Erdoğan: Benim alanım ekonomi ve neticesi de ortada

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir, ben böyle inanıyorum. Benim alanım ekonomi ve neticesi de ortada.

Erdoğan: Benim alanım ekonomi ve neticesi de ortada
03 Şubat 2023 - 10:19

Erdoğan: Benim alanım ekonomi ve neticesi de ortada

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT’de katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.

 

Tartışmalı adaylığıyla ilgili yöneltilen soruya yanıt veren Erdoğan, “Yeniden adaylık önünde hiçbir engel bulunmuyor. Hukuka da anayasaya da uygun. Bunlar sandıktan ümidini kesenlerin başvurduğu ‘suyu bulandırma’ çabalarıdır” diye konuştu.

Erdoğan ayrıca, yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceğini duyurdu. EYT teklifiyle ilgili açıklama yapan Erdoğan, “İlk maaş Şubat veya Mart’ta verilebilir” dedi. ‘Cumhur İttifakı’na yeni katılımlar olabilir mi?’ sorusuna yanıt veren Erdoğan, “Yerli ve milli siyaset yapan herkese kapımız açık. Yaslandığı değerlere inanan ve saygı gösterenlerle yol yürüyebiliriz. Yeni gelişmeler olursa olumlu karşılarız” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

“Biz bugüne kadar eserlerimiz, hizmetlerimizle gayretin içerisindeyiz. Bir partinin adayın ayinesi iştir, kampanyaya bakılmaz. Siz eserlerinizle halkınızın karşısında değilseniz, halkınız size değer vermez.20 yıldır yaptıklarımızı halkımız görüyor. Eser olarak görüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü, Avrasya Tüneli’ni görüyor. Bunlar halkımın hayal ettiği şeyler değildi. Rahmetli Demirel’i köprü, Turgut Bey’in köprü ve 3. köprü bize nasip oldu. Önünü kesmek için ellerinden geleni yaptılar. Türkiye Yüzyılı bir vizyon meselesidir. Varsın birileri masa başı kurgulanmış kampanyalarla göz boyamaya çalışsın. Biz inşallah yeni zaferlere başarılarla ulaşacağız. Türkiye Yüzyılı Türkiye’nin elde etiği güç ve birikimiyle dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacağının adıdır. Şimdi, Türkiye’nin imkanlarını vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz.

“BUNLAR MİLLİ DEĞİL”

Bunlar da utanma yok. Kalleşçe astıkları Menderes’in şimdi de sloganını çalıyorlar. Kendileriyle çelişmek muhalefetin her zamanki hali. Bu Slogan CHP’ye isyanın nişanesidir. Bugün millet iradesine sahip çıkan AK Parti Cumhur ittifakıdır. Binalara slogan asmakla olmaz. Önce milli iradeye saygı duymayı öğrenin. Bunlar milli değil gayrımilli. Benim milletim sana inanmaz ki, Bu millete hep ihanet ettiniz. Menderes’i ipe götürdünüz. Bunun sorumlusu sizsiniz. Batıdan aferin almanın peşindeler. Biz de CHP zihniyetine ‘Yeter Söz Milletindir’ diyoruz. Eser söz konusu olduğunda yetmez diyoruz.

Gelin biz bunlara 7’li masa diyelim. 6 deyince eksik oluyor. Malum parti masanın altında. Biz seçim tarihini açıklayarak, rahatlarını bozduk. Toplanıp toplanıp bunlar dağılıyordu. Seçim tarihi vermesek aday çıkaracakları yoktu. Aday açıklama tarihinde bile belirsizlik var. Biri ’13 Şubat’ta açıklayacağız’ diyor biri ‘Planımız yok’ diyor. Siz birbirinize güvenmiyorken, millet size nasıl güvensin. 7’sinin elinde bir kukla koymaya çalışıyorlar. Yıpranır diye açıklamıyorlarmış. Bu nasıl iş. Adayın yıpranacağından korktuğunuz için açıklayamazken, biz Türkiye Yüzyılı’na hazırlanıyoruz. Bu yola çıkan tabi ki yıpranacak. Yorulmadık yorulmuyoruz, yıpranmadık yıpranmıyoruz.

ADAYLIK AÇIKLAMASI

Bunların hiçbirisinin Anayasa’nın 101’inde veya diğer maddlerinde yeri yok. Biz bu güne kadar bu adımları atarken bunların aklı neredeydi? O zamanlar bunu hiç konuşmadılar şimdi konuşuyorlar. Çünkü çıkaracakları adayın seçilme şansı olmadığını görüyorlar. Milletimiz bizi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk cumhurbaşkanı yaptı. Biz böylece ilk dönemi tamamlamış olacağız. Yeniden adaylık önünde hiçbir engel bulunmuyor. Hukuka da anayasaya da uygun. Bunlar sandıktan ümidini kesenlerin başvurduğu ‘suyu bulandırma’ çabalarıdır.

