Geleceğe damga vurması beklenen cep telefonu teknolojileri

Hemen hemen tüm ihtiyaçlarımıza cevap veren akıllı cep telefonu teknolojileri hızla gelişiyor. Yeni çiplerden 5G’ye, pil ömründen sanal gerçekliğe, giyilebilir teknolojilerden hayatımızı değiştirecek Yapay Zeka’ya cep telefonlarını neler bekliyor?

Geleceğe damga vurması beklenen cep telefonu teknolojileri
04 Mayıs 2021 - 17:21 - Güncelleme: 05 Mayıs 2021 - 11:44

Akıllı cep telefonları, alışverişten eğlenceye gündelik hayatta ihtiyaç duyduğumuz neredeyse tüm beklentilerimizi karşılamayı sürdürüyor.

Yapılan araştırmalar* 2020’de dünya genelinde akıllı telefon kullanıcıları sayısının 3,5 milyar’ı geçtiğini gösterirken telefon kullanım alışkanlıkları da artış göstemeye devam ediyor. 2018’de Amerika’da yapılan bir araştırma**, kullanıcıların telefonlarını günde 48 kez açtıklarını ortaya koyarken, Z kuşağında bu sayının 79’a çıktığı görülüyor.

Elektronik ürünlerini en uygun fiyat, en kaliteli hizmet ve güvenilir alışveriş yaklaşımıyla ulaştırmak üzere 2008 yılında kurulan İncehesap.com verilerine göre, mobil cihazların kullanımı hızla artıyor.

Önümüzdeki döneme damgasını vurması beklenen cep telefonu teknolojileri neler?

Yeni çipler performans artışı ve enerji verimliliği sağlayacak

Önümüzdeki dönemde telefonların işlem güçleri her geçen gün artmaya devam edecek. Böylece cep telefonlarımızla daha yüksek işlem gücü gerektiren uygulamaları sorunsuzca çalıştırabileceğiz.

huawei yapay zeka
A.I. AM THE CHOSEN ONE – Huawei Ascend 910 ve MindSpore lansmanından

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisinin önümüzdeki sene 3 nm mimarisine dayalı çiplerin seri üretimine başlayacağı biliniyor. 3 nm mimarisine sahip işlemcili cep telefonlarında %15-35 performans artışı beklenirken, cihazların %25-35 arasında enerji verimliliği sağlayacağı da öngörülüyor.

5G ezberleri bozacak

5g

Önümüzdeki dönemin bir diğer önemli gelişmesi ise 5G teknolojisinin yaygınlaşması olacak. 5G teknolojisinin hayatımıza girmesiyle birlikte mobil cihaz kullanma deneyimimizin iyileşmesinin yanında; akıllı şehir, akıllı ev çözümleri ve otonom araçların kullanımı konusundaki gelişmelere de tanıklık edeceğiz.

Daha geniş bir frekans aralığında, daha yüksek internet hızlarına ulaşılmasını sağlayan hücresel veri altyapısı olan 5G tüm dünyada yaygınlaştığında, mobil cihaz kullanım deneyimlerinde büyük bir dönüşüm yaşanacak. Bu paralelde; video izleme, oyun oynama ve benzeri aksiyonlar kesintisiz bir şekilde gerçekleşecek.

Cep telefonları tek şarjla 5 gün kullanılabilecek

Halen mobil cihazlarda lithium-ion (Li-ion) piller kullanılıyor. Cep telefonlarının sürekli artan enerji ihtiyaçları kapsamında bu alanda yapılan çalışmalar da hız kesmeden sürüyor. Bir telefonu 5 güne kadar çalıştırabilecek ve doğaya daha az zarar veren yeni nesil pil teknolojileri üzerine çalışmalar devam ediyor.

Kablosuz şarj teknolojilerinde de gelişmeler yaşanıyor. İlerleyen süreçte kullanıcıların kablosuz şarja daha fazla adapte olabileceği öngörülüyor. Ayrıca tüm bu gelişmeler paralelinde; Wi-Fi ya da benzeri bir radyo frekans yöntemi ile kablosuz şarj teknolojilerinin geliştirilmesi konusundaki teorik çalışmalar da sürüyor.

Telefonla çekilen filmler görmeye başlayacağız

Multimedya içeriğini destekleyen uygulamalar ve sosyal medya platformlarının sayısı arttıkça daha kaliteli içerik üretebilecek ekipmana sahip telefonlara olan ihtiyaç da çoğalıyor.

Bu ihtiyaç kapsamında hareket eden üreticiler her yeni model telefonda daha iyi bir lens ve daha kaliteli görüntü sağlayan kameralar geliştiriyor. Önümüzdeki süreçte, ön ve arka kameraları daha iyi görüntü kaydeden ve film çekmeye bile olanak tanıyan cep telefonu modelleriyle karşılaşabileceğiz.

Sanal gerçeklik teknolojileri eğitim alanında kullanılabilecek

Son dönemde “sanal gerçeklik” kavramını daha çok duymaya devam ediyoruz. Her geçen gün farklı alanlarda kullanımına şahit olduğumuz sanal gerçeklik teknolojisinin, cep telefonlarına entegre edilerek uzaktan eğitim ve çalışma sisteminin yaygınlaşması kapsamında, eğitim, personel yetiştirme gibi alanlarda da kullanılabileceği öngörülüyor.

Cep telefonu teknolojileri gelişimini sürdürecek 

İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen; “Yapılan araştırmalar akıllı cep telefonu kullanımının sürekli arttığını gösteriyor. Gerek sosyal medya platformlarının yaygınlaşması gerekse de her ihtiyaca cevap veren uygulamaların yaygınlaşmasıyla bu oran katlanarak artmaya devam edecektir. Bu kapsamda yeni teknolojilerin geliştirilmesi de tabi kaçınılmaz oluyor. Önümüzdeki dönemde geliştirilecek yeni çipler, 5G teknolojisi, yeni nesil bataryalar ve sanal gerçeklik teknolojilerinin hayatımızda daha çok yer edineceğini düşünüyoruz” dedi.

Holografik görüntüler

cep telefonu holografik görüntüler

Hologramlar senelerdir bilim kurgu evreninin üzerinde durduğu bir konu. Kanada’da bir üniversitede araştırmacılar, Holoflex prototipi üzerinde çalışıyor. Holoflex hem holografik hem de esnek, kullanıcıların üç boyutlu ekranı bükmelerine olanak tanıyan bir teknoloji. Hala geliştirme aşamasında olan ve dünyanın ilk holografik, esnek akıllı telefonu olarak lanse edilen Holoflex, geleceğin holografik telefonlarının başlangıcı olabilir.

Çekilip uzayan ekranlar

Esnek ekranlar yakın gelecekteki en öngörülebilir şeylerden. Şu anda birkaç şirketin katlanabilir telefonlar üzerinde çalıştığını biliyoruz. Ekran konusundaki bir sonraki adım esnek ekranlar olacak diye düşünülüyor.

Telefonunuzu cebinizden çıkartıp iki köşesinden çekerek ekranı büyüttüğünüzü düşünün. Kullandıktan sonra ise aynı şekilde küçülterek cebinize koyduğunuzu. Böyle bir teknolojinin gerçekleşmesi için sadece ekranın değil içindeki bileşenlerin de esnetilebilir olması gerekiyor. Bu şu an için zor gibi görünse de Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar gerilebilir elektronikler için bir gelecek olduğunu öngörüyorlar.

Giyilebilir cep telefonu teknolojilerinden düşünce yoluyla yönlendirmeye

giyilebilir cep telefonu teknolojileri
Giyilebilir cep telefonu teknolojileri

Arayüzlere yönelik araştırmalar, ileride fiziksel bir ekran ve mikrofona ihtiyacımız olmayabileceğinin ihtimalini gösteriyor. Gelecekte telefonların, giysiler veya diğer aksesuarlara entegre edileceği tahmin ediliyor.

Peki şimdi bu cihazları beyninizle ilişkilendirilmiş bir arayüze bağladıktan sonra uygulamaları ve mesajları sadece düşünce yoluyla okuyup yönlendirdiğinizi hayal edin. Black Mirror dizisinden çıkma bir fikir gibi görünse de akıllı telefonların son 30 yıldaki değişimini göze alırsak gelecekte böyle bir şey mümkün olabilir.

Yapay zeka ile ultra akıllı cep telefonları

Yapay zeka kavramı, özellikle bilim-kurgu ve fantastik senaryoların başlıca öğelerinden biri oldu. Kendini geliştiren, kendi kendine öğrenebilen sistemler ve yazılımlar gibi kimi zaman güldüren kimi zaman ise ürküten yapay zeka kavramı artık cebimize sığacak hale geldi! Akıllı telefon döneminden sonra şimdi de zeki telefonlar dönemi başlıyor dersek hiç de yanlış olmaz.

Huawei, Kirin 970 adını verdiği işlemci ile dünyada ilk kez yapay zekaya sahip bir işlemci üretti. Bu mobil işlemci, sahip olduğu NPU (Neural-network Processing Unit) -Türkçe: Nöral Ağ İşlemcisi- ile yapay zeka işlemleri çok daha hızlı ve güç tüketimi konusunda tasarruflu gerçekleşecek.

NPU nedir?

Yapay zeka, hangi suçlunun tekrar suç işleyeceğini insandan daha iyi tahmin ediyor

NPU birimi, bu zamana kadar kullanılan mobil işlemcilere kıyasla 25 kat daha hızlı işlem gücü sunan ve bu avantaja rağmen güç tüketimi konusunda da 50 kata varan güç tasarrufu sağlayan bir teknolojidir.

Bu performans karşılaştırması, NPU’ya sahip bir işlemcinin CPU+GPU ve CPU kombinasyonlarına kıyasla ne kadar yüksek performans sunabileceğini açık bir şekilde gösteriyor.

Yapay zekanın asıl vurucu olacağı nokta ise, akıllı telefonlardaki sanal asistanlar ile kuracağı iletişim. Siri, Bixby, Google Assistant gibi yardımcılara ek olarak, Google TensorFlow, Facebook Caffe2, ve Android NN gibi yapay zeka platformlarıyla uyumlu olması da bu işlemciyi avantajlı konuma geçirecek.

NPU’nun avantajları neler?

Bir telefonda NPU neye yaracak diye düşünenler için ise gündelik olarak yaptığınız şeyleri takip edip öğrenen bir telefon örneğini verebiliriz. Bu telefon NPU birimi ve gerekli yazılım desteği sayesinde, tüm alışkanlıklarınızı öğrenebilecek. Uyku saatiniz, uyanma saatiniz, ofise veya eve dönüş saatlerinizi öğrenebilen ve buna göre programlamalarınızı yapan bir zeka… Gerçekten etkileyici olabilir.

Qualcomm ise NPU birimini insan beynine benzerliği tanımlıyor. Geleneksel işlemciler bir işlemi yapmak için onu tetikleyecek bir tanım bekler ancak NPU birimleri tıpkı bir insan beyni gibi çalışır. Bir işlemi yapmak için öncesinde başka bir işlemin gerçekleşme zorunluluğunu da ortadan kaldırır.

Akıllı telefonların “zeki” telefonlara evrilmesi konusundaki ilk adımlar atıldı. Bakalım yakın gelecekte bizleri ne kadar zeki telefonlar bekliyor? Telefonların yapay zekaya sahip olması size ne ifade ediyor? Aşağıda yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Statista. “Number of smartphone users worldwide from 2016 to 2021” https://www.statista.com/statistics/330695/number-of-smartphone-users-worldwide/

Mark Zuckerberg: 10 yıl içinde toplantılara ışınlanarak gideceksiniz

YORUMLAR

  • 0 Yorum