Dijital Platformlar sinemadan önce televizyonu bitirecek!

Televizyon kanallarının ve videonun yapamadığını dijital platformlar yapabilir mi? Sinema salonları anımızda yer alacak nostaljik hatıralara dönüşebilir mi?

Dijital Platformlar sinemadan önce televizyonu bitirecek!
27 Mart 2022 - 14:48 - Güncelleme: 28 Mart 2022 - 11:01

Televizyon icat oldu, sinemayı bitirecek denildi, bitiremedi. Sinema salonları sahip oldukları dev perde, etkileyici ses sistemleri, konforlu koltuklar ve sunduğu sosyal imkanlarla yaşamaya devam etti. 80’lerde evlerimize adına video denen mucize alet girdi. Tamam dediler, sinema bu kez bitecek. Salonlar sarsıldı ama bunu da atlattı.

Şimdi evimizde bambaşka bir konfor var; dijital platformlar… Netflix, BluTV, Exxen, Gain, Mubi, Puhu TV, TV+… Yakında HBO Max ve Disney+ da bu koroya katılacak.

Sinema salonlarının geleceği tehlikede mi?

Televizyon kanallarının ve videonun yapamadığını dijital platformlar yapabilir mi? Sinema salonları anımızda yer alacak nostaljik hatıralara dönüşebilir mi?

Bu mümkün çünkü artık evlerde (sinemadakinden bile) yüksek çözünürlük sağlayan dev ekranlar ve projeksiyon sistemleri var. Ses sistemleri de oldukça gelişti. İşin donanım kısmı tamam, sinemadaki konfor ve hatta daha fazlası evde var artık.

Sinemayı yaşatan şey sinemada izlediklerimizdi. Bergen’in gişesi sinemanın sonsuza dek hayatımızda olacağını düşündürüyor olabilir ancak platform işleri de artık sinemada izlediklerimizi aratmıyor. Sinema standartlarında yüksek bütçe ile çekilmiş işler platformlarda ardı ardına yayınlanıyor. Dünyanın en iyi oyuncuları artık sinemadan çok platformlarda. Örnek; Ben Affleck’i The Tender Bar (Şefkat Barı) ve Deep Water (Derin Sular) ile Amazon Prime’da izlememiz.

Sinema yine bir çıkış yolu bulabilir. 3D filmler ile işi bir süre idare ettiler ama seyirci bu oyuncaktan usandı. Ülkemizdeki projeksiyon sistemleri yetersiz olduğundan 3D film izlemek pek zevkli bir deneyim değil.

Asıl tehlikede olan televizyon kanalları!

Evet, sinema salonları dijital platform saldırısından da kurtulabilir ama TV kanalları için aynı şeyi söyleyemem. Önümüzdeki 3-5-10 yıl içinde çanak anten vasıtasıyla izlediğimiz tüm kanallar dijital platformlara dönüşecek ya da yayınına son verecek. Gelecek çok net görünüyor. Şu an milyon dolarlar değerindeki kanallar 1 kuruş etmeyecek.

Genişbant internete entegre üretilen yeni televizyonlar artık neredeyse her evde. Kumandalarda kocaman Netflix, Amazon Prime tuşları var. Bu işin de donanım tarafı tamam ama hala eski usul TV izlemeyi sevenler var diye bazı şeyler devam ediyor.

Değişimin nasıl olacağı geçtiğimiz günlerde örneklendi. Disney Channel, sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda kanalın yayınını sonlandıracağını ve ‘en sevilen’ içeriklerinin tüm bölümleriyle Disney+’ta olacağı belirtildi.

Reklam izlemekten kurtulacak mıyız?

Artık çatıya çanak kurup evde bedavaya TV izlemenin sonu geliyor. Reklam yayınlayarak gelir elde etme modeli ile çalışan TV kanalları, abonelik sistemiyle çalışan platform içerikleriyle rekabet edemiyor. TV kanallarındaki işler daha sıkıcı ve ucuz görünüyor. HBO’nun The Sopranos’undan beri bu böyle ve o zamandan beri ara iyice açıldı. Amazon Studios, Eylül ayında izleyici karşısına çıkacak olan Yüzüklerin Efendisi dizisinin ilk sezonu için 465 milyon dolar harcadı. Bu bütçelerle çalışan platformlarla hangi TV kanalı rekabete girebilir?

Baştaki soruya dönelim; dijital platformlar sinema salonlarının sonunu getirebilir mi? Bu mümkün ancak yakın gelecekte böyle bir tehlike yok. Sinemada film izlemek hala çok eğlenceli ama platformlar evdeki TV kanalları ile rekabete girip, kazanacak ve hepsini yok edecek. İçerik üreticiler açısından sorun yok, hepsi platformlara göçecek.

Yayıncılığın geleceğinde bunlar var. İyi seyirler…

MURAT TOLGA ŞEN

[email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum