Göz Kapağı Düşüklüğü İçin Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanır?

Göz kapağı düşüklüğünün doğuştan olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilen bir durum olduğunu ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Can Pamukcu, “Göz kapağının, gözün irisini bir milimetreden daha fazla kaplamasıyla belirginleşir. Tek bir gözde ya da her iki gözde birden bu problemle karşılaşmak mümkündür. Bazı durumlarda göz kapağı düşüklüğü, tek başına gelişebilen bir sağlık sorunu olduğu gibi, diğer sağlık problemlerinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Hem görme yeteneğini olumsuz etkileyebilir, hem de estetik kaygılara neden olabilir. Bu nedenle, göz kapağı düşüklüğünün tedavisi önemlidir.” dedi.

Göz Kapağı Düşüklüğü İçin Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanır?
31 Ekim 2023 - 10:20

 

Göz kapağı düşüklüğü nedenleri nelerdir?

Doğuştan mevcut göz kapağı düşüklüğünün bazen göz kapağını destekleyen kasın tam olarak gelişmemesiyle ortaya çıktığını belirten Op. Dr. Can Pamukcu,“Bebeklerde, bir gözün diğerine göre daha çok kapanık olması bu durumu belirleyici olabilir. Ancak kesin teşhis için uzman bir doktorun bebeklerin göz kapağı kıvrımlarını detaylıca incelemesi gerekmektedir. Sonrasında ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü nedenlerigenellikle, göz kapağını kaldıran kasların zayıflığı ya da travma sonucu zarar görmesi temel nedendir. Göze alınan darbeler, yaralanmalar veya gözde tümör oluşumu bu duruma yol açabilir. Ayrıca, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan bazı göz sorunlarını tedavi ederken uygulanan yöntemler ve bazı ilaçların yan etkileri de göz kapağı düşüklüğüne sebep olabilir.” diye ifade etti.

Göz kapağı düşüklüğünde tedavi yöntemleri

Öncelikle göz kapağı düşüklüğünün neden kaynaklandığının belirlenmesinin şart olduğunu söyleyen Op. Dr. Can Pamukcu, “Tedavi planlamasında, hastanın yaş faktörü, her iki gözün de etkilenip etkilenmediği, göz kapağının pozisyonu, göz hareketlerindeki sınırlamalar ve göz kapağını destekleyen kasın gücü gibi faktörler dikkate alınır. Her hastada cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç olmayabilir. Bazı durumlarda, doktorlar, göz kapağı düşüklüğünün zamanla kendiliğinden düzeleceğini öngörerek beklemeyi tercih edebilir. Ancak bu bekleme süresince, göz tembelliği oluşmaması ve hastanın görüş kalitesinin korunması adına özel gözlük kullanımı ya da belirli göz damlaları önerilebilir.” dedi.
Göz kapağı düşüklüğü için en yaygın tedavi yönteminin cerrahi müdahaleler olduğunu aktaran Op. Dr. Can Pamukcu,“Özellikle yetişkinlerde, doktorlar bu yöntemi önermeye daha yatkındır. Uzmanlar, hastalığın şiddetine göre, fazlalık olan göz kapağı dokusunu çıkarabilir ya da göz kapağını destekleyen zayıf kasın güçlenmesi amacıyla operasyon yapabilir.” dedi.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Göz kapağı düşüklüğü tedavisiiçinkalıcı bir çözüm sunan ameliyat, sistemik nedenlerle ilgili değilse tercih edildiğini ifade eden Op. Dr. Can Pamukcu,“Göz doktoru, pitosiz tanısını koyduktan sonra levator kasındaki fonksiyon kaybını inceleyerek uygun operasyon yöntemini seçer. Eğer kas çalışıyor fakat yetersizse, bu kası güçlendiren prosedürler uygulanır. Kas fonksiyonunun tamamen kaybedilmiş olması durumunda, askı tekniği ile ameliyat gerçekleştirilir. Bu yöntem, üst göz kapağının kaldırılmasını içerir.
Operasyon, sadece kasın fonksiyon durumuna değil, aynı zamanda gözün hareket kabiliyetine ve gözyaşı üretimine de bağlı olarak farklı yaklaşımlarla yapılabilir. Ameliyat sonrasında, hastalar hem estetik hem de fonksiyonel anlamda iyileşme gösterir.
Eğer hasta yetişkinse ameliyat lokal anestezi altında, çocuk yaşta ise genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyatın ardından hastalar genellikle aynı gün içerisinde evlerine dönebilir.” şeklinde konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum