Erdoğan ve Putin'in Soçi'deki görüşmesi sona erdi

Yaklaşık 4 saat sürdü AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında, Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşen ve 4 saat süren görüşme 19:30'da sona erdi.

Erdoğan ve Putin'in Soçi'deki görüşmesi sona erdi
05 Ağustos 2022 - 20:04 - Güncelleme: 06 Ağustos 2022 - 09:50
İki lider arasında Rus Sanatoryum'daki görüşmenin, saat 15.20'de başladığı bildirilmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Rus mevkidaşıyla yapacakları görüşmelerde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra güncel küresel ve bölgesel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacaktır." bilgisi verildi.

Görüşmede masada Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine başlatması gündemde olan yeni harekat ve tahıl anlaşmalarının takip süreci olması bekleniyor. Akkuyu Nükleer Santrali'nde Rusya tarafının Türkiye'den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesini 26 Temmuz'da feshetmesi sonrası doğan ihtilaf da görüşmede gündeme gelebilecek konular arasında. 

18 gün içinde ikinci görüşme

Bu görüşme, Erdoğan ve Putin'in 18 gün içinde gerçekleştirdiği ikinci yüz yüze görüşme oldu. 

Erdoğan ve Putin, 19 Temmuz'da Tahran'da bir araya gelmiş; ayrıca Astana formatında Suriye İç Savaşı'ndaki gelişmeleri konuşmak üzere İran Başbakanı İbrahim Reisi ile de masaya oturmuşlardı. Bu görüşmelerde hem Rusya hem de İran, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yeni bir operasyon yapmasına karşı çıkmıştı.

İki lider arasında bu kadar kısa bir zaman aralığında ikinci bir görüşme yapılmasını T24 ekranlarında 'Dış Politika ile İçli Dışlı' programında değerlendiren T24 Diplomasi Analisti Barçın Yinanç, "O görüşmeden sonra elimizde yeni konu ne var; tahıl anlaşmasının uygulanması meselesi. İlk gemi dün denetlendikten sonra İstanbul Boğazı'ndan geçti. Ama bakalım dönüşü de sorunsuz olacak mı... Çünkü bu geminin yükünü Lübnan'da boşalttıktan sonra tekrar yük almak için Ukrayna'ya dönmesi söz konusu olacak. Dönüş yolunda Ukrayna'ya silah taşımadığının kanıtlanması için henüz ismi açıklanmayan bir Türk limanında denetlenecek" dedi. 

Ukrayna tahılı taşıyan ilk gemi, Boğaz'ı geçti

24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana Ukrayna'dan Karadeniz dışına tahıl taşıyan ilk gemi, 3 Ağustos'ta Türk, Rus, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından İstanbul'da denetlendikten sonra Boğaz'ı geçerek Karadeniz'den çıktı. 

Soli Özel: Rusya, Suriye'ye harekatın karşılığında bir şey ister

Bugün yapılacak görüşmeyi Fransız haber ajansı AFP'ye değerlendiren Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Soli Özel, "Büyük ihtimalle bu görüşmenin Suriye'ye yapılacak olası harekatla bir ilgisi var. Türkiye bunun için Rusya veya İran'dan yeşil ışık alamadı" dedi.

Özel, "Rusya, bunun karşılığında bir şey isteyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, Akkuyu'yu konuşuyor 

Mersin'de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Rusya tarafı, Türkiye'den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesini 26 Temmuz'da feshetti.

Kararın ardından muhalefet kampından siyasetçiler, Akkuyu'nun artık 'yüzde yüz' Rus projesi haline geldiğini savundu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu hafta yaptığı açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve yüklenici Titan 2-IC İçtaş konsorsiyumu arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunulduğunu duyurdu.

Bloomberg'den Fikret Kozok'a geçen hafta konuşan üst düzey Türk yetkililere göre Rosatom, ülkedeki alt kuruluşuna Temmuz ortasında yaklaşık 5 milyar dolar gönderdi. Kaynaklar, gelecek haftalarda da benzer dolar transferleri planlandığını söyledi. 

İki lider arasındaki görüşmede, bu konunun da masada olması bekleniyor

YORUMLAR

  • 0 Yorum