İYİ Parti'de Değişim Olur mu?

İYİ Parti, 5. Olağanüstü Kurultayı’nda Müsavat Dervişoğlu’nu yeni genel başkan olarak seçti.

İYİ Parti'de Değişim Olur mu?
29 Nisan 2024 - 09:44 - Güncelleme: 30 Nisan 2024 - 10:43

İYİ Parti’nin kurucu Genel Başkanı Meral Akşener, daha önce söz verdiği gibi yerel seçim başarısızlığı nedeniyle genel başkanlığı bıraktı.

Yanıtı merak edilen soru, Dervişoğlu’nun genel başkanlığında İYİ Parti’nin rotasının değişip değişmeyeceği.

Acaba Dervişoğlu Akşener’in belirlediği çizgiyi sürdürecek mi yoksa yeni bir rota mı belirleyecek?

Dervişoğlu, Akşener’e en yakın isimlerden biri olarak biliniyor. Akşener’in sağkolu olduğunu söyleyenler de var. Ayrıca Dervişoğlu’nun Akşener’in adayı olduğu da çok yazıldı.

 

Bu nedenle Dervişoğlu’nun genel başkanlığında Akşener’in etkisini sürdüreceği, İYİ Parti’nin, Akşener tarafından, yerel seçim öncesinde belirlenen, “CHP’nin karşısında, Cumhur İttifakı’nın yanında” durmaya devam edeceği tahminleri yapılıyor.

Akşener’in 14 ay sonra yapılacak İYİ Parti kurultayında genel başkanlığı Dervişoğlu’ndan alacağı beklentisinde olanlar da var.

Buna karşın Dervişoğlu’nun etki altında kalmayacağı, kendi politikasını belirleyeceği, yakın arkadaşlarına “Cumhur İttifakı’na destek olmayız, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin güçlenmesine destek olmayız, bu amaçla önerilecek anayasa değişikliğine karşı dururuz” diye özetlenebilecek bir yol çizdiğine ilişkin haberler de kamuoyuna yansıdı.

Dervişoğlu’nun nasıl bir politika izleyeceğini zamanla göreceğiz.

Bu nedenle “İYİ Parti’de değişim olur mu? Akşener yeniden döner mi?” sorularının yanıtını şimdiden bilmek mümkün değil.

Ancak şunu biliyoruz ki Akşener’in 6’lı Masa’dan kalkması, sonra yeniden oturması, genel seçimden sonra iktidara değil CHP’ye muhalefet yapması, yerel seçimlerde CHP ile ittifak yapmaması, Cumhurbaşkanı olmasını istediği Ekrem İmamoğlu’na ve Mansur Yavaş’a ağır suçlamalar yöneltmesi İYİ Parti’ye büyük oy kaybettirdi. Akşener, bu başarısızlık üzerine genel başkanlıktan ayrılmak zorunda kaldı.

Oysa İYİ Parti Akşener’in liderliğinde, Cumhur İttifakı’nın iktidarına karşı kuruldu. Akşener’in, MHP’den ayrılıp yeni parti kurmasının nedeni MHP’nin AK Parti’ye destek vermesi ve laiklik başta olmak üzere iktidarın Türkiye’nin temel niteliklerini rafa kaldırmasına bir tepkiydi.

Ancak 2023 genel seçiminden sonra değiştiren Akşener, İYİ Parti’yi Cumhur İttifakı’na yanaştırdı, CHP karşıtlığını temel politika haline getirdi.

Akşener yola çıktığında, hedefi partisini merkez sağa yerleştirmekti.

CHP ile birlikte muhalefet etmesi toplumdan destek gördü. Genel seçim öncesinde İYİ Parti’nin anketlerdeki oy tahminleri yüzde 15-20 aralığına kadar yükselmişi.

Ancak Akşener partisini merkez sağa yerleştirmeyi başaramadı.

Aksine yeniden “Türk milliyetçisi, ülkücü” çizgiye çekerek, merkez sağ çizginin önemli isimlerini tasfiye ederek, partiden ayrılmaya mecbur bırakarak partisini iktidarın yanında konumlandırdı.

Yeni Genel Başkan Dervişoğlu ve yönetiminin bu konuda bir karar vermesi gerekiyor.

İYİ Parti yeniden merkez sağa yerleşmeye çalışan bir muhalefet partisi mi olacak yoksa MHP’yle yakınlaşmış ülkücü çizgide mi duracak?

Eğer Dervişoğlu, partiyi muhalefete çeker ve merkez sağı hedefleyen politikalar izlerse İYİ Parti’de bir değişim olduğundan söz edilebilir.

Böyle bir politika yerine Cumhur İttifakı’na destek olup, CHP’ye muhalefet etmeye devam ederse Akşener dönemine göre İYİ Parti’de bir değişiklik olmayacaktır.

İYİ Parti Akeşener’in belirlediği çizgide devam ederse büyüme olasılığı zayıflar.

Kuruluş yıllarında olduğu gibi merkez sağı hedefleyen bir muhalefet çizgisi belirlenirse büyüme olasılığı yükselir.

FİKRET BİLAHALK TV

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum