İstanbul'da üç günde 4 ton metamfetamin yakalandı!

Yakalanan miktarın sadece İstanbul bazında metamfetamin olduğu düşünüldüğünde, ülke genelinde diğer uyuşturucu türlerinde de ele geçirilen toplam veriler, işin şakasının olmadığı gerçeğini yüzümüze vuruyor

 İstanbul'da üç günde 4 ton metamfetamin yakalandı!
02 Aralık 2022 - 10:14 - Güncelleme: 02 Aralık 2022 - 16:43

 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) metamfetamin adlı uyuşturucu madde raporunun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilmesinin ardından polis, İstanbul'da üç günde 4 tona yakın metamfetamin ele geçirdi.

Kısaca hatırlatmak gerekirse CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo ile birlikte Türkiye'deki uyuşturucu sorunu hakkında videolu paylaşım yaptı.

Kılıçdaroğlu, geçen ekimdeki açıklamasında EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'nce (NSMD) hazırlanan "Metamfetamin adlı uyuşturucu maddenin Türkiye'deki durumunu" değerlendirdi.

CHP lideri; rapordaki bilgileri kamuoyu ile paylaşırken, ülke genelinde uyuşturucu suçlarıyla mücadele eden İçişleri Bakanlığı'nı özellikle Bakan Süleyman Soylu üzerinden ağır biçimde eleştirdi.

Hatta CHP Genel Başkanı, hemen ertesinde Soylu'ya istifa çağrısı yaptı. TBMM'deki grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, "Bana diyorlar ki 'İspat' et. Ya siz bunları görmüyor musunuz? Sırtını mafyaya dayarsan zaten bunları göremezsin. Bana dönüp diyorsun ki 'İspatla'. İşte ispatladım, ne yapacaksın. Onurun varsa, şerefin varsa istifa edersin" dedi.

CHP liderinin sert açıklamaları karşısında AKP kabinesinin şahin isimleri arasındaki Soylu sessiz kalmadı elbette.

Soylu, Kılıçdaroğlu'nun söz konusu rapordan aktardığı somut veriler ve bilgilere karşı ülke genelinde uyuşturucu madde ticareti başta olmak üzere uyuşturucu suçlarıyla mücadele kapsamında haftada 5 bin şüphelinin gözaltına alındığı açıkladı.

Soylu, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı videoda kendisine 'Breaking Bad Süleyman' şeklinde seslenen CHP liderine yönelik "Yakanı bırakmayacağız. Yalanlarını yanına bırakmayacağız. İftiralarını da yanına bırakmayacağız" açıklamasını yaptı.

Kılıçdaroğlu ile Soylu arasındaki "metamfetamin" merkezli siyasi tartışmanın üzerinden hemen hemen beş hafta geçti.

Şimdi ortaya çıkan tabloya bakalım.

İstanbul Polisi, aradan geçen sürede halk arasında "Metin abi" veya "met" adıyla bilinen metamfetamine yönelik iki önemli operasyon yaptı.

Hem de üç gün arayla.

Operasyonları Kılıçdaroğlu'nun eleştiri oklarının hedefindeki isim Bakan Soylu bizzat açıkladı.

Soylu'nun yine sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamalar çerçevesindeki operasyonların ilki 25 Kasım'da kamuoyu ile paylaşıldı.

Buna göre; İstanbul Emniyeti bünyesindeki Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, "tek operasyonda" tam 3.5 ton metamfetamin yakalaması gerçekleştirdi.

Narkotik Polisi, altı ay öncesinden başlatılan ön hazırlık çalışması sonrasında Esenyurt, Büyükçekmece, Kadıköy, Pendik ve Ümraniye'deki adreslere baskın yaptı. Daha önceden isimleri belirlenen 12 şüpheli gözaltına alırken toplamda yaklaşık 3.5 ton metamfetamin ele geçirildi.

Bakan Soylu bu gelişmeyi, "Türkiye'de tek seferde en yüksek metamfetamin yakalaması" olarak duyurdu.

İkinci operasyon ise, geçen pazartesi duyuruldu. Bu operasyonda ise yine Narkotik Polisi'nce Beylikdüzü'nde yürütüldü. Polis, söz konusu yakalamada 500 kilogram metamfetamin ele geçirdi. Bakan Soylu, hafta başındaki yeni paylaşımında ele geçirilen metamfetamin miktarını bizzat açıkladı.

Soylu'nun aynı paylaşımında; bir süredir özellikle İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ile arasındaki soğuk rüzgarlara rağmen "İstanbul İl Emniyet Müdürlüğümüze ve kahraman polislerimize tebrikler" kutlamasını yapması dikkat çekti.

Böylece İstanbul'da üç gün arayla yapılan iki ayrı operasyonda ele geçirilen metamfetamin miktarı 4 tona ulaştı!

* * *

Bu aşamada bir notu eklemekte fayda var.

Şöyle ki, CHP liderinin eleştirileri sonrasında devreye giren İstanbul Valiliği, yılbaşından bu yana kentte yapılan operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu miktarını açıkladı.

Valiliğin açıklamasına göre 10 aylık dönemde İstanbul'da 4.6 ton metamfetamin yakalandı. Yılın bitmesine dört hafta kala yakalanan metamfetamin miktarı neredeyse 9 tona yaklaştı!

Ayrıca, üç gündeki son iki operasyonda yakalanan metamfetamin miktarının yılın 10 aylık bölümünde ele geçirilen miktara yakın olması ve hele ki 4 ton metamfetaminin Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının peşi sıra gelmesi dikkat çekmiyor değil.

Ortaya çıkan tablo, aslına bakarsanız CHP Genel Başkanı'nın haksız olmadığını ortaya koyuyor, aynı zamanda.

Kaldı ki; ister yazıyla, ister rakamla yazalım, bu topraklarda henüz bir yıl dolmamışken yakalanan metamfetamin miktarının "dokuz ton" olması, sorunun ne kadar ciddi ve yapılması gereken polisiye mücadelenin de bir o kadar önemli olduğuna işaret ediyor.  

Yakalanan miktarın sadece İstanbul bazında metamfetamin olduğu düşünüldüğünde, ülke genelinde diğer uyuşturucu türlerinde de ele geçirilen toplam veriler, işin şakasının olmadığı gerçeğini yüzümüze vuruyor.

Tablo, gelecek yıllarda bu coğrafyada nefes alacak yeni kuşakların yaşayacağı kaçınılmaz tehlikeyi de ayan beyan gösteriyor.

Europol'ün yakaladığı 30 ton kokain

Biz Türkiye üzerinde konuşurken, suçla mücadele dünya üzerinde de durmuyor elbet.

Avrupa Birliği'nin oluşturduğu ortak polis birimi bu hafta içinde son yılların en büyük uyuşturucu yakalamasını gerçekleştirdi.

Ülkelerin yerel polislerinden oluşan polis gücü, 8 – 19 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ve "Çöl Işığı" adlı operasyonda tam 30 ton kokain ele geçirdi.

İki yıldan fazla süredir hazırlığı yapılan operasyon; İspanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yürütüldü.

Dikkatinizi çekerim; AB polisi, dört Avrupa ülkesinin yanı sıra Körfez'e kadar uzanmış! BAE, son yılların en büyük operasyonu kapsamına alınmış.

Gelen ilk bilgilere göre; ABD ve Dubai polisi de destek verdi, seri operasyonlara.

Europol'ün Çöl Işığı operasyonunda Avrupa'daki kokain ticaretinin üçte birini yöneten ve 'süper kartel' adı verilen uyuşturucu şebekesi çökertildi. Aynı zamanda Süper Kartel'in geniş çaplı kara para aklama dahil, birçok yasa dışı faaliyetine son verildi.

Operasyonlarda 49 şüpheli gözaltına alındı. Dubai'de yakalanan suç örgütü liderlerinden ikisinin Hollanda vatandaşı olduğu ortaya çıktı.

Hollanda medyası; söz konusu iki kişiden birisinin 37 yaşında Fas kökenli, diğerinin de 40 yaşında Bosna Hersek kökenli Hollanda vatandaşları olduğunu duyurdu.

Suç örgütünün, uyuşturucu ve uyuşturucu yapımında kullanılan hammaddeleri, Belçika'nın Anvers limanı üzerinden Hollanda'ya girişinin sağlandığı tespit edildi.

Uluslararası nitelikteki son operasyon, uyuşturucuyla mücadele eden ülkelerin hiçbir parametreye bakmaksızın ya da dikkate almaksızın bütüncül olarak çaba gösterdiğini ortaya koyuyor.

Türkiye'de de mevcut iktidarın, sorunu dile getiren muhalefete çemkirmek yerine uyuşturucu ticareti ve uyuşturucu kaynaklı işlenen suçlara karşı partiler üstü biçimde hareket edilmesinin önünü açması gerekiyor.


Tolga Şardan | Büyüteç

@sardan_tolga[email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum