Dünyaya satılan üç ilacın, sahte olduğu tespit edildi

Murat Ağırel: Türkiye’deki üç ecza deposu üzerinden dünyaya satılan üç ilacın, sahte olduğu tespit edildi, Sağlık Bakanlığı ise sadece biriyle ilgili yazı yayımladı

Dünyaya satılan üç ilacın, sahte olduğu tespit edildi
10 Ocak 2023 - 11:04 - Güncelleme: 10 Ocak 2023 - 11:08

Devlet kurumları eliyle hastalara sahte kanser ilacı verildiğini ortaya çıkaran gazeteci Murat Ağırel, Türkiye’deki üç ecza deposu üzerinden dünyaya satılan üç ilacın, sahte olduğunun tespit edildiğini yazdı. Dünya Sağlık Örgütü’nün, bu konuda 2020’de tüm dünyaya, "acil" koduyla uyarı yazısı yazdığını ifade eden Ağırel, Sağlık Bakanlığı’nın ise bu ilaçlardan sadece biriyle ilgili yazı yayımladığını belirtti. Ağırel, SGK’ya ve bağlı olduğu kurum Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine, “Bahse konu üç ilaç, SGK’ya alındı mı? Depolarda bunlardan var mı? Hastalar kullandı mı” sorularını yöneltti.

Ağırel, Cumhuriyet'te yer alan bugünkü yazısında, “İsviçre İlaç Denetim Kurumu’nun (SWISSMEDIC) resmi sayfasında üç Türk ecza deposu hakkında da sahte ilaç bilgisi yer alıyor. Bu ilaç firmalarının yurtdışına ilaç satmaları yasaklanmış. Türkiye tarafından değil! İsviçre tarafından” bilgisini paylaştı.

Brezilya'nın tıbbi ürün ithalatını askıya aldığı üç Türk toptancı

Ağırel, “Olay, Brezilya’da patlak veriyor. Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu ANVISA, SWISSMEDIC’e Brezilya’nın üç Türk toptancıdan tüm tıbbi ürün ithalatını askıya aldığı bilgisini veriyor” dedi. Ağırel, bu firmaları şöyle sıraladı:

Ankara Türkeli Ecza Deposu LTD.ŞTİ

Poros İlaç

Karen İlaç Ecza Deposu İthalat İhracat AŞ

Sahte çıkan üç ilaç

“Sahte çıkan ilaçların, Defibrotide (parti 0126), Soliris (parti 1000706, 1003254) ve Harvoni (parti 22VMYA12, 61264902) olduğunu ve Türkiye’den Brezilya’ya ihraç edildiği” bilgisini veren Ağırel, “SWISSMEDIC ve Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’den giden sahte ilaçları tespit etmiş ve bunlarla ilgili yazı yayımlamış, uyarmış.  Bir ilaç ile ilgili Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu da yazı yayımlamış. Ancak diğer ilaçlar için... Yok!” dedi.

Ağırel, SGK’ya ve bağlı olduğu kurum Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine şu soruları yöneltti:

“Bahse konu üç ilaç SGK’ye alındı mı?

Bu ilaçlar, hangi kurum aracılığı ile hangi firmalardan alındı?

SGK deposunda bu ilaçlardan var mı?

Alındı ise hastalara verildi mi?”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum