Dünya Dönmezse Ne Olur?

Dünya kendi ekseni üzerinde dönüyor ve her 23 saat, 56 dakika ve 4.1 saniyede bir dönüş tamamlıyor. Bu dönüş sayesinde gece ve gündüzü oluştur ve yıldızlar belirginleşir.

Dünya Dönmezse Ne Olur?
20 Aralık 2022 - 20:16

Peki, Dünya dönmezse ne olur? “Nasıl” veya “neden” diye sormayın sadece sonucu düşünün. Sonuçlar bize gezegenimiz ve galaksideki diğer dünyalar hakkında çok şey anlatıyor. Dön, Dön, Dön

İlk olarak, Dünya’nın dönüşü derken neyi kastediyoruz ?

Ya Dünya Dönmeyi Durdurursa! Dünya dönmeseydi Ne Olurdu?

Yukarıda bahsettiğimiz 23 saatlik figür, dünyanın dönmesinin ne kadar sürdüğüdür. Bu “yıldız günü” olarak bilinir. Ve bir yıldızın Dünya’nın gökyüzünde aynı konuma dönmesi için geçen süredir.

Günlerin uzunluğunu genellikle Güneş’e göre ölçüyoruz çünkü bu bizim için daha önemli. “Güneş günü” yıldız gününden dört dakika daha uzundur.

Çünkü Dünya dönerken Güneş’in etrafında döner.

Birçok bilim müzesinde ve büyük binalarda Foucault sarkaçları vardır( tavandan çok uzun kablolarda, bir pim halkasıyla çevrili ağır ağırlıklar.)

Sarkaç sallanırken pimleri devirir ve zamanla bu salınımlar daire oluşturur.

Dünya dönmüyor olsaydı, sarkaç sadece ileri geri sallanırdı. Dünya dönmeyi durdurursa yılın büyük bir kısmını tamamen karanlıkta veya tamamen gün ışığında geçirmenin sonuçları iklim için dramatik olacaktır. Gezegenin gece tarafı donarken, gündüz tarafı çok ısınmış olur.

Bunlar sadece güneş ışığının etkileridir. Güneş ışığına maruz kalma yüzeyi ve üzerindeki havayı ısıtır. Ilık hava yükselir, soğuk hava düşer ve yıldızların dönmesi, gezegendeki sıcaklık değişimlerini artırır. Bunun bir sonucu da, Dünya’nın dönüşünü büyük ölçekli okyanuslara ve hava akımlarını dolaşımdaki düzenlere yönlendirdiği Coriolis etkisidir.

Eğer Dünya dönmeseydi, bu düzenlerin çoğu yok olur ve tüm akım ve rüzgar sistemini bozardı.
Hatta gelgitler bile etkilenirdi. Uydumuz, dünyada gelgitler oluşturur ve yıldızların dönmesiyle, bu gelgitler hareket eder. Eğer dünya dönmeyi bırakıp ay yörüngede kalmaya devam etseydi, gelgitler sadece 27 yıldız gününde bir değişecekti.

Her Şey Bağlantılı

Ya Dünya Dönmeyi Durdurursa! Dünya dönmeseydi Ne Olurdu?

Ay’ın yerçekimi, Dünya’nın bir tarafında daha zor olduğundan son 4,5 milyar yılda Dünya’nın dönüşünü yavaşlattı. Bilim adamları, yaklaşık 1,4 milyar yıl önce, Dünyada bir günün 18 saat olduğunu tahmin ediyorlar.

Dünya da aslında Ay’a aynı şeyi yaptı, aynı yüzü bize gösterene kadar dönüşünü yavaşlattı. Bu olaya “gelgit kilitleme” denir. Güneş sistemindeki birçok uydu kendi gezegenlerine kilitlenir. Plüton ve en büyük uydusu Charon gelgitsel olarak kilitlidir.

Bilinen birçok dış gezegen ev sahibi yıldızlarına gelgitle kilitlenmiştir. Gelgit kilitli dış gezegenler Güneş’ten daha küçük yıldızlar etrafında yaygın göründüğü için, gökbilimciler yaşanabilir olup olmadıklarını anlamaya çalışıyorlar.

İlgili makale: Güneş sistemimizdeki gezegenler ve gezegenler sıralaması

Başka bir deyişle, yıldızsal rotasyonu durdurmak gerçekçi değildir, ancak Güneş’e göre rotasyon eksikliği her zaman gerçekleşen bir şeydir. Bu durumlarda, dönmeyen bir Dünya’daki hava sirkülasyonu ile ilgili tüm sorular çok önemli hale gelir.

Bir tarafı sürekli ısıtılmış ve diğer tarafı kalıcı karanlıkta iken, gezegenin bazı bölümlerinin yaşanabilir olması mümkündür. Peki, diğerleri? Pek değil.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Çeviri: Ayhan Mete GÜNAY

YORUMLAR

  • 0 Yorum