İlber Ortaylı: "İstanbul'un kalbini yok ettiniz"

İstanbul'da gençlerle bir araya gelen İlber Ortaylı, İstanbul'un son yıllarda çok kalabalıklaştığını ve ne olduğu belirsiz bir kriminal bölge haline getirildiğini ifade etti. Ortaylı eski İstanbul'dan günümüzde eser kalmadığını belirtti.

İlber Ortaylı: "İstanbul'un kalbini yok ettiniz"
16 Mart 2024 - 11:00 - Güncelleme: 17 Mart 2024 - 11:22

Eyüpsultan Belediyesi'nin Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde düzenlenen söyleşide tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, gençlerin sorularını yanıtladı ve tavsiyelerde bulundu.

Ortaylı, gençlere çevrelerini tanımayı ve öğrenmeyi öğütledi. Tarih ve coğrafya bilmenin önemini vurgulayan Ortaylı, "Türkiye münevverinin kafasında boşluklar vardır. Daha böyle uykudan uyanmış gibi ne tarafta olduğunu bulamıyor. Geliriz kendimize geliriz de el alemin zoruyla gelmeyelim yani. Çok kötü oluyor. Onun için aklınız başınızdayken öğrenin. O da tarih ve coğrafya bilmeden olmaz. Coğrafya bilmemek ümmiliktir." dedi.

Ortaylı, şehirciliğin nasıl olması gerektiğine dair fikirlerini de paylaştı. Saçma sapan oteller yerine daha anlamlı fonksiyonlu kültür merkezlerinin yapılması gerektiğini savunan Ortaylı, "Şehrin doğru dürüst konser salonu olmalı. Bir operası olmalı. Etrafında tiyatrolar, galeriler olur. Demiryolu da işlemezse, Sirkeci'de işlemediği gibi. Bütün bunlar önemlidir." ifadelerini kullandı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, gençlere 'çevrelerini tanımalarını' öğütlerken, İstanbul'daki kentleşmeyi de eleştirdi.

Ortaylı, İstanbul'un yıllar içindeki değişimine de değindi. "İstanbul çok kalabalıklaştı. Bu kalabalıkta Eyüpsultan kalmaz. Rami kalmaz. 18. asrın muhteşem bir kışlasıdır. Şimdi milli kütüphaneye dönüştü. Birçok yapı da yıkıldı. Ne olduğu belirsiz bir kriminal bölge yaratmak için İstanbul'un kalbini yok ettiniz. Zamanlar değişiyor olabilir, kendinizi de değiştireceksiniz. Bunlar cehaletin getirileridir." diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum