Gezi'nin 9. yıldönümü | Polis biber gazıyla müdahale etti; 170 kişi gözaltına alındı

Taksim Dayanışması, Gezi Direnişinin 9. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada vatandaşları dün akşam saat 19.00’da Taksim’e çağırmıştı

Gezi'nin 9. yıldönümü | Polis biber gazıyla müdahale etti; 170 kişi gözaltına alındı
01 Haziran 2022 - 11:05 - Güncelleme: 01 Haziran 2022 - 20:03

Polis biber gazıyla müdahale etti; 170 kişi gözaltına alındı

Taksim Dayanışması, Gezi Direnişinin 9. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada vatandaşları dün akşam saat 19.00’da Taksim’e çağırmıştı

Gezi Direnişi’nin 9. yıldönümü nedeniyle Taksim'de toplanan ve Gezi Parkı'na yürümek isteyen kalabalığa polis müdahale etti. Kalabalık anma için İpek Sokak'ta toplandı. Polis, kitlenin toplanacağı Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin bulunduğu İpek Sokak’a 3 otobüs çekti. Akşam saatlerinde ise Polis TMMOB'un önünde barikat kurdu. TMMOB Makina Lokal'e yüzlerce insan sığındı. Polisin "slogan olursa gözaltına alırız" diye uyarmasının ardından yüzlerce kişi binadan tahliye edildi. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada 170 kişinin gözaltına alındığı duyururken; Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 6 gazetecinin gözaltına alındığını aktardı. 

Açıklama öncesinde Taksim Meydanı ve çevresinde polis ekipleri, yoğun güvenlik önlemi aldı. Taksim meydanında bir araya gelen yaklaşık 30 Türkiye İşçi Partili (TİP) gözaltına alındı.

TİP İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, gözaltına alınanlara ters kelepçe yapıldığını belirterek “Bazı polis memurları halkın polisi olduğunu unutmuş, kendini Saray’ın bekçisi sanar durumda. Yapılan bütün hukuksuzluğun hesabı sorulacak” diye tepki gösterdi.

Makine Mühendisleri Odası önündeki açıklamaya Gezi Parkı eylemlerinde yaşamını yitirenlerin yakınları, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı. Eylemlerde yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak “Burada” denildi. Gezi Parkı davası kapsamında tutuklananların da ismi okunarak “Adalet” diye haykırıldı.

Eylemlerde yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak “Burada” denildi
TMMOB önünde polis ablukası 

CANLI BLOG

00.00 TGS: Gezi Parkı eylemlerinin 9. yıl dönümünde 6 gazeteci gözaltına alındı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), "#Taksim Gezi Parkı eylemlerinin 9. yıl dönümünde 6 gazeteci gözaltına alındı, pek çok meslektaşımız polis şiddetine maruz kaldı. Protesto da gazetecilik de suç değildir. Sorumlular hakkında işlem yapılsın, meslektaşlarımız serbest bırakılsın!" açıklamasını yaptı. 

23.55 İstanbul Valiliği: Güvenlik güçlerimizce yapılan uyarılara rağmen Taksim Meydanı’na yürümekte ısrar eden, taşlı ve sopalı mukavemetle karşılık veren toplam 170 kişi yakalanmıştır. 

23.39 Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz, darp edildi: HALK TV muhabiri Erdinç Yılmaz, polis tarafından alandan uzaklaştırılırken polisin açtığı koridordan geçtiği esnada acı çekmeye ve bağırmaya başladığı görüldü. Canlı yayında gözünü tutan Yılmaz, olayın ardından Taksim İlkyardım Hastanesi'ne giderek darp raporu aldı.

22.53 Halk TV muhabiri Ozan Demiriz gözaltına alınırken, TELE 1 muhabiri Engin Açar ve kameraman Umutcan Yitük ile birlikte Halk TV’den Erdinç Yılmaz'ın Taksim İlkyardım'da tomografisi çekildi. T24'e konuşan Yılmaz; “9 yıldır muhabirin böyle şiddet görmedim” dedi.

22.45 BirGün muhabiri Gökay Başcan, Gezi'nin yıl dönümü eylemlerini takip etmek üzere gittiği İstiklal Caddesi'nde gözaltına alındı.

22.00 Taksim'de bulunan Makina Mühendisleri Odası'na ait bina içerisine sığınan vatandaşların çıkışına izin verildi. Binadan çıkanların polis tarafından kayda alınması görüntülere yansıdı.

 Gezi Parkı'na yürümek isteyen vatandaşlar polis barikatıyla karşılaştı. Polis, yürümek isteyenlere cop ve biber gazıyla müdahale etti. 

21.30 Halk TV'nin haberine göre, protestoları görüntülemek ve olayları yerinde takip etmek için orada bulunan halktv.com.tr muhabiri Ozan Demiriz, Halk TV canlı yayınının kamera arkasında gözaltına alındı.

21.00 T24'ün edindiği bilgilere göre; TMMOB'da 300/ 400 kişi içeride mahsur kaldı. Polis kepengi açmaya çalışıyor. Milletvekilleri TMMOB'a gidecek.

Fotoğraf: Hayri Tunç 

Taksim Dayanışması açıklama yaptı: Karanlık gider gezi kalır!

 Hepimiz, biliyor ve görüyoruz. Yaşıyor ve hatırlıyoruz. Sesimiz ve bedenimizle, geçmişimiz ve geleceğimizle sahip çıkıyoruz!

Bu ülkenin tarihinde ender rastlanacak bir ruhla halkın kendi olduğu, kendini bulduğu, parkından, meydanlarından yola çıkarak bedenine, yaşamına, ülkesine, geleceğine sahip çıktığı o tarihi anların, Gezi’nin suretini tarihe aksettirdiği o takvim yaprağında, GEZİ Direnişinin 9. Yıl dönümünde burada buluşan ya da buluşamayan; ve 2013 yılının Mayıs’ı Haziran’a bağlayan 31 Mayıs’ı hayatının en güzel günü olarak yaşayan milyonlar olarak;

Hakkın, hukukun yok sayıldığı, adaletin ayaklar altına alındığı partili hakimlerinizin mahkemelerinde “ağırlaştırılmış müebbet” cezaları verip, delilsiz, tanıksız zindanlara attığınız yoldaşlarımızla;

Taksim Dayanışması sekreteryası adına Taksim Meydanı ve Gezi parkı için davalar açan, imzalar toplayan, basın açıklamaları yapan, dönemin Başbakanıyla, Başbakan Yardımcısıyla, Kamu Ombudsmanı ile onların talebi üzerine görüşmelere katılan Mücella YAPICI’ya, Tayfun Kahraman’a ve Can ATALAY’a buradan selamlarımızı ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz…

Sürekli değişen suçlamalar ve inandırıcılığı kalmayan yargılamalarla 5 yıla varan keyfi tutukluluğu devam eden Osman KAVALA ve onunla birlikte iktidarın Gezi’yi kriminalize etme girişiminin mağdurları; Çiğdem MATER, Mine ÖZERDEN ve Hakan ALTINAY’a yaşatılan bu kötülüğe Gezi’nin dayanışmacı ruhuyla karşı duracağımıza ve bu hukuksuzluk son buluncaya kadar seslerini duyuracağımıza söz veriyoruz.

Bedenimizle, ruhumuzla; hapislerde bıraktıklarımız, kaybettiklerimiz ve sonsuza kadar yaşatacaklarımızla; Ali İsmail’le, Abdo Can’le, Mehmet’le, Hasan Ferit’le, Medeni’yle, Ahmet’le, Ethem’le ve Berkinimizle; aşkımız ve direngenliğimizle bu yalancı düzene karşı bir kez daha GEZİ Parkının sahiciliğine sarılıyoruz…

Ve bugün burada, önceki GEZİ anmalarında açıkladığımız tutumumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz;


“Taksim Dayanışması; yaptığı açıklamalar, yayımladığı bilimsel raporlar, topladığı on binlerce imza ve kazandığı davalarla Gezi parkının çivi çakılamaz bir kent mirası olduğunu ispatlamış, Haziran direnişi ile milyonlarca yurttaş bu durumu tescil etmişti. Dünyada örneği az görülebilir biçimde ülkenin 80 ilinde milyonlarca yurttaş bu tartışmaya aktif müdahil olmuş, Gezi’de simgeleşen talepler şehirlerin caddelerini ve parklarını aylar boyunca demokrasi şölenine dönüştürmüştü.
Bu nedenle, hala Gezi parkı üzerinden provokasyon yapmak isteyenlere karşı, mimarlığın ve şehirciliğin bilimsel gerçeklerini benimseyen, hukukun defalarca verdiği kararları ve yaşanabilir kent talebini dikkate alan, bu ülkenin tarihini ve toplumsal barışını dert edinen, aklını ve izanını kaybetmemiş bütün yurttaşlarımıza seslenmek istiyoruz!


Tarihin ileriye doğru yürüyüşünü durdurabileceğini düşünenlere, suyun tersine akacağına inananlara, rant ve siyasal ikbal uğruna gerilimden, çatışmadan medet umanlara karşı uyanık olalım.


Kavganın, hakaretin, öfkenin olağan, makbul bir siyaset yapma yöntemi ve seçim yatırımı haline getirilmesine; Gezi Parkı’nın yurttaşların kutuplaştırılacağı yeni bir araca dönüştürülmesine, her haksızlıkta her hukuksuzlukta sesini çıkaran, mağdurların sözü olan, özverili mücadeleleriyle simge olmuş bu ülkenin güzel insanlarının hapishanelerde tutulmasına izin vermeyelim.”


Evrensel hukuk bir yana hakkaniyet duygusunu bile kaybetmiş ve siyasal iktidara teslim olmuş bir yargı düzeneği üzerinden;


Milyonluk tazminat davaları, kayyum atamaları, seçilme yasakları, itiraz edenden slogan atana, derdini anlatandan tweet paylaşana, haberi yazandan, ekrana taşıyanına kadar herkesi sindirme çabası içinde olanlar;

Seçimlerde kutuplaştırmadan oy arttırma hedefli “Kobani” davasında şimdi de GEZi’den “Darbe kalkışması” davasını eklemekten siyasi çıkar umarak arkadaşlarımızı sağlık ve yaşam sorunları devasa boyutlara ulaşmış hapishanelerde tutuklu yargılayanlar,

“Yoga” yapılmasına bile tahammülü olmayıp festivalleri, konserleri yasaklayanlar, halkın sadece bugününü değil geleceğini ve daha da önemlisi neşesini çalmaktan medet umanlar büyük yanılıyor.

Çünkü, Haziran direnişine yol açan Gezi Parkı tarihsel misyonunu tamamladı. Koca bir yaşama sahip çıkabilmek için öncelikle üç beş ağaca sahip çıkmak gerektiğini; kent yağmasını engellemenin özel yaşama müdahaleye itirazla eş anlamlı olduğunu; dereleri HES, her yeri maden ve taş ocağı; şehirleri beton yığınağı haline getirmeye çalışan rant siyasetine karşı çıkmanın yaşamsal olduğunu göstermekle kalmadı, herkesle birlikte bunlara karşı direnmenin coşkusunu da yaşattı.

Artık herkes biliyor. Kimisi farklı kaygılarla sessiz kalıp görmezden gelse de Gezi’de sahip çıkılan değerlerin karşısında insanlıkla örtüşmeyen bir anlayış çaresizlikle çırpınıyor.
Buradan herkese bir kez daha açıklıkla ifade ediyoruz. Gezi Parkında simgeleşen irade ile baş edebilmeniz için “iş makinası ve çimento kamyonlarından” çok daha fazla şeye ihtiyacınız olacak.

Bu ülkede kaç lise, kaç üniversite varsa, deresine sahip çıkan kaç köy, bedenime karışma diyen kaç kadın, dilimi, kimliğimi, varlığımı inkar etme diyen kaç kürt varsa, inancımı sorgulama diyen kaç alevi, acımı reddetme diyen kaç ermeni, yönelimimi kabul et diyen kaç LGBTI+ birey varsa, bu pahalılıkta bu ücretlerle yaşanmaz diyen kaç işçi, ürünü elinde kalan ne kadar çiftçi varsa o kadar Gezi Parkı çıkacak karşınıza.

Delilsiz, tanıksız, mesnetsiz yargılamalarla hapislere doldurduğunuz insanlara yaşattığınız hukuksuzluğun hiç kimseyi sindiremeyeceğini görecek, kendi hukuksuzluğunuzun karanlığında yol alamaz hale geldiğinizi yaşayarak hissedeceksiniz!

Bazen İstanbul’da bazen Diyarbakır’da bazen Artvin Cerattepe’de göreceksiniz Gezi’yi. Her yerdeyiz diyenlerin sözüne sadık kaldıklarını yaşayarak öğreneceksiniz. Liselerde sırtını döneni de olacak, Boğaziçi kampüslerindeki gibi kararlı nöbetlerle üniversiteleri talancılara dar edenleri de. Bazen bir şarkının son nakaratında, bazen bir filmin ilk sahnesinde karşılaşacaksınız GEZİ ile…

Gelmeyen turist için öfkelenen esnafın dükkan önünün Gezi Parkına ne kadar benzediğine şaşacaksınız. Ürününün karşılığını alamayan köylünün de, köleliğe mahkum ettiğiniz “taşeron” işçinin de Gezi parkına uğramış olduğunun farkına varacaksınız.

Kadınların her an Gezi parkından dönüyormuş gibi yaşadıklarını ve davrandıklarını herkes gibi zaten siz de çok iyi biliyorsunuz.

Çünkü Gezi Parkı, Topçu Kışlası görünümlü rezidans ve alışveriş merkezi haline getirmek isteyenlerin iştahını kabartacak bir “kupon arazi” olmaktan çoktan çıktı. Hatta Gezi, Park olarak bile tanımlanamaz artık. Binlerce beton bina ile kuşatılmış Taksim meydanı etrafındaki tek yeşil alan, gölgesinde oturabilecek ağaç barındıran tek park olduğu doğru. Ama daha büyük bir hakikati var artık o parkın. Uğruna “Ağırlaştırılmış müebbet cezaları alarak hapis yatan dostlarının yanı sıra, insanım diyenlerin görebilecekleri suretler, duyabilecekleri ağıtlar arasında, on dördünde, yirmi birinde toprağa düşmüş, oradaki ağaçlara can suyu olmuş gençlerin anıtları duruyor o parkta.

İşte bu nedenle ve bir kez daha gür bir sesle haykırıyoruz;


Ülkenin demokrasi şöleni olarak tarihe geçecek olan GEZİ direnişinden “Darbe” çıkarmaya çalışmak beyhude bir çabadır!

Osman KAVALA, Çiğdem MATER, Mine ÖZERDEN ve Hakan ALTINAY’ı seçim hesaplarınıza malzeme yaparak hapiste tutmaktan vazgeçin…

Arkadaşlarımızı GEZİ’nin Taksim Dayanışması’nın güler yüzlü temsilcilerini Ayşe Mücella YAPICI’yı, Tayfun Kahraman’ı ve Şerafettin Can ATALAY’ı serbest bırakın!
Özcesi; düşün yakamızdan, ülkemizi ve milyonlarca yurttaşımızı rahat bırakın…
Herkes bilsin ki; Karanlık gider GEZİ kalır!
Herkes bilsin ki; Hapislik biter mücadele kazanır!
Herkes biliyor, Her yer Taksim Her yer Direniş!
TAKSİM DAYANIŞMASI


YORUMLAR

  • 0 Yorum