İhtiyat akçesini bozdurmak ne demek?

Hükümet Merkez Bankası'nın kötü günler için sakladığı 'ihtiyat akçesi'ni Hazine'ye aktaracağı iddia ediliyor. Ekonomistler olası bu senaryoyu sert bir şekilde eleştirirken durumun karşılıksız para basmaktan farkı olmadığını söylüyorlar. Merkez Bankası ise sessizliğini koruyor.

İhtiyat akçesini bozdurmak ne demek?
14 Mayıs 2019 - 22:24
Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Bu, kefen parasının harcanması demek" diyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları baş döndürücü bir hızla yeni ekonomik tabirleri öğrenmeye çalışıyor. Uzun süre politika faizinin ne olduğunu anlamaya çalışan halk tam bunu anlamışken ‘swap nedir’ sorusunu sormaya başladı. Şimdi ise sıra ‘ihtiyat akçesi’nde.

Reuters’ın dün üst düzey ekonomi kaynaklarına dayandırdığı ve Merkez Bankası tarafından henüz yalanlanmayan habere göre hükümet Merkez Bankası’nın kara gün akçesi olarak bilinen zor durumlar için kenarında bulunan 40 milyar TL değerindeki ihtiyat akçesi’ni İstanbul seçimleri öncesi Hazine’ye aktarmaya hazırlanıyor. Merkez Bankası yerel seçimler öncesi genel kurul tarihini öne alarak hükümete 37 milyar TL’lik kaynak aktarımını erkenden yapmıştı.

 

 

KARATEPE: PARA BASMAKTAN FARKI YOK

Uzmanlar karara şiddetle karşı çıkarken, ihtiyat akçesi transferini Euronews’a yorumlayan Profesör Yalçın Karatepe, bu hamlenin para basmaktan farkı olmadığını söyledi. Karatepe, “Yılın ilk dört ayında bütçe açığı 90 milyar TL civarında gerçekleşti” diyor.

Karatepe hükümetin daha tedbirli harcama yapacağına ilişkin bir sinyal olmadığını ifade ederken vergi gelirlerinin azaldığını da vurguladı.

Karatepe geçen yıllarda Hazine’nin Merkez Bankası’na ‘kısa vadeli avans’ sistemini kullanarak borçlandığını anlatırken ihtiyat akçesinde ise böyle bir durum olmadığını söyleyerek açıklamasını şöyle noktaladı: Bu düzenleme gerçekleşirse Hazine, Merkez Bankası’na borçlanmadan Merkez Bankası para basmış olacaktır.

EĞİLMEZ: KISA VADELİ AVANS ÇOK DAHA NAMUSLUYDU
1997 yılında kısa bir dönem Hazine Müşteşarlığı görevini yapmış olan ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez kararı sert bir şekilde eleştirdi. Eğilmez eskiden uygulanan ‘kısa vadeli avansı’ namuslu bir uygulama olarak değerlendirirken Twitter hesabında şu mesajı paylaştı:



Eğilmez bir takipçisine verdiği yanıtta ise olası kaynak aktarımını, “Bu kefen parasının harcanması demek” sözüyle açıkladı.



Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz ise ‘ihtiyat akçesi’ni aktarmaktan daha kötü bir uygulamanın bulunamayacağını ifade etti. Yılmaz Sputnik’e yaptığı değerlendirmede, “Bir insan akşamdan sabaha düşünse, en yanlış iletişim politikasını nasıl uygulayabilirim dese bundan daha kötüsünü bulamaz. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı zaten yara almıştı, bu durumdan çok daha fazla yara alacak” diye konuştu.

İşte uzman isimlerin kara gün bütçesi olarak bilinen ‘ihtiyat akçesi’nin bozdurulmasıyla ilgili sosyal medyadan yaptıkları açıklamalar:


YORUMLAR

  • 0 Yorum