Kiralardaki artışın bir nedeni de günlük kiralamalar mı?

İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde kiralar artmaya devam ediyor. Bu artışı gerek yabancıların gerek öğrencilerin yoğun talebi etkilerken şimdilerde yeni bir etken dikkat çekiyor: Uygulamalar üzerinden kiralama. Kiracılar evlerinin odalarını alt kiralamaya devam ederken, bazı emlakçılar da bu furyaya katıldı. Peki son zamanlarda kiraların bu denli artmasının bir önemli sebebi de bu uygulamalar olabilir mi? İzinsiz alt kiralama bir tahliye sebebi mi? Uzmanlar yanıtladı...

Kiralardaki artışın bir nedeni de günlük kiralamalar mı?
26 Kasım 2022 - 11:05 - Güncelleme: 26 Kasım 2022 - 20:09

Gayrimenkul değeri ve veri analizi sunan bir platformun emlak verilerine göre son 1 yılda İstanbul’da kiralar yüzde 145 arttı.

Artışları açıklayacak nedenler arasında dikkat çekenlerden biri de günlük kiralamalar. Düzenli kiracıları sorunlarıyla ve olası tahliye işleriyle uğraşmak istemeyen; daha fazla gelir elde etmeyi hedefleyen ev sahipleri uygulamalar üzerinden evlerini günlük kiraya veriyor. Buna bağlı olarak sadece İstanbul'da günlük kiralanan oda sayısı son 4 yılda en az 3 kat arttı.

Gayrimenkul Uzmanı Nilüfer Kas, kira fiyatlarının artışında günlük kiralama uygulamalarının etkin bir rol oynadığının altını çizerek, “2018 yılında İstanbul’da, popüler bir günlük kiralama uygulaması üzerinden 13 bin adet kiralık oda varken, 2021 yılında bu sayı 22 bine, 2022 yılının son çeyreğiyle birlikte 40 binin üzerine çıkmış durumda. Bu sayılar sadece sistem üzerinden yapılan kiralamaları gösteriyor. Sisteme dahil olmadan yapılan kiralamalarla ise bu sayı yaklaşık 100 bini buluyor” diyerek, bu uygulamaların kira artışlarındaki etkin rollerinin doğal olduğunu vurguluyor.

KİRALADIKLARI EVİ KİRALAYARAK KAZANÇ SAĞLIYORLAR

Günlük kiralama uygulamasını kullanan sadece ev sahipleri değil. Öyle ki bazı kişiler Beşiktaş, Kadıköy gibi yoğunluğun fazla olduğu semtlerde kiraladıkları evleri, günlük olarak alt kiraya veriyor; bu sayede hem kiralarını ödüyor, hem de kazanç sağlıyor.

Ortalama ev kiralarının 28 bin 500 TL civarında olduğu Sarıyer’de uygulamalar üzerinden yapılan günlük kiralama ücretleri de oldukça yüksek. Burada evler günlük olarak yaklaşık 2 bin TL civarında kiracı bulurken, onu takip eden Beşiktaş’ta günlük kiralar bin 500 TL civarında. İstanbul’da en düşük kira ortalamasına sahip olan Silivri’de ise günlük kiralama fiyatları 700 TL bandında.

 

Kiralardaki artışın bir nedeni de günlük kiralamalar mı Emlakçılar da başladı...

 

EMLAKÇILAR DA EV SAHİPLERİNİ YÖNLENDİRİYOR     

Bazı emlakçılar da ev sahiplerini, günlük kiralama yaparak iki veya üç katı daha fazla para kazanabileceklerini söyleyerek ikna etmeye çalışıyor. 

Birçok ev sahibinin kiracı ile uğraşmamak adına evlerini mobilyalı olarak uygulamalar üzerinden kiralayan şirketlere verdiğini söyleyen Kas, “Bu sayede ev sahibi alabileceği rayiç kira bedelinin yüzde 50 üzerinde bir kazanç elde ediyor. Tüm bunlar son iki yılda İstanbul’da yüzde 320, Antalya’da da yüzde 390 oranında kira artışına neden oldu” ifadelerini kullandı.
 

Bir evin her odası tek tek kiraya veriliyorsa bu artık Yargıtay kararı ile ticari kiralamadır. Bu noktada Maliye Bakanlığı’na resmi açılış yapılarak beyan verilmesi İç İşleri Bakanlığı’nın istemiş olduğu yetkili temsilci atanarak 24 saatlik dilimler halinde kimlik bildirimlerinin polise yapılması halinde oda oda kiralama yapılabilir. Ancak oda oda kiralamada da yine eğer bu taşınmaz mesken niteliğindeyse, tek maliki yok ve birden fazla kişi yaşıyor ise kat maliklerinden yüzde 100 onay alınmak zorundadır.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz

SİTELERDE Günlük Kiralama OY BİRLİĞİ İLE BELİRLENİR

Ev sahiplerinin sırf günlük kiralamalar için ev aldığını söyleyen Kiraz, bu durumun genellikle site sakinleri ve yöneticileri tarafından hoş karşılanmadığını belirtti.

“Yargıtay çok yeni bir kararında günlük kiralamaların ticari kiralama olduğuna hükmetti. Bu durumda kişi ister kendisi isterse alt kiralama hakkı tanıdığı kiracısı olsun günlük kiralamayı eğer bir apartman veya sitede yapacak ise bu durumda tüm kat maliklerinin oy birliği ile alacakları karar neticesinde bu evi günlük olarak kiraya verebilirler. Biraz önce alt kiralama hakkının verilmediği hallerde tahliye hakkı apartman veya sitelerde bu izin alınmadığı takdirde artık tüm kat maliklerine de ait olacaktır. Tek bir kat maliki dahi eski hale getirme davası açarak o apartman veya sitede günlük kiralamayı yasaklatabileceği gibi o daireden de kiracıyı tahliye ettirebilecektir.

EŞYALARA ALT KİRACI ZARAR VERİRSE, KİRAYA VEREN DE SORUMLU

Uygulama üzerinden günlük kiralanan evlerde yaşanan en büyük problemlerden biri de eşyalara zarar gelmesi. Peki bu durumda kim sorumlu?

Kiracının kiraladığı yeri sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmakla yükümlü olduğunu belirten Tekinalp, “Taşınmazın eşyalı olarak kiralanması halinde kiracı, eşyaları özenle kullanmalı. Bu yükümlülük aynı şekilde alt kiracı için de geçerli. Dolayısıyla kiracının ev eşyalarına zarar vermesi halinde, kiracı bu zarardan sorumlu olur. Zarar verenin alt kiracı olması halinde ise bu zarardan hem kiracı hem de

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum