Erdoğan en sert balkon konuşmasını yaptı

Erdoğan, yaklaşık 6,5 yıldır tutuklu olarak yargılanan Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden iktidarları döneminde çıkamayacağının mesajını verirken Külliye'deki kalabalık, “Selo’ya idam” sloganları attı!

Erdoğan en sert balkon konuşmasını yaptı
29 Mayıs 2023 - 09:19

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu önde bitirerek üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşması merakla bekleniyordu. Yapıcı mesajlar vermesi beklenen Erdoğan,  21 yıllık iktidar döneminin en sert balkon konuşmasına imza attı.

2002’de, AKP’nin ilk genel merkezindeki küçük balkonda yaptığı konuşmadan bu yana girdiği her seçimi kazanan ve zafer kazandığı her akşam balkondan o seçim dönemini değerlendirerek birlik beraberlik mesajı veren Erdoğan’ın sözleri önemliydi. Zira Türkiye, tarihindeki en sert seçim dönemlerinden birini yaşadı. Muhalif seçmenin hayal kırıklığı ve TBMM’nin çoğunluk yapısından kaynaklı olarak endişesi hiç olmadığı kadar büyüktü.


Ads by Kiosked

Zaferden emin görünen Erdoğan’ın ilk kez AKP Genel Merkezi yerine Külliye’nin balkonundan halka sesleneceği bilgisi sabah saatlerinde geldiğinde, gazeteciler şaşkınlık yaşadı. Erdoğan, 2023’te, Cumhuriyet'in 100. yılında kazanacağı zaferi, yarattığı sistemle özdeşleşen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın balkonunda kutlayacaktı. On binlerce kişi Erdoğan’ın kazandığı anlaşılınca Külliye’ye akın etti. Yollar kapandı, Külliye’nin bahçesi dahil bütün alan doldu.

Fetih mesajı

Sonuçlar erkenden belli olmasına rağmen Erdoğan kürsüye gelmek için gece yarısını bekledi. Yeni günün ilk dakikasında kürsüye gelen Erdoğan, böylece İstanbul’un fethinin 570. yılında, “Türkiye’nin yüzyılı” sloganıyla girdiği seçim zaferini kutlamış oldu.

“Bir ülkücü HÜDA Par’la aynı sandığa kessen girmez” diyen Oğan, HÜDA Par  ile el ele

Son fotoğraftan başlamak tabloyu daha net anlatıyor. Erdoğan için seçimi kazanmak hayatiydi ve AKP’nin tarihinde görülmedik biçimde, sandıkta ciddi karşılığı o ana kadar bulunmayan partilerle de  işbirliğine gitti.

İttifak yapılmadığı, sadece listeye bazı adaylarının alındığı söylenen HÜDA Par’ın lideri Zekeriya Yapıcıoğlu, Cumhur İttifakı'nın bileşenleri MHP, BBP, Yeniden Refah Partisi ve DSP liderleriyle birlikte balkona çağrıldı.

Bu isimlerin yanında seçimin ikinci turunda Erdoğan’a destek veren Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan da vardı. Üstelik ilk turdan önce “HÜDA Par’la sandığa bir ülkücüyü kessen girmez, Hüda Par’la yan yana durmaz bir Türk milliyetçisi” açıklamasını Oğan, Yapıcıoğlu’nun elini tutarak havaya kaldıran isim oldu.


(Soldan sağa: HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan,
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Ata İttifakı'nın birinci turdaki adayı Sinan Oğan)

En sert konuşma

“Soranlara sormayanlara” nakaratını her mitinginde söylediği kampanya şarkısı ile balkona gelen Erdoğan’ın ilk sözleri yapıcıydı. "Tercihini hangi partiden, hangi adaydan yana kullanmış olursa olsun her vatandaşıma teşekkür ediyorum. Kazanan biz değiliz Türkiye'dir, kazanan demokrasimizdir Kazandığımızda ülkemizde kimse kaybetmeyecek demiştik. Biz kazandığımızda tek kaybeden kirli senaryoların sahipleriyle, onların aparatları terör örgütleri ve tefeciler olacak demiştik. Aynı sözü bir kez daha veriyoruz. Bugün kimse kaybetmemiştir. Kazanmıştır. Kimseye kırgın, kızgın, öfkeli değiliz. Artık seçim dönemine dair tüm tartışmaları ve çekişmeleri bir kenara bırakarak milli hedeflerimiz, hayallerimiz etrafından bütünleşme vaktidir. Bu çağrıyı laf olsun diye değil, tüm kalbimizle yapıyoruz. Türkiye’nin gücü 85 milyonun hep beraber olmasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullanan Erdoğan, konuşmasının kalan bölümünde sert bir üslup kullandı ve politikalarının sertleşerek süreceği mesajını verdi.

 

“Montaj” vurgusu ve sloganlar

Kalabalığın, “Bay bay Kemal” sloganları eşliğinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan Erdoğan, “montaj video” nedeniyle eleştirilmesine neden olan söylemini tekrarladı. Kılıçdaroğlu’na Kandil’in “Haydi” şarkısı üzerinden mesaj verdiğini savunarak, “Kandil’dekilerle 'Haydi' diyebilirsiniz ama bu millet yutmuyor” dedi. Bu sırada kalabalık, “Apo’nun p.çleri yıldıramaz bizleri” sloganları attı.

Külliye'de “Selo’ya idam” sloganı ve “Biz varken çıkamaz” mesajı

Milliyetçi-muhafazakar oylarla seçimi kazanan Erdoğan, HDP-Yeşil Sol çizgisine yönelik sert sözlerini de sürdürdü. Kılıçdaroğlu’nu hedef alan Erdoğan, “Selo'yu çıkarmak istiyorsanız oyu bana vereceksiniz’ diyordu. Benim milletim ne dedi? Diyarbakır’da 51 Kürt kardeşimizin ölümüne neden olan bu terörist Selo'dur. Adaletin, hak ve hukukun egemen olduğu Türkiye’de sen 51 Kürt kardeşimizin ölümüne neden olan Selo’yu istediğin gibi dışarı çıkaramazsın. Bizim iktidarımızda böyle bir şeyin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bizim iktidarımızda, ‘Adalet mülkün esasıdır’ bu değiştirilemez”  ifadelerini kullandı. Erdoğan, Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden iktidarları döneminde çıkamayacağının mesajını verirken kalabalık, “Selo’ya idam” sloganları attı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum