Ekonomi çakıldı

YSK'nın kararının ardından dövizdeki yükselme devam ediyor. Borsa İstanbul, 90 binin altına düştü. Merkez Bankası ise "finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler" nedeniyle 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdiğini duyurdu.

Ekonomi çakıldı
09 Mayıs 2019 - 19:16
Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimlerini tekrar etme kararıyla 6 seviyesinin üzerine yükselen kur üzerindeki baskı devam ediyor.

Dün 6.20 sınırına dayanan, günü de 6.18 civarında tamamlayan Dolar/TL gece saatlerinde 6.2133'ü gördü. 

DOLAR 6.24'E AVRO 7’YE KADAR YÜKSELDİ

Kur bugün ise 6.17'den güne başlamasının ardından yükselişe geçti ve 6.24’e kadar yükseldi. Bu, 24 Eylül'den beri en yüksek seviye olarak kayda geçti.

Avro ise güne 6.91'den başlayıp 7 seviyesine kadar çıktı.

RİSK PRİMİ ZİRVEDE

 

Türkiye'nin 5 yıllık risk primi ise 480,941 baz puan ile Eylül'den beri en yüksek seviyeyi gördü.

Dünü yüzde 1.32 değer kaybıyla 90.272,19 puandan tamamlayan Borsa İstanbul 100 Endeksi yeni güne de düşüşle başlayarak 90 bin seviyesinin altına geriledi. Borsa İstanbul 88.731 puana kadar düştü.

EN FAZLA DEĞER KAYBEDEN PARA BİRİMİ

Türk Lirası YSK'nın seçim tekrarı kararını aldığı Pazartesi gününden beri %1.58 ile en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.

MERKEZ BANKASI'NDAN HAMLE

Merkez Bankası, "finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler" nedeniyle 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi. 

TCMB'den yapılan açıklamada, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" denildi.

Merkez Bankası'nın hamlesinin ardından dolar 6.23'e, euro ise 6.98'e düştü. 

MERKEZ'DEN BİR HAMLE DAHA

Merkez Bankası TL zorunlu karşılık oranını % 40'tan % 30'a indirdi. Merkez Bankası'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı; 

"Finansal piyasalarda son dönemdeki gelişmeler dikkate alınarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla, 

Türk lirası zorunlu karşılıkların Döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 40’tan yüzde 30’a indirilmesine,

 

Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.

Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânına ilişkin yapılan değişiklik sonucunda piyasaya 2,8 milyar ABD doları likidite verilmesi ve piyasadan 7,2 milyar TL tutarında likidite çekilmesi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklik sonucunda ise piyasadan 3 milyar ABD doları likidite çekilmesi beklenmektedir."

“HEM SANDIĞI TEKMELEYECEKSİNİZ, HEM DE…”

Gazeteci Emin Çapa konuyla ilgili sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

“Dolar yükseliyor çünkü Türkiye'nin CDS'leri 2,5 saatte % 2,5 yükselerek 487 puana çıktı. Cumhur İttifakı sandığı tekmelemeden önce 386 puandı.

(CDS bir ülkeye para yatıranların iflas riskine karşı paralarını sigortalatmaları. Ne kadar düşükse iflas riski o kadar az demek)

Hem sandığı tekmeleyeceksiniz, hem de bunun hiçbir maliyeti olmayacak diye düşünmüyordunuz herhalde? Gene Millet İttifakı'na dua edin, sandığı boykot etmediler de, dolar kuru ve CDS'ler size rağmen sınırlı artıyor. Boykot olsa dolar çoktan 7'yi geçmiş, 8'i konuşuyorduk.

Sizin, ‘YSK karar aldı. Her şey hukuka uygun. YSK bağımsız’ söylemlerinizi eğitmeyerek cahil bıraktığınız bazı garibanlar yer, ama azıcık aklı olan, bu ülkede yargı bağımsızlığı olmadığını biliyor ve buna göre hareket ediyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum