İş dünyasından kötü haber

Ocak-Mayıs döneminde karşılıksız çıkan çek adedi yüzde 71 artarken karekodlu çek kullanılması halinde riskin yüzde 80 azalacağı belirtiliyor.

İş dünyasından kötü haber
18 Haziran 2019 - 11:34
Bankalara ibraz edilen çek adedi düşerken, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi ve tutarı artıyor. Bankalara ibraz edilen çek adedi ocak-mayıs döneminde 7.3 milyon adede düşerken karşılıksız işlemi yapılan çek adedi yüzde 71 artışla 297 bin 287'ye çıktı.

Karşılıksız çek tutarı ise aynı dönemde 8.1 milyar TL'den 14.3 milyar TL'ye sıçradı. Ekonomistlere göre piyasada çek adedindeki azalma ekonomideki yavaşlamanın bir göstergesi olurken iş dünyası ise bunu güven eksikliği ve karşılıksız çeklerdeki artışa bağlıyor.

Dünya gazetesinden Ece Ceyhun’un haberine göre; çeklerdeki bu tablonun panzehiri ise karekodlu çek.

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Türkiye'de yılda yaklaşık 100 milyon ticari işlemin çek ile yapıldığına işaret ederek "Karşılıksız çek keşide edenlerin geçmiş çek ödeme performanslarını analiz ettiğimizde yüzde 80'inin son 12 ayda en az 1 tane karşılıksıa çeki olduğu görülüyor. Karekodlu Çek Raporu'nun alınması halinde, karşılıksız çek alma riski yüzde 80 oranında azalıyor. Bu rapora erişim ücreti ise yalnızca 60 kuruş. Piyasadaki çeklerin neredeyse tamamı karekodlu çeke dönüştü.

KULLANIM AZALDI, SORUN ARTTI

Geçen yılın 5 aylık döneminde 8.9 milyon adet çek bankalara ibraz edilirken bu yılın aynı döneminde 7.3 milyon adet çek ibraz edildi. Karşılıksız işlemi yapılan çek adedi geçen yıl 5 aylık dönemde 173 bin 766 adet olurken bu yıl aynı dönemde yüzde 71 artışla 297 bin 287'ye çıktı.

 

Karşılıksız çeklerdeki artış sadece 'adet' bazında değil. Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Kredi Kayıt Bürosu'nun bu sorunun çözümüne yönelik üretilen çek raporlarını 2013 yılından itibaren reel sektörün kullanımına sunulduğuna işaret ederek, "Çek ile ilgili 2018 yılsonu rakamlarına baktığımızda; 500 binin üzerinde kişinin çek keşide ettiğini, 550 bine yakın kişinin de çek hamili olarak bankalara tahsile çek verdiğini görüyoruz. Bu keşidecilerin keşide ettikleri çek adedi yaklaşık 21 milyon, tutarı da 1 trilyon TL'na yaklaşmış durumda. Bir çekin ortalama 5 kez ciro yoluyla. eldeğiştirdiği varsayıldığında ülkemizde yılda yaklaşık 100 milyon ticari işlemin çekler yoluylayapıldığım görüyoruz" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum