İlk Amerikan Yerlileri Düşünülenden Daha Önce Kıtaya Geldi

Yeni bir çalışmayla ilk Amerikan yerlilerinin düşünülenden çok daha önce kıtaya yerleştiği ortaya çıkarıldı.

İlk Amerikan Yerlileri Düşünülenden Daha Önce Kıtaya Geldi
30 Ocak 2018 - 09:52
Kısa bir süre önce yayınlanan yeni bir bilimsel araştırmada, ilk Amerikalı yerlilerin yaklaşık 15 bin yıl önce kıtaya kelp yoluyla yürüyerek geçtiği ortaya çıkarıldı. Bu yerliler Kuzeydoğu Asya’dan kıtaya göç ettiler.

ilk-amerikan-yerlileri-dusunulenden-daha-once-kitaya-geldi1

Amerika’da yaklaşık 13 bin 500 yıl önce ortaya çıkan Clovis kültürü, kıta bulunan yerli kültürlerin bir çoğunun atası olarak kabul edilmektedir. Ancak ortaya çıkan yeni kanıtlarla arkeologlar buradaki ilk yerleşimcilerin Clovis halkı olmadığını ortaya koydu. Bu durumda yerleşimcilerin kıtaya 13 bin 500 yıldan daha önce gelmiş olduğunu ortaya koyuyor.

Clovis halkına ait kültür izleri ilk dafa 1932 yılında New Mexico Clovis’te ortaya çıkarıldı.

ilk-amerikan-yerlileri-dusunulenden-daha-once-kitaya-geldi2Bu halka dair iskelet kalıntıları oldukça az. Ancak Montana’da yer alan Clovis mezarlığında Anzick-1 isimli bir erkek çocuğunun Sibirya halkları ve yerli Amerikalılarla bağlantısı ortaya çıkarıldı. Clovis’lerin, Buzul Çağı sonlarında Bering Denizi’ndeki Bering Land boğazını kullanarak araziler üzerinden Amerika’ya gittiği ve Sibirya’nın soğuk vahşi doğasından geldiğine inanılıyor. Bununla birlikte, Anzick-1’in genomu Sibirya’daki popülasyonlarda genetik bir farklılık gösteriyor.

ilk-amerikan-yerlileri-dusunulenden-daha-once-kitaya-geldi

ABD antropologlarından oluşan bir ekibe göre, buzulların Bering topraklarındaki köprüyü tıkadığı bir dönemde, buradan yürüyerek Amerika’ya geçiş yapıldığına dair kanıtlar çoğaldı. Bu durum ilk Amerikan yerleşimcilerin yeni kıtaya tamamen farklı bir rota kullanarak gitmek zorunda kaldıkları anlamına geliyor. En son yapılan çalışmada ekip ilk Amerikan yerleşimcilerin, Pasifik kıyı şeridini takip ederek Kuzeydoğu Asya’dan Beringia’ya ve Amerika’ya kadar gittiklerine inanıyor.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/first-americans-travelled-along-coastal-kelp-highway

YORUMLAR

  • 0 Yorum