Komünist Başkan ilk Yerli Tohumu toprakla buluşturdu

Türkiye Komünist Parti'li Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu bölge halkının yerli ve organik tohum ile tarım yapabilmesi ve yerli tohumların gelecek kuşaklara da aktarılabilmesi için ilk adımı attı. Maçoğlu, yerli tohum bankası için ilk tohumları toprak ile buluşturdu.

Komünist Başkan ilk Yerli Tohumu toprakla buluşturdu
30 Nisan 2022 - 11:50

Türkiye’de üreticiyi organik tarıma teşvik etmesi ile bilinen Maçoğlu, Ovacık belediye başkanı olduğu dönemde köylüler ile birlikte bir kooperatif kurmuştu. Burada üretilen organik yerli nohut, fasulye ve bal üretimi yaptırarak bütün Türkiye’ye öncü olmuştu. Fatih Mehmet Maçoğlu bu kez de gelecek kuşaklara bölgede yüzyıllardır kullanılan yerli tohumları aktarmak için harekete geçti.

Maçoğlu, yerli tohum bankası kurmak için ilk adımı Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde attı. Köylüler ile işbirliği yapan Maçoğlu, ilk yerli tohumları toprak ile buluşturdu. Nohut, buğday, fasulye ve susamın yerli tohum üretimi için harekete geçen Maçoğlu, Halk TV'ye özel açıklamalarda bulundu.

Beline bağladığı tohum serpme bezine doldurduğu yerli tohumları çiftçi Hasan Doğan ile birlikte tarlaya serpen Maçoğlu, ilk hasadı yazın alacaklarını belirtti.

aaefc2c0-468a-4235-9cec-73d7ab967a72.jpg

Tarlalar özel olarak seçildi

Üretim yapılacak köyleri ve tarlaları özel olarak on yıllarca hiç suni gübre kullanılmayan yerlerden seçen Maçoğlu, bu tarlaların 20 yıldan fazladır kullanılmamış olduğunu ve önümüzdeki yıllarda burada sadece yerli tohum ekimi yapacaklarını ifade etti.

13ac5803-4cdc-429e-9d35-1a8e634a198f.jpg

'Ekim yapılmayan arazileri yeşertmek istiyoruz'

Tarlalarda sıralı ekim yaptıklarını ve bu sayede toprağı zayıflatmadıklarını belirten Maçoğlu şunları söyledi, "Biz bu alanları ekerken, kooperatif, köylüler, çiftçiler ve üreticiler ile işbirliği yapıyoruz. Buradaki asıl amaç yıllardır kullanılmayan bu toprakları tekrar yeşertmek. Yine amacımız buralarda üretilecek yerli tohumları çiftçimize üreticimize dağıtarak tarım alanlarını genişletmek. Bölgede bir çok alanda organik tarım ürünleri için üretim yapılmaya başlandı. Dersim çiftçisi asla organik tarım dışına çıkmaz ve ilaç kulanımı konusunda çok titiz davranır. Dersim organik üretim anlamında Türkiye’ye model olacak bir kent konumuna geldi"

YORUMLAR

  • 0 Yorum