Göktaşı Zengin Ediyor! Nerede Bulunur? Nasıl Anlaşılır?

Dünyada az bulunan şeylerin ne kıymetli ve pahalı olduğunu biliyoruz.

Göktaşı Zengin Ediyor! Nerede Bulunur? Nasıl Anlaşılır?
29 Ağustos 2018 - 08:37 - Güncelleme: 30 Ağustos 2018 - 09:58
Fakat söz konusu meteor taşıysa altından bile daha değerli. Evet, göktaşının yalnızca 1 gramı 20 ile 60 Dolar arası değişiyor. Bir kilogram ağırlığında ki bir göktaşının ne kadar değerli olduğunu tahmin edebiliyor musunuz? Peki göktaşı nerede bulunur? Göktaşının her yere düşme ihtimali vardır.  Belki de ayağınızla teptiğiniz taş aslında bir meteordu.

Göktaşı Nasıl Anlaşılır?

Göktaşının fiziksel özellikleri

Göktaşları çok çeşitli olduğundan dolayı genel bir kalıbı koyarak anlatmak zordur. Fakat genel itibariyle en belirgin özelliği atmosfere girerken aşındığı için yüzeyinin yanmış olmasıdır. Dolayısıyla çevresi ince bir siyah veya kahverengi füzyon tabakasıyla kaplanabilir fakat  uzun bir süre önce düşmüşse üzerindeki füzyon kaplaması paslanabilir ve  yüzeyinde kızılımsı-kahverengi bir renk oluşabilir. Diğer en önemli özelliği göktaşının içerisinde bulunun demir nikel gibi ağır metallerden dolayı büyüklüğüne oranla sıradan taşlardan daha ağır olmasıdır tümü olmasa bile bir bölümü parlayabilir.

Bulduğunuz taşın göktaşı olup olmadığını anlamak için mıknatıs kullanmak bir seçenektir fakat çok yanıltıcı olabilir, bazı sıradan taşlar mıknatısa tepki verebiliyorken bazı taş meteorlar mıknatısa tepki vermez.

Göktaşının belli bir şekli yoktur, yuvarlak değildir ve düzensiz bir yapıya sahiptir. Meteorlar atmosfere girerken aşındığı için keskin köşeleri olmaz ve törpülenmiş gibi görünür.

Elinizde bir meteor taşı var veya şüpheleniyorsanız okuduğunuz özelliklerin yanı sıra bu işin ehli olan güvenilir insanlarla konuşabilir incelemeleri için numune gönderebilirsiniz. Diğer bir yol da internette satılan meteor solüsyonlarından alarak test etmenizdir.

Bazı meteor örnekleri











YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Hatem düzce
    3 yıl önce
    Hatem düzce bende gök taşı var on kg nasıl satabilirmiyim alıcı şahı benimle irtibata geçebilir tel 05357395141