akıllara hemen o soruyu getiriyor: “Yoksa COVID mi oldum!” Sonbaharın gelmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlardaki artış sıklıkla koronavirüsle karıştırılıyor. Virüs kaynaklı olan bu iki hastalığı kendi başımıza ayırt etmemiz mümkün değil.

COVID miyim, yoksa grip mi?
26 Eylül 2021 - 08:46

Havaların soğumaya başlamasıyla gribal hastalıklar arttı. Birçoğumuz Koronavirüs endişesiyle soluğu hastanede alıyoruz. Yüz yüze eğitime geçilmesiyle de aynı endişeyi çocuklarımız için hissettik. Okuldan burun akıntısı ya da hafif bir öksürükle gelen çocuk için “Acaba COVID mi oldu” diyoruz. İki hastalığın belirtileri çok benzer, ayırmak neredeyse imkânsız. Bu yüzden “Mutlaka doktora başvurun” deniyor.

YETİŞKİNLER

‘ŞİKÂYETLERE BAKARAK AYIRICI TANI KONULMAZ’
Prof. Dr. Servet Kayhan göğüs hastalıkları uzmanı

Yeni koronavirüs varyantları, özellikle de Delta varyantı, bulaşıcılık ve klinik belirtiler açısından gribe benzer şekilde ateş, boğaz ağrısı, kas ağrıları, geniz akıntısı, öksürük, baş ağrısı gibi şikâyetlere neden olabilir. Sadece bunlara bakarak Grip ve COVID-19’u ayırt etmek mümkün olmayabilir. Ayırıcı tanı için PCR testi gerekir. Pandemi devam ettiği için temaslı kişilerin tespiti ve izolasyonu gerektiğinden grip benzeri şikâyeti olanların da bu süreçte hekime başvurması önerilir.

Dünya Sağlık Örgütü öncelikle sağlık personeli, 65 yaş üstü kişiler, gebeler, kronik hastalığı olanlar ve 6 ay-5 yaş arası çocukların mevsimsel grip aşısı olmasını öneriyor. COVID-19 aşısı olmak sizi gripten korumaz.  Aynı şekilde grip aşısının da koronavirüse karşı koruyuculuğu yoktur. Pandemi koşullarında ayırıcı tanıda zorluk yaşanması olasılıkları nedeniyle grip aşısı daha da önem kazandı. Maske, mesafe, hijyen önlemlerinin aşı olamayan insanlar için de gripten koruyucu olduğu biliniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum