İstiklal'de sanata geçit yok

Büyükçekmece Belediyesi’nin bu yıl 20’ncisini düzenlediği “Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali”nin açılış töreni dün Taksim Meydanı’nda yapıldı.

İstiklal'de sanata geçit yok
27 Temmuz 2019 - 09:35
Daha önce 7 kez dünyanın “En İyi Kültür ve Sanat Festivali” ödülüne layık görülen festival, 71 ülkeden 1420 sanat elçisinin katılımıyla 3 Ağustos’a kadar sürecek.

Festival kortejinin İstiklal Caddesi’nde yapılmasına izin verilmediğini açıklayan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Açılışı silahların gölgesinde, Emniyet’in çevirdiği bariyerlerin arasında kısıtlı bir alanda yapıyoruz” dedi.



Silahların gölgesinde

Taksim Meydanı’nda bir araya gelen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Uluslararası Dans Festivalleri Federasyonu (FIDAF) 2. Başkanı Hayri Gürhan Ozanoğlu, eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş ve yabancı ülkelerin folklor ekipleri Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak festivalin açılış törenini gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye gelerek festivale katılan dans ekipleri Taksim Meydanı’nda dans performansı sergiledi. Kendi ülkelerine özgü geleneksel kıyafetleri giyinerek dans performansı sergileyen yabancı konuklar hep bir ağızdan “Sevgi, dostluk ve kardeşlik” mesajları verdi. Alanın bariyerlerle çevrilmesi dikkat çekti.



İstiklal yasak

Festivalin açılış konuşmasını yapan Akgün, “Bu festival Dünya Festivaller Birliği’nde A kategorisindeki tek festival. Bu festivaldeki en büyük sıkıntım İstiklal Caddesi’ndeki gösterilerin yasaklanmasıdır. 5 yıl önce bunu yapabiliyorduk ama şu an yasak. Biz sadece ‘Sevgi birbirimize, barış hepimize’ sloganı atıyoruz. 71 ülkenin gençleri ilk defa burada tanışıyorlar. Dünyanın bütün ülkeleri dördüncü kez geliyor. 13 jüri üyesi bu festivali değerlendiriyor. Geçen sene Seul’de birincilik ödülümüzü aldık. Ben bu festivale ülkemizin sahip çıkmasını istiyorum. İstanbul medeniyetlerin ve dünyanın başkentidir” dedi. 

Gazetemize yasağa ilişkin açıklama yapan Akgün özetle şöyle konuştu:

“Müthiş bir kültür festivali ama ben bunu bu ülkeye anlatamadım. Bu ülkede silahların gölgesinde, etrafında polislerle çevrili bir alana katılımcıları getirmek dahi istemiyorum. Bu, topluma huzur verecek, bu, toplumun kültür, sanat hayatına katkı sağlayacak. Bu 71 ülkeden İstiklal Caddesi’ni tanıyacak gençlere sahnelik yapacak. 71 ülkeden gelen 1600 çocuk, üniversite öğrencisi burada yürüse ne olur? Bunlar dünya barışına, kardeşliğine çok önemli katkı sağlayan unsurlar. Biz Emniyet’in çevirdiği bariyerlerin arasında yapıyoruz ve kısıtlı.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum