İşte Biden'ın karanlık kabinesi: Neler olacağı belli oldu

Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni başkanı Joe Biden, kabinesinde önemli pozisyonlarda yer alacak isimleri tek tek açıkladı.

İşte Biden'ın karanlık kabinesi: Neler olacağı belli oldu
10 Ocak 2021 - 11:07

Donald Trump'a karşı seçim yarışını kazanan ABD'nin yeni başkanı Joe Biden, bakanlıklara atayacağı isimleri açıkladı.

Foto - Azınlıkların yer alacağını açıklayan Biden'ın bakanlıklara atayacağı isimler, Türkiye düşmanı olmasıyla birlikte sapkınlıkları yaymaya çalışan ve dünya nüfusunu fazla bulan küreselci çeteye hizmet edeceği değerlendiriliyor.

Azınlıkların yer alacağını açıklayan Biden'ın bakanlıklara atayacağı isimler, Türkiye düşmanı olmasıyla birlikte sapkınlıkları yaymaya çalışan ve dünya nüfusunu fazla bulan küreselci çeteye hizmet edeceği değerlendiriliyor.

Foto - İşte Joe Biden'ın kendisi gibi Türkiye düşmanı, kirli, sapkın ve karanlık kabinesi...

İşte Joe Biden'ın kendisi gibi Türkiye düşmanı, kirli, sapkın ve karanlık kabinesi...

Başkan Yardımcısı Kamala Haris - Joe Biden'ın yardımcılığını California Senatörü 55 yaşındaki Kamala Harris yapacak. Kamala Haris 2014 yılında evlendiği eşi Yahudi asıllı. Harris, siyasi kariyerinin başladığı dönemlerde 1915 olaylarının "Ermeni soykırımı" olarak tanınmasına destek verdi ve Senatörlüğü sırasında ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu'ya ilişkin politikalarına eleştiriler yöneltti.

Harris, 2019 yılında ABD Senatosu'na 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan tasarıya imza attı. ABD Senatosu, 2019 yılının sonunda 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak tanıyan tasarıyı kabul etti. Öte yandan Harri, ABD ve İsrail’in ayrılmaz bir ikili olduğunu savunan ve İsrail’in güvenliği için her şeyi yapacağını söyleyen bir isim.

Foto - Dışişleri Bakanı: Antony Blinken - Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs politikalarını açık açık eleştirmekten çekinmeyen Antony Blinken, Joe Biden'ın başkanlığını yapacağı ABD'de Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak.

Dışişleri Bakanı: Antony Blinken - Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs politikalarını açık açık eleştirmekten çekinmeyen Antony Blinken, Joe Biden'ın başkanlığını yapacağı ABD'de Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak.

Foto - Türkiye düşmanlığını açıkça gösteren Blinken, Fırat’ın doğusunu kontrol eden terör örgütü PKK uzantısı PYD-YPG’nin ABD ile ilişkilerinin güçlü savunucularından biri olarak da tanınıyor.

Türkiye düşmanlığını açıkça gösteren Blinken, Fırat’ın doğusunu kontrol eden terör örgütü PKK uzantısı PYD-YPG’nin ABD ile ilişkilerinin güçlü savunucularından biri olarak da tanınıyor.

Foto - Öte yandan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın mahkum edildiği davada kilit tanıklardan ve davada ifadeleriyle etkili olan ABD Hazine’sinin yaptırımların izlenmesinden sorumlu biriminin başındaki isim David Cohen, Blinken’ın kurucusu olduğu WestExec isimli şirketin danışman kadrosunda yer alıyor. Uzun yıllar Biden ile çalışan ve dış politikada 30 yıllık tecbüresi olan Blinken, Obama döneminde 2015-2017 yıllarında Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürütmüştü. Blinken, eski başkan Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığını görevinde de bulunmuştu.

Öte yandan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın mahkum edildiği davada kilit tanıklardan ve davada ifadeleriyle etkili olan ABD Hazine’sinin yaptırımların izlenmesinden sorumlu biriminin başındaki isim David Cohen, Blinken’ın kurucusu olduğu WestExec isimli şirketin danışman kadrosunda yer alıyor. Uzun yıllar Biden ile çalışan ve dış politikada 30 yıllık tecbüresi olan Blinken, Obama döneminde 2015-2017 yıllarında Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürütmüştü. Blinken, eski başkan Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığını görevinde de bulunmuştu.

Foto - İklim Değişikliği Özel Temsilcisi: John Kerry - Obama hükümeti döneminde terör örgütü PKK/YPG'yi Türkiye'ye karşı silahlandıran ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry, İklim Değişikliği Özel Temsilciliğine atanacak.

İklim Değişikliği Özel Temsilcisi: John Kerry - Obama hükümeti döneminde terör örgütü PKK/YPG'yi Türkiye'ye karşı silahlandıran ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry, İklim Değişikliği Özel Temsilciliğine atanacak.

Foto - Ulusal Güvenlik Danışmanı: Jake Sullivan - Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'na atacağı isim olarak açıkladığı Jake Sullivan'ın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hedef alan açık makaleleri bulunuyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı: Jake Sullivan - Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'na atacağı isim olarak açıkladığı Jake Sullivan'ın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hedef alan açık makaleleri bulunuyor.

Foto - Sullivan, 2018 yılında ABD’nin eski Türkiye Büyükelçilerinden Eric Edelman’la ortak imzayla Politico’da yayınladığı makalede Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin İran’a yönelik yaptırımları en çok delen ülke olduğunu öne sürmüş, AK Parti hükümetine yakın medya kuruluşlarının ABD’nin Suriye’deki gizli askeri üslerinin haritalarının yayınlamalarından şikayet etmişti.

Sullivan, 2018 yılında ABD’nin eski Türkiye Büyükelçilerinden Eric Edelman’la ortak imzayla Politico’da yayınladığı makalede Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin İran’a yönelik yaptırımları en çok delen ülke olduğunu öne sürmüş, AK Parti hükümetine yakın medya kuruluşlarının ABD’nin Suriye’deki gizli askeri üslerinin haritalarının yayınlamalarından şikayet etmişti.

Foto - Sullivan-Edelman imzalı makalede başta rahip görünümlü ajan Brunson olmak üzere, Amerikan vatandaşı ya da ABD için çalışan kişilerin tutuklanmaları “fiili esir alınmak” olarak nitelendirilmişti.

Sullivan-Edelman imzalı makalede başta rahip görünümlü ajan Brunson olmak üzere, Amerikan vatandaşı ya da ABD için çalışan kişilerin tutuklanmaları “fiili esir alınmak” olarak nitelendirilmişti.

Foto - Erdoğan’ın korumalarının 2017 yılında Washington’da bir gösteriye müdahale etmeleri de, S-400 alımı da, Suriye’de ABD’nin “ortak” dediği PYD-YPG’ye yönelik harekatlar da makalede çok sert sözlerle eleştirilmişti. Makalede en dikkat çekici görüş ise, Trump yönetimine AK Parti hükümetine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı yeterince sert olmadıklarına ilişkin getirilen eleştiri idi. Makalede, “yolsuzluklara karışmış Türk yetkililere, Türk savunma endüstrisi ve mali sektörüne karşı yaptırım uygulanmasının da masada olması gerektiği” görüşü ifade edilmişti.

Erdoğan’ın korumalarının 2017 yılında Washington’da bir gösteriye müdahale etmeleri de, S-400 alımı da, Suriye’de ABD’nin “ortak” dediği PYD-YPG’ye yönelik harekatlar da makalede çok sert sözlerle eleştirilmişti. Makalede en dikkat çekici görüş ise, Trump yönetimine AK Parti hükümetine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı yeterince sert olmadıklarına ilişkin getirilen eleştiri idi. Makalede, “yolsuzluklara karışmış Türk yetkililere, Türk savunma endüstrisi ve mali sektörüne karşı yaptırım uygulanmasının da masada olması gerektiği” görüşü ifade edilmişti.

Foto - Biden'ın Başkan Yardımcısı olduğu dönemde de ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Sullivan, Hillary Clinton ABD Dışişleri Bakanı görevindeyken, siyaset planlama biriminin başına getirilmişti. Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Siyaset Planlama departmanının direktörü olan Sullivan, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de çalışmıştı. Clinton'ın özel kalem müdürü yardımcılığını yapan Sullivan, İran nükleer görüşmelerinde de baş müzakereci olarak görev yapmıştı.

Biden'ın Başkan Yardımcısı olduğu dönemde de ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Sullivan, Hillary Clinton ABD Dışişleri Bakanı görevindeyken, siyaset planlama biriminin başına getirilmişti. Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Siyaset Planlama departmanının direktörü olan Sullivan, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de çalışmıştı. Clinton'ın özel kalem müdürü yardımcılığını yapan Sullivan, İran nükleer görüşmelerinde de baş müzakereci olarak görev yapmıştı.

Foto - Savunma Bakanı: Lloyd Austin - Biden’ın atayacağı yeni Savunma Bakanı Lloyd Austin, tam bir Türkiye düşmanı bir isim olarak biliniyor. Austin yakın zamana kadar Amerikan ordusunun Irak-İran ve Suriye’yi de içine alan biriminin, Centcom’un komutanlığı görevindeydi.

Savunma Bakanı: Lloyd Austin - Biden’ın atayacağı yeni Savunma Bakanı Lloyd Austin, tam bir Türkiye düşmanı bir isim olarak biliniyor. Austin yakın zamana kadar Amerikan ordusunun Irak-İran ve Suriye’yi de içine alan biriminin, Centcom’un komutanlığı görevindeydi.

Foto - Bu görevi nedeniyle Austin, Suriye’de Fırat’ın doğusunu kontrol eden PYD/YPG’nin silahlandırılması ve Amerikan askerlerince eğitilmesinin fikir babalarından biri. Ak Parti hükümeti özellikle son dönemde Irak ve özellikle de Suriye’de Amerikan kuvvetleriyle her karşı karşıya gelişinde, Trump yönetimini doğrudan hedef almak yerine, eleştirilerini Centcom üzerine yoğunlaştırmayı tercih etmişti. Türk-ABD ilişkilerinin en gergin olduğu dönemde Centcom’un başında olan ve kıyasıya eleştirilen General, şimdi ABD Savunma Bakanlığı’nın başına geçmiş oldu.

Bu görevi nedeniyle Austin, Suriye’de Fırat’ın doğusunu kontrol eden PYD/YPG’nin silahlandırılması ve Amerikan askerlerince eğitilmesinin fikir babalarından biri. Ak Parti hükümeti özellikle son dönemde Irak ve özellikle de Suriye’de Amerikan kuvvetleriyle her karşı karşıya gelişinde, Trump yönetimini doğrudan hedef almak yerine, eleştirilerini Centcom üzerine yoğunlaştırmayı tercih etmişti. Türk-ABD ilişkilerinin en gergin olduğu dönemde Centcom’un başında olan ve kıyasıya eleştirilen General, şimdi ABD Savunma Bakanlığı’nın başına geçmiş oldu.

Foto - İç Güvenlik Bakanı: Alejandro Mayorkas - Biden’ın İç Güvenlik Bakanlığı için belirlediği isim olan Alejandro Nicholas Mayorkas, atalarının Türkiye kökenli olması nedeniyle son dönemlerin çok konuşulan isimlerinden bir oldu. Mayorkas, baba tarafından kökeni Sefarad Yahudisi bir aileden geliyor. Yaklaşık 500 sene önce, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Silivri dolaylarında yaşamış bir aileye mensup olan Mayorkas, anne tarafından ise Romanya kökenli bir Aşkenaz Yahudisi olarak biliniyor.

İç Güvenlik Bakanı: Alejandro Mayorkas - Biden’ın İç Güvenlik Bakanlığı için belirlediği isim olan Alejandro Nicholas Mayorkas, atalarının Türkiye kökenli olması nedeniyle son dönemlerin çok konuşulan isimlerinden bir oldu. Mayorkas, baba tarafından kökeni Sefarad Yahudisi bir aileden geliyor. Yaklaşık 500 sene önce, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Silivri dolaylarında yaşamış bir aileye mensup olan Mayorkas, anne tarafından ise Romanya kökenli bir Aşkenaz Yahudisi olarak biliniyor.

Ulusal İstihbarat Direktörü (CIA): Avril Haines - "Suikast planları uzmanı" olarak tanınan Avril Haines, Biden'ın ekibindeki en kritik kadro olan CIA'in başına getirilecek. Obama döneminde suikast planlarını hazırlayan isim olarak bilinen Haines, Avukat olan 1969 doğumlu Avril Danica Haines, Obama tarafından 2013'te ilk kadın CIA Direktör Yardımcısı ve ardından Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı yapılmıştı.

Foto - 2015'te Senato İstihbarat Komisyonu'nun CIA işkenceleriyle ilgili raporunu kaleme alan Senato çalışanlarının bilgisayarlarının hacklenmesine karışan CIA personelinin cezalandırılıp cezalandırılmayacağını belirlemekle görevlendirilen Haines, CIA Başmüfettişi'nin kararını çiğneyerek cezalandırılmamalarını sağladı. Ve bunun sonucunda Senato'nun CIA raporunun sansürlenmesinde rol aldı.

2015'te Senato İstihbarat Komisyonu'nun CIA işkenceleriyle ilgili raporunu kaleme alan Senato çalışanlarının bilgisayarlarının hacklenmesine karışan CIA personelinin cezalandırılıp cezalandırılmayacağını belirlemekle görevlendirilen Haines, CIA Başmüfettişi'nin kararını çiğneyerek cezalandırılmamalarını sağladı. Ve bunun sonucunda Senato'nun CIA raporunun sansürlenmesinde rol aldı.

Foto - Hazine Bakanı: Janet Yellen - Joe Biden, Hazine Bakanlığı görevine Polonyalı Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen, 74 yaşındaki eski ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen'ı getireceğini açıkladı.

Hazine Bakanı: Janet Yellen - Joe Biden, Hazine Bakanlığı görevine Polonyalı Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen, 74 yaşındaki eski ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen'ı getireceğini açıkladı.

Foto - Adalet Bakanı: Doug Jones - Biden’ın hükümet listesinde adı Adalet Bakanlığı için geçen isimlerden Alabama eski Senatörü Doug Jones da Türkiye düşmanı olarak biliniyor. Jones, Senato’da olduğu dönemlerde Türkiye aleyhtarı karar ya da yasa tasarılarını destekliyordu. Ayrıca Jones, Aralık 2019’da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik harekatını kınayan ve ambargo uygulanması isteğiyle Senato’ya getirilen karar tasarının hazırlayıcılarından.

Adalet Bakanı: Doug Jones - Biden’ın hükümet listesinde adı Adalet Bakanlığı için geçen isimlerden Alabama eski Senatörü Doug Jones da Türkiye düşmanı olarak biliniyor. Jones, Senato’da olduğu dönemlerde Türkiye aleyhtarı karar ya da yasa tasarılarını destekliyordu. Ayrıca Jones, Aralık 2019’da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik harekatını kınayan ve ambargo uygulanması isteğiyle Senato’ya getirilen karar tasarının hazırlayıcılarından.

Foto - Ulaştırma Bakanı: Pete Buttigieg - Biden'ın atayacağını ilan ettiği 38 yaşındaki Pete Buttigieg, Senato tarafından onaylanması halinde ABD'nin ilk eşcinsel sapkın bakanı olacak.

Ulaştırma Bakanı: Pete Buttigieg - Biden'ın atayacağını ilan ettiği 38 yaşındaki Pete Buttigieg, Senato tarafından onaylanması halinde ABD'nin ilk eşcinsel sapkın bakanı olacak.

Foto - Kabinesindeki kadın ve siyahilerin çoğunluğu nedeniyle eleştirilen Biden Amerikan tarihinde ilk kez sapkın bir bakan atayarak tarihe geçti.

Kabinesindeki kadın ve siyahilerin çoğunluğu nedeniyle eleştirilen Biden Amerikan tarihinde ilk kez sapkın bir bakan atayarak tarihe geçti.

Foto - Pete Buttigieg için eşcinsel sapkınlardan destek gösterisi bile geldi.

Pete Buttigieg için eşcinsel sapkınlardan destek gösterisi bile geldi.

Foto - Orta Doğu ve Afrika Koordinatörü: Brett McGurk - Biden, Türkiye’ye düşmanlığı ve PKK/YPG terör örgütüne sevgisi ile bilinen ABD'nin sözde DAEŞ'le Mücadele eski Özel Temsilcisi Brett McGurk'u da kadrosuna katacak. McGurk bir dönem PKK'ya sahip çıkması ve Türkiye'ye karşı yaptıkları nedeniyle Türk basınında sık sık yer almıştı.

Orta Doğu ve Afrika Koordinatörü: Brett McGurk - Biden, Türkiye’ye düşmanlığı ve PKK/YPG terör örgütüne sevgisi ile bilinen ABD'nin sözde DAEŞ'le Mücadele eski Özel Temsilcisi Brett McGurk'u da kadrosuna katacak. McGurk bir dönem PKK'ya sahip çıkması ve Türkiye'ye karşı yaptıkları nedeniyle Türk basınında sık sık yer almıştı.

Foto - New York Times'ın haberine göre McGurk, Ulusal Güvenlik Konseyi’nde 'Orta Doğu ve Afrika Müdürü' olarak görev alacak. Sonuç olarak Biden ve kadrosu Türkiye düşmanlığı ile dikkat çekiyor. Biden'in Türkiye'ye karşı tutumunun ne olacağını ise aşağı yukarı gösteriyor.

New York Times'ın haberine göre McGurk, Ulusal Güvenlik Konseyi’nde 'Orta Doğu ve Afrika Müdürü' olarak görev alacak. Sonuç olarak Biden ve kadrosu Türkiye düşmanlığı ile dikkat çekiyor. Biden'in Türkiye'ye karşı tutumunun ne olacağını ise aşağı yukarı gösteriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum