Kızlık zarı korkulu rüya olmaktan çıkıyor

Kızlık zarı dikimi adı verilen hymenoplasty operasyonunun uzman doktorlar tarafından yapılması gereken bir işlem olduğunu belirten Op. Dr. Tuğrul ABACIOĞLU operasyonun ortalama 15-30 dakika gibi kısa bir sürede yapıldığını belirtti.

Kızlık zarı korkulu rüya olmaktan çıkıyor
06 Mart 2019 - 23:52
Kızlık zarının Türkiye ve benzeri ülkelerde yıkılması zor bir tabu olduğunu ve binlerce kadının da kızlık zarı dikimi için ABACIOĞLU Kadın Sağlığı Merkezi’nin kapısını çaldığını belirtti. Kızlık zarının her zaman cinsel ilişki sonucu yırtılmadığını vurgulayan Tuğrul ABACIOĞLU, zorunlu operasyon gerektiren durumlar, önceden geçirilmiş kazaların da kızlık zarına zarar verebildiği gibi bazı kadınların, doğuştan kızlık zarı olmadan dünyaya geldiklerini ifade etti. ABACIOĞLU konuşmasına “Kızlık zarı dikimi için gelen birçok kadın toplumsal baskıdan kaynaklı nedenlerle bize başvuruyor. Ancak bazı çiftlerimiz ilk gece heyecanını yeniden yaşamak istediklerini söylüyorlar ve bu nedenle kızlık zarı diktirme için bize başvuruyorlar.” diyerek devam etti.

Kızlık zarının birçok toplumda sosyolojik öneme sahip olduğunu belirten ABACIOĞLU, kızlık zarının milattan öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğunu dile getirdi. Op. Dr. Tuğrul ABACIOĞLU açıklamalarına “Tarih kaynaklarında kızlık zarı Hymen (himen) olarak adlandırılıyor. Hymen, Yunan mitolojisinde Evlilik Tanrısı’na verilen isimdir. Latince de kızlık zarı yine aynı şekilde hymen olarak geçer. Kızlık zarı diktirme operasyonuna bu nedenle tıp dilinde hymenoplasty, himenoplasti ve hymenorraphy operasyonu isimleri verilmiştir. Kızlık zarının görevi anatomik ve fizyolojik açıdan tam olarak bilinmemekle birlikte bekâreti korumaktan çok kadını genital enfeksiyonlara karşı koruyucu bir işlevselliği olduğu düşünülmektedir.” sözlerini kullanarak devam etti.

Hymenoplasty nedir? Kızlık Zarı Dikimi Nedir?

Kızlık zarı bir doku bütünlüğüdür ve vajinanın yaklaşık 1-3 cm içerisinde bulunur. İlk cinsel ilişki sırasında kızlık zarı yırtılması adı verilen bu doku bütünlüğünde yırtılmalar oluşur ve çoğu zaman bu yırtılma sonucu halk arasında ilk gece kanaması olarak bilinen ve hafif bir kanama meydana gelir. Ancak bazı kişilerde ilk gece kanamaması olmaması gibi durum da yaşanabilmektedir. Kızlık zarının esnek olması neden ile ilişki sırasında zar esner ancak yırtılmaz.Durum tam olarak kızlık zarının ortasındaki alanın erkek cinsiyet organının geçişine müsait olmasıdır.Halk arasında buna duhule müsait hiymenal açıklık denir.İlk gece kanama olmamasının nedeni bu hiymenal açıklığın geniş olmasıdır. İlk gece kanaması olmazsa eşler arasında bazı sorunlar çıkabiliyor. Bu aşamada yapılması gereken en doğru hareket uzman bir jinekoloğa giderek yardım almak olacaktır. Hekimin gözle kızlık zarı muayenesi yaparak kızlık zarının anatomisi ve durumu hakkında çiftlere bilgi vermesi ile psikolojik bir rahatlama sağlanması son derece kolaydır ve bu gibi durumlarda yapılması gereken en doğru davranıştır. 



Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?



Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi hakkında bilgiler paylaşan ABACIOĞLU, “Kızlık zarı dikimi öncesi hastaya gelmeden önce yapması gereken hijyen kuralları anlatılır. Kızlık zarı dikimi adetliyken yapılmaz. Bunun nedeni kişinin hijyeni ve enfeksiyona açık durumda olmasıdır. Kızlık zarı muayenesi sonrası hastanın genel jinekolojik muayenesi yapılır ve ardından kendisini hazır hissedip hissetmediği sorularak kızlık zarı dikimi yapılabilir. Kızlık zarı dikimi anestezi uygulaması ile yapılır. Kızlık zarı dikimi lokal anestezi veya genel anestezi kullanılarak yapılan bir işlemdir ve anestezi türlerinin avantajları ve dezavantajları hastaya anlatıldıktan sonra seçim hastanın tercihine bırakılır. Anestezi seçimi aynı zamanda hastanın genel durumuna göre de değişkenlik gösterir. Kızlık zarı dikimi süresi ortalama 15 ile 30 dakika arasında tamamlanmaktadır.



Kızlık Zarı Dikimi Yöntemleri Nelerdir?

Kızlık zarı dikimi geçici ve kalıcı olarak iki farklı şekilde yapıldığını anlatan Op. Dr. Tuğrul ABACIOĞLU, ABACIOĞLUKadın Sağlığı Merkezi’nin kızlık zarı dikiminin gizli tutulduğunu ve sadece doktor ile hasta arasında bir sır olarak kaldığını söyleyerek sözlerine “Geçici kızlık zarı dikimi, cinsel ilişki tarihinden 1 ila 7 gün önce uygulanır. Fleep yöntemi de denilen kalıcı kızlık zarı dikimi ise süresi olmayan bir işlemdir.  Kalıcı kızlık zarı dikimi ne zaman yapılır ise yapılsın belli bir süresi yoktur. İşlemden bir sonraki ilişkiye kadar korunabilen kalıcı kızlık zarı, hasta doktorun iyileşme sürecinde verdiği tüm tavsiyelere uyar ve gerekli hijyen kurallarına uyum sağlarsa uyarsa hiçbir bir problem yaşamaz.” diyerek devam etti.



Kızlık Zarı Dikimi Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

Kızlık zarı dikimi sonrası hakkında da bilgi veren ABACIOĞLU, “Kalıcı kızlık zarı dikimi operasyonunda da geçici kızlık zarı operasyonunda da işlem sonrası hasta günlük yaşantısına geri dönüş sağlayabilir. Operasyondan sonra hekimin verdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır. Kalıcı kızlık zarı dikimi sonrası yaklaşık 2 ay sonra hasta tekrar muayeneye çağrılır ve dokuların bütünlüğü kontrol edilir.” sözleriyle açıklaması tamamladır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum