Google Deepmind yapay zeka aracı, insanlığı 800 yıl ileriye attı!

Google’ın önde gelen yapay zeka birimi DeepMind, 2,2 milyon yeni kristal keşfederek “800 yıllık değere sahip bilginin” kilidini açtığını iddia ediyor.

Google Deepmind yapay zeka aracı, insanlığı 800 yıl ileriye attı!
03 Aralık 2023 - 11:29

DeepMind araştırma sonucu bulunan malzemelerin, endüstrileri dönüştürmede kullanılabileceğini ve aynı zamanda gelecekteki keşiflere giden yepyeni yolları açabileceğini belirtiyor.

2,2 milyon kristalden yaklaşık 380 bininin, daha iyi elektrikli araba bataryalarından ultra verimli bilgisayarlardaki süperiletkenlere kadar yeni nesil teknolojiler geliştirmek için yeterince kararlı bir yapıya sahip olduğu bildiriliyor.

 

DeepMind bu kristalleri keşfetmek için GNoME (Graph Networks for Materials Exploration/Materyal Keşfi için Grafik Ağlar) adlı, son teknoloji ürünü bir sinir ağı aracı geliştirdi.

DeepMind araştırmacıları Amil Merchant ve Ekin Doğuş Çubuk bir blog yazısında, yeni malzemeleri keşfetmek için gereken ve yüzyıllar sürecek “zahmetli deneyleri” GNoME’u kullanarak atladıklarını yazdı.

Araştırmacılar, “İnsanlığın bildiği, teknoloji açısından elverişli malzemelerin sayısını GNoME’la katladık” diye belirtti.

GNoME, yeni malzemeleri büyük ölçekte keşfedip geliştirmede yapay zeka kullanımının potansiyelini gösteriyor… GNoME ve diğer yapay zeka araçlarının günümüzün malzeme keşfinde devrim yaparak bu alanın geleceğini şekillendirilmesini sağlayacağını umuyoruz.

berkeley ai lab
Berkeley Laboratuvarı’nda yapay zekanın robotlara yeni malzemeler yapımında rehberlik ettiği bir tesis. (Fotoğraf: Marilyn Sargent/Berkeley Laboratuvarı)

Şirket dışından araştırmacılar, GNoME’un keşfettiği yeni malzemelerden 736’sını bağımsız bir şekilde oluşturarak DeepMind’ın buluşunu test etti.[1]

 

Blog yazısında, “Bu adaylar arasında süper bilgisayarlara güç sağlayan süperiletkenlerden, elektrikli araçların verimliliğini artıracak yeni nesil pillere kadar geleceğin dönüştürücü teknolojilerini geliştirme potansiyeline sahip malzemeler var” diye belirtildi.

Araştırma, Nature adlı bilimsel derginde yayımlanan “Scaling deep learning for materials discovery” (Malzeme keşfinde derin öğrenmenin ölçeklendirilmesi) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.[2]

Yeni aracın arkasındaki araştırmacılar bunun “benzeri görülmemiş genelleme seviyelerine ulaşarak malzeme keşfinin verimliliğini bir büyüklük mertebesi kadar artırabileceğini” söyledi.

Araştırmada yer almayan başkalarıysa tam bir yıl önce piyasaya sürülen muazzam derecede popüler yapay zeka sohbet botuna gönderme yaparak GNoME’u, “kimyanın ChatGPT’si” diye tanımlıyor.

Cornell Üniversitesi Bilimde Yapay Zeka Enstitüsü Eş Direktörü olan ve araştırmada yer almayan Carla Gomes, “Bilimsel keşif, yapay zekadaki bir sonraki sınır. Bu yüzden bunu çok heyecan verici buluyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:

  1. Szymanski, N.J., Rendy, B., Fei, Y. et al. An autonomous laboratory for the accelerated synthesis of novel materialsNature (2023). Doi: 10.1038/s41586-023-06734-w
  2. Merchant, A., Batzner, S., Schoenholz, S.S. et al. Scaling deep learning for materials discoveryNature (2023). Doi: 10.1038/s41586-023-06735-9

Ryugu asteroidi örnekleri incelendi: “Yaşamın uzaydan geldiğine kanıt”

YORUMLAR

  • 0 Yorum