“TEK DERTLERİ KUKLA CUMHURBAŞKANINI ADAY YAPABİLİR MİYİZ?”

Benzerlik değil tam anlamıyla koalisyon dönemine dönüş söz konusu olacak. Başbakan olduğumda bakan sayısı 35’ti. Biz ne yaptık. Böyle olamaz. Sayıları indirdik, 17 bakanımız var. Bunu 7’li masada olanların bazıları bilir. Bunlar israfın ta kendisidir. Bu masa müdavimleri erken başladı ağlamaya. Çünkü bir şey kapmaları lazım. Tek dertleri kukla cumhurbaşkanını aday yapabilir miyiz? Eski Türkiye’de olduğu gibi 6’lı masanın bakanlık kavgaları yakındır. Hiçbir netice buradan alamayacaklar. Milletim bunlara bu ülkeyi teslim etmez. Değişik bir versiyonu diyebilirsiniz. Koalisyon hükümetleri bunlara göre daha isabetli adımlar atma fırsatı yakalamış olabilir. Bunlar o fırsatı yakalayamaz. Oturma düzeninden ziyaret sırasında çıkmaza girene, milletim yönetme şansı vermez. Özlemleri vaatleri eski Türkiye. Masadakilerin talimatıyla hareket edecek cumhurbaşkanıyla ülke yönetilemez. Kuklalara kim itibar eder.

CUMHUR İTTİFAKI GENİŞLER Mİ?

Yerli ve milli siyaset yapan herkese kapımız açık. Cumhur İttifakı asla gizli veya açık pazarlıklar üzerine kurulu değildir. Yaslandığı değerlere inanan ve saygı gösterenlerle yol yürüyebiliriz. Yeni gelişmeler olursa olumlu karşılarız. Yarın da inşallah Devlet Bey’i evinde ziyaret edeceğim.

EYT TEKLİFİ

Yarın görüşülmeye başlanacak. AK Parti olarak bir an önce yasalaştırarak vatandaşlarımıza haklarını vermek istiyoruz. EYT kapsamında ilk aylıkları şubat ya da mart gibi bağlanabilir. Sorunu çözmek için bir irade koyduk, bu iradenin arkasındayız.

 

“FAİZİ DAHA DA DÜŞÜRECEĞİZ”

Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz yüzde 9 bunu daha da düşüreceğiz. Benim inancım şu; başbakanlığım döneminde faizi 4,6’ya indirdik, enflasyon da 6,4 gibiydi. Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir. Benim alanım ekonomi, neticesi de ortada. Uluslararası toplantılarda bu tezimi savundum. Şimdi biz yine indireceğiz dedik. 86’lardaydı enflasyon 64’e düştü. Daha da düşecek. Tüm mesele istikrarımızdır, güvenimizdir. 2022’de toplam bütçe giderimiz 2 trilyon 941 milyar lira oldu. Bütçe gelirimiz ise 2 trilyon 802 milyar lira olarak gerçekleşti. Bütçe açığımız yılın tamamında yalnızca 139,1 milyar lira oldu. Toplamda 171,8 milyar lira faiz dışı fazla verdik. Covid-19 salgını, emtia ve enerji fiyatlarındaki artışlara rağmen 4 yılın ardından yeniden faiz dışı fazla vermeyi başardık.

Bütçe açığını 2002 yılında yüzde 11,1 seviyesinde devralmıştık. Bunu 2022 yılında yüzde 1’e düşürmüş durumdayız. Bu yıl ayrıca faiz harcamalarının bütçe içindeki payını da azalttık. Bütçede yakaladığımız güçlü gelir performansını sağlamak için ne vergi artırdık ne yeni vergi getirdik. Tam aksine yükleri düşürdük. Uluslararası kuruluşlar büyümeyi de açıklıyorlar. Şu anda büyümede 5,5’i yakalamış durumdayız.

SOSYAL KONUT PROJESİ

İkinci el konutlarla ilgili bir çalışma yapılacak, planlama devam ediyor. Önceliği ilk evini alacak vatandaşlarımıza vermek istiyoruz. Bu seçim sonrası atılacak bir adım. ‘Alt gelirliyi ev sahibi yapacağız’ dedik, iki yıla evler teslim edilmiş olacak. Orta gelirlileri ev sahibi yapacağız dedik, kampanyayı yaptık. İhtiyaç halinde yeni projeleri de hayata geçirmekten geri durmayacağız. Sosyal konut, vatandaşlarımıza ayrı bir gurur ve özgüven getirdi. En son Manavgat’ta konut teslim törenini yaptık, herkes ‘bunu beklemiyorduk’ dedi.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ SÜRECİ

İsveç’in özür dilemesi işi bitirmiyor, önce terörizmle mücadelede işbirliği için biz fırsat olarak gördük. Bize 120 teröristi verin dedik ama İsveç bu konuda anayasa değişikliği yapacağız dediler, sayın başbakan buraya geldi. Gayet güzel görüşmeler oldu. Ancak mutabakat zaptı kapsamında verilen taahhütlerin yerine getirilmediğini gördük. Sadece geçtiğimiz iki haftada yaşananları gördük. Buradaki taahhütlerin, terörle mücadele başta olmak üzere yerine getirilmesi gerekmektedir. Kuran’a yapılan saldırıya İsveç’in sessiz duyarsız kalması hatta güvenlik güçlerinin bunları koruma altına almasını görmek ne ile izah edilebilir. En güçlü şekilde kınadık. Bu nefret suçudur. Bunu süratle halletmeleri lazım. Müslümanlara karşı nefret suç işlenmesi kabul edilemez. Tüm inançlara saygı gösterilmesini bekliyoruz. An itibariyle İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmıyoruz. Finlandiya’ya farklı bakıyoruz. Finlandiya süreci işletirse biz de üzerimize düşen görevi yerine getiririz.

Terörle mücadele adına yürüttüğümüz mücadele aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğüne de katkı sağlıyoruz. Rejim de bunun farkına varmalı. Suriye’de terörle mücadele biz yolumuza tavizsiz devam ettik. Rusya, Suriye ve Türkiye üçlü toplantı düzenlemelim önce dışişleri bakanlarımız sonra savunma bakanlarımız, sonrasında da liderler bir araya gelsin. Böylece neticelerden İran’ı da bilgilendirelim. Biz ulusal güvenliğimiz içim gereken önlemeleri alırız. Geri dönüşlerin gönüllü onurlu olması gerekiyor. İstedik ki geri dönüşler sağlansın. Bu da başladı, şu anda 400-500 bine yakın mülteci Suriye’ye dönmeye başladı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

İki liderle görüşmelerimiz oluyor. İnisiyatif alma konusunda hiçbir Avrupa ülkesi bizim kadar cesur olmadı. Tahıl Koridoru, esir değişimi ve insanı yardımlar konusunda çözümün parçası olduk. Avrupa’da ve dünyadan da barış için destek bekliyoruz. Müzakereler devam ediyoruz. Gerek ABD’nin gerek Almanya’nın tank yollanmaması olayı bir çözüm müdür? Ben buna bir çözüm unsurdur diyemem. Bunlar riskli ve silah baronlarının işine yarıyor.

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER

Yunanistan’ın tutumu kabul edilebilir gibi değil, iyi komşuluk ilişkilerine de müttefikliğe de yakışmıyor. Yunanistan’ın hava sahamızı ihlalleri, tacizleri tansiyonu yükseltiyor. Hava kuvvetlerimiz ve sahil güvenliğimiz cevapsız bırakmıyor. Adaları silahlandırıyorlar, sonra Tayfun deyince panikliyorlar. Savunma sanayine 560 yetmez, bunu 1000 km çıkaracaksınız dedim. Bunlara hem hukuki, hem sahada gereken cevabı vermeyi sürdüreceğiz. İHA-SİHA, Kızılelmelarımız… Silahlı kuvvetlerimiz daha güçlü hale gelecek.

AYASOFYA’NIN AÇILMASI

Açmak Allah’a hamd olsun bize nasip oldu. Üstadın kararlılığını yaşadık, açmak bize nasip oldu. Nasıl duygulanmayalım. Erbakan hocamızın vaatlerini gerçekleştiren olmamıza rağmen, şu anda tabii birilerinin farklı zeminde bu adımlara karşı olanlarla birlikte olmaları insanı ciddi manada yıkıyor.

TOGG NE ZAMAN YOLLARDA OLACAK?

TOGG, 2023’ün içinde ihracatla ve iç piyasadaki ihticatımızı karşılayacak. Elektrik olmasına rağmen manevra kabileyeti çok yüksek. Başta Gürcan arkadşaımızı. O da bu işte çok maharetli. Büyük emek verdiler ve TOGG’u yerli ve milli bir eser olarak ülkemize kazandırdılar. Fabrika muhteşem. Personal sayısı da girecek artıyor.

 

İnşallah 14 Mayıs ülkem ve milletim için çok farklı bir dönem olsun. Küresel sömürge düzenine bu seçimlerle önemli bir gol atalım.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum