İstanbul neden çok değerli?

İktidar partisi adayının İstanbul’da yenilgiyle çıktığı 31 Mart seçimlerinin iptali üzerine 23 Haziran’da yeniden sandık başına gidecek olan megakent, ekonomik büyüklüğüyle parmak ısırtıyor. Ekonomiyle de en büyük kentimiz olan İstanbul, Türkiye milli gelirinin 3’te 1’ini tek başına karşılıyor

İstanbul neden çok değerli?
15 Haziran 2019 - 23:25
31 Martta gerçekleşen İstanbul seçimleri Cumhur ittifakı adayı Binali Yıldırım, millet ittifakı adayı Ekrem İmamoğlu'na yenilince Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan itirazlar sonucu seçimlerin 23 Haziran'da yenilenmesi kararı alınmıştı.



16 milyon nüfuslu İstanbul Önümüzdeki hafta pazar günü sandık başına gidecek ve İstanbul'un yeni belediye başkanının kim olduğunu belirleyecek.



İstanbul Türkiye'nin 81 vilayetinden bir tanesi olsa da tekrarlanan seçimler bir genel seçim havasında gerçekleşecek gibi görünüyor. Zira ekonomik büyüklüğü ile İstanbul Türkiye demek.



İştah kabartan ekonomik büyüklüğü ile İstanbul'u iktidar partisi kaybetmek istemediği için var gücüyle yüklenmiş durumda. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) şehirlerin ekonomik büyüklülerine dair açıkladığı en son veri 2017 yılından.



Buna göre İstanbul, 970 milyar TL büyüklüğündeki gayri safi yurtiçi hâsılası (GSYH) ile Türkiye ekonomisinin yüzde 31'ini oluşturuyor. Bu da o dönemin kuruyla 257 milyar dolar demek. Bu da yine 2017 verilerine göre İstanbul ekonomisinin Finlandiya, Mısır, Portekiz, Yunanistan, Katar gibi ülkelerden daha büyük bir ekonomiye sahip olduğu anlamına geliyor.



Aynı verilere göre İstanbul'da kişi başına düşen GSYH 65 bin TL. Türkiye genelinde ise kişi başına düşen GSYH 38.6 bin TL. Bu kıyaslama da İstanbul ekonomisinin ne kadar büyük olduğu ortaya koyuyor



İhracatın yarısı İstanbul'dan



Ticaret verilerine baktığımızda Türkiye'den gerçekleşen ihracatın yarısınin İstanbul'dan gerekleştigini görüyoruz  İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde ilk 10 sırada yer alan şirketlerin yarısı İstanbul merkezli. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) verilerine göre İstanbul'da bu yılın ilk dört ayında 12 bin 489 şirket kuruldu. 2018 yılında ise İstanbul'da 34 bin şirket kurulmuştu.



Turistin yarısı İstanbul'a geliyor



Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere göre İstanbul'u ziyaret eden turist sayısı, 2019'un ilk dört ayına tekabül eden Ocak-Nisan döneminde son beş yıl içindeki en yüksek yabancı ziyaretçi sayısına ulaştı.



Buna göre ilk dört ayda İstanbul'u 4.3 milyon yabancı ziyaret etti. Bir önceki yıla göre yabancı turist sayısındaki artış yüzde 13. Aynı dönemde Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turist sayısı ise 8.7 milyon oldu.



Böylece İstanbul'a gelen yabancı turist sayısı, ülke genelini ziyaret eden yabancı turistlerin yarısını oluşturuyor. Türkiye'yi ziyaret eden turistler 2018 yılında kişi başı ortalama 697 dolar harcadığı açıklanmıştı.



Buna göre bu yılın ilk dört ayında turistlerin İstanbul'da yaptığı harcama 3 milyar doları buluyor. 2018 yılında İstanbul'u ziyaret eden 13.5 milyon turistin ise kentte yaklaşık 9.4 milyar dolarlık bir harcama yaptığı göz önüne alınırsa megakentin ekonomisinin ne kadar büyük olduğu görülüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum