Kasko Ne Zaman Biter? Kasko Değer Listesi Kullanımı

Motorlu kara taşıtı satın aldığınızda zorunlu olarak trafik sigortası yaptırmanız gerekir. Bu sigortaile herhangi bir trafik kazası yaşadığınızda karşı tarafa verilen zarar birtakım ölçütlere göre değerlendirilir ve bunlara uygun bir biçimde karşılanır. Kasko ise kendi aracınızın hasarlarını karşılayan bir sigortadır ve trafik sigortası gibi yapılması zorunlu olan bir sigorta değildir, dolayısıyla isteğinize bağlı olarak yapılır. Kasko, trafik kazasının yanı sırayanma, çalınma veya çalınma teşebbüsü, doğal afet gibi aracınızın zarar görebileceği birçok olası durum için bir güvence sağlar.

Kasko Ne Zaman Biter? Kasko Değer Listesi Kullanımı
20 Mayıs 2022 - 10:27

 


İyi bir kasko poliçesi oluşturabilmek için kasko değer listesini kullanmanız ve aracınızın kasko bedelini öğrenmeniz önemlidir. Aracınızın kasko değerini öğrenmenin yanı sıra kaskonuzdan faydalanırken herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için kaskonuzun ne zaman biteceği, hangi durumlarda sonlanacağı gibi soruları da iyi bilmeniz gerekebilir.
 

Kasko Süresi Ne Kadar Olur?


Aracınız için yaptırdığınız kasko poliçesigenellikle 1 yıl boyunca geçerli olur. Ancak yıllık kaskonun yanı sıra aylık olarak yapılan kaskolar da mevcuttur. Yıllık veya aylık kaskonuzu yaptırdıktan sonra kaskonuz devam ettiği sürece aracınız güvence altına alınır. Kasko poliçenizin süresi bittiğinde yenilemezseniz kaskonuz biter. Bu durumda ise aracınızla herhangi bir kazanızı kasko poliçenizden karşılamamış da olsanız hasarsızlık indirimi hakkınızı yitirebilirsiniz. Bu sebeple kasko poliçenizi bitiş tarihi gelmeden önce yenilemeniz önerilir. Buna ek olarak, sigorta şirketi kasko süresi bitmeden de sigorta poliçesini iptal edebilir. Gereken süre içerisinde prim borcunun ödenmemesi durumunda kasko poliçesi sigorta şirketi tarafından feshedilebilir.Bu durumda araç güvencesi de sonlanmış olur.
Her ne kadar kasko süreniz devam etse de kasko poliçeniz, zararınızı bazı durumlar içerisinde iken kapsamayabilir. Araçtaki hasar incelemeleri sırasında sigorta şirketi tarafından araca art niyetli olarak zarar verildiği tespit edilirse bu durum sigorta kapsamı dışında değerlendirilebilir. Bunların yanı sıra ehliyet olmaksızın araç kullanımı, keyif verici madde etkisinde gerçekleşen kazalar, aracın zorunlu bakım işlemlerinin yapılmaması, bakımsızlıktan oluşan çürüme gibi hasarların oluşması, araçta fazla ağırlığın taşınmasıyla meydana gelen zararlar, devlet yaptırımları, askeri hareketlenmeler sonucunda oluşan zararlar, nükleer tehlikeler ve savaş gibi hallerde kasko süreniz devam etse de sigortanız hasarınızı kapsamayabilir.
 

Kasko Değer Listesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Kasko değer listesi,Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayınlanan, aracınızın kasko bedeli için bir referans fiyatına ulaşmanızı sağlayan veher ay güncellenen bir listedir.Bu değer listesinden faydalanarak aracınızın kasko değerini öğrenebilir, buradan hareketlesigorta şirketlerinin tekliflerini değerlendirebilir ve böylece aracınız için ideal kasko anlaşmasını sağlayabilirsiniz.Kasko değer listesi ile aracınızın kasko bedelini öğrenmenin bir diğer avantajı da MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) indirimi hesaplarında kullanılmasıdır. Eğer MTV ücretiniz, aracınızın kasko değerinin %5’ini geçerse vergi indiriminden faydalanabilirsiniz.
Kasko değer listesini kullanırken ihtiyacınız olan bilgiler aracınızın model yılı, markası ve araç tipidir; eski model bir aracınız varsa kasko değer listesinde bulunmayabilir. Aracınızın Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin yayınladığı kasko değer listesinde yer alabilmesi için 15 yaşından küçük olması gerekir. 15 yaşın üzerindeki araçlar bu listede mevcut olmasa da araçların kasko değerleri sigorta şirketleri tarafından belli unsurlara göre değerlendirilerek oluşturulabilir ve bu araçlar da sigortalanabilir.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum