Genç yaşta kalp krizi görülmesinin 10 nedeni nedir?

Genç yaşta kalp krizi görülmesinin nedenleri neler? Yaşlanma süreciyle birlikte efor kapasitesinin düşmesi, köprü damarların oluşması kalp krizinin daha hafif atlatılmasına neden oluyor. Bunun yanında gençlerin kalp hastalıklarının belirtilerini önemsememesi ve köprü damarlara sahip olmamaları nedeniyle gençlerde kalp krizleri daha kötü sonuçlanıyor.

Genç yaşta kalp krizi görülmesinin 10 nedeni nedir?
19 Ekim 2019 - 09:23
Genç yaşta kalp krizi görülmesinin nedenlerinden bahseden Liv Hospital Ulus Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tuğba Kemaloğlu Öz uyarıyor:

“Aşağıdaki 10 nedenden aile öyküsü hariç diğerlerinin üstesinden gelmek mümkün. Uygun motivasyon, bilinçlenme, yaşam tarzındaki ufak değişiklikler, gerekli durumlarda tıbbi destek yaşam kalitenizde inanılmaz farklar yaratır.”

Genç yaşta kalp krizi görülmesinin 10 nedeni nedir?



1. Aile öyküsü



Anne, baba ya da kardeşlerinde genç yaşta (kadınlar için 65 yaş, erkekler için 55 yaş altı) kalp hastalığı olanlar daha yüksek risk altındadır. Bu kişilerin hiçbir şikayeti olmasa dahi kalp doktorları tarafından değerlendirilmeleri ve diğer değiştirilebilen risklerinin azaltılması gerekir.

2. Sigara tüketimi



Sigarının bir tanesi bile kalp hastalığı riskini artırıyor. Sigarayı bırakmak kalp sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey! Sigara kullanımı, genç yaşta kalp krizi görülmesinin başlıca nedenleri arasında.

3. Tansiyon hastalığı



Kan basıncının yüksek seyretmesi kalp üzerinde aşırı stres yaratarak damarların zarar görmesine, kalp kaslarında kalınlaşmaya, vücudun en büyük damarı olan aort damarında genişleme ve yırtılmalara yol açabilir. Kan basıncı 130/80 mmHg’nın üstünde olan kişilerin mutlaka kalp doktoru tarafından takip edilmesi ve uygun tedaviyi alması gerekir.

4. Kilo fazlalığı



Kadınlarda bel çevresinin 88 cm erkeklerde 102 cm’den geniş olması kalp hastalığı riski açısından önemli bir belirteçtir. Bu kişilerin gerek diyet düzenlemesi gerekse egzersiz programlarıyla mevcut yağ oranlarını kontrol altında tutmalıdır. Fazla kilo sorunu da kalp krizi görülmesinin nedenlerinden biri.

5. Şeker hastalığı



Özellikle kontrolsüz seyreden şeker hastalığı vücuttaki tüm damarları tahrip ediyor. Şeker hastaları mutlaka düzenli kontrol edilmeli ve kan şekeri seviyeleri normal sınırlarda tutulmalıdır.

6. Hareketsizlik



Hareketsiz yaşam tarzı günümüzün en önemli sorunlarından biri. Hiç spor yapmamış, kalp hastalığı risk faktörleri olan kişilerin yoğun spor programına başlamadan önce mutlaka kalp doktoru tarafından kontrolden geçmeleri gerekir.

Haftada en az 150 dakika orta düzeyde (4.8–6.5 km/saat hızda yürüyüş, 15 km/saat hızda bisiklet sürme vb) aerobik egzersiz yapılması kalp hastalıklarını riskini belirgin düzeyde azaltır.

7. Stres de genç yaşta kalp krizi nedenleri arasında!



Aşırı hırslı, yarışmacı, saldırgan, kavgacı ve sinirli kişilerde kalp krizi riski daha fazladır. Ayrıca depresyon, önemli bir kayıp gibi duygusal süreçler de kalp krizi görülmesinin riskini artırır.

8. Sağlıksız beslenme



Yiyeceklerdeki katkı maddeleri, aşırı ve kalitesiz yağ içeriği, fazla tuz tüketimi kalp sağlığını olumsuz etkiler. Akdeniz mutfağı olarak adlandırılan Omega 3’ten zengin beslenme tarzı kalp krizi riskini azaltır.

9. Kötü huylu kolesterol (LDL) yüksekliği



Kan yağlarında yükseklik genetik olarak kalp hastalığına yatkınlığı gösteren önemli bir belirteçtir. Toplam risk faktörleri değerlendirilerek kan kötü kolesterol değerleri gerek yaşam tarzı değişikliği gerek ilaç tedavisi ile kontrol altında tutulmalıdır.

Kalp hastalığı kanıtlanmış kişilerde, kötü huylu kolesterol (LDL) değeri 100’ün altında olmalıdır. Kalp hastalığı olmayan ancak yüksek risk faktörleri olan kişilerde de LDL değerinin 100 olması hedeflenir.

Ancak kalp hastalığı olmadığı gibi risk faktörleri de bulunmayan kişilerde LDL değerini 130’un altına indirmek gerekli değildir. Kolesterolün; total kolesterol, iyi huylu kolesterol (HDL), LDL ve alt grupları vardır. Bunların seviyeleri ve birbirlerine oranı hastalık gelişmesinde belirleyicidir.

En önemli damar sertliği nedeni, HDL’nin düşük olması LDL’nin yüksek olmasıdır. Pek çok parametre içinden en sık söz edilen parametre, LDL seviyesidir. Her kişinin kendine özgü olarak kolesterol seviyeleri değerlendirilmelidir. Kişinin total kolesterolü yüksek ancak HDL’si de yüksekse, LDL yüksekliği için tedavi gerekmeyebilir.

10. İyi huylu (HDL) kolesterol düşüklüğü



Kötü kolesterolden bağımsız olarak iyi huylu yani kalbi koruyan kolesterolün düşüklüğü vücudun damar savunmasının zayıf olduğunu gösterir. Bu durumda olan genç hastalar kalp hastalığına daha yatkındır ve daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sağlıklı beslenme (omega 3’ten zengin), düzenli egzersiz ve sigaranın bırakılması iyi huylu kolesterolde yükselmeye yardımcı olur.

HDL düşüklüğü ne anlama gelir?

HDL düşüklüğü, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Yeterli HDL olmadığında, kolesterol kandan temizlenemez. Bu da damarlarda plak oluşumuna ve damar sertleşmesine neden olur.

Normal HDL kolesterol değerleri:

Erkeklerde:

40 mg/dL altı: düşük

40 mg/dL – 60 mg/dL arası: iyi

60 mg/dL üstü: daha iyi

Kadınlarda:

50 mg/dL altı: düşük

50 mg/dL – 60 mg/dL arası: iyi

60 mg/dL üstü: daha iyi

YORUMLAR

  • 0 Yorum