Koronavirüsü takmayanlarımız var!

Yapılan kamuoyu araştırmaları çoğu vatandaş salgın konusunda duyarlı olduğunu gösterse de her 10 kişiden 1’inin koronavirüsten korunmak için herhangi bir önlem almadığını ortaya koydu. Bu durum salgının kontrol altına alınmasını zorlaştırabilir

Koronavirüsü takmayanlarımız var!
17 Mart 2020 - 22:54
Çok hızlı bulaştığı için kısa süre içinde tüm dünya ülkelerinde görülmeye başlanan ölümcül koronavirüs salgınında şu ana kadar dünya genelinde hayatını kaybeden kişi sayısı 7 bini, teyit edilmiş hasta sayısı ise 180 bini aştı ve bilanço her geçen gün artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ülkemizde de ilk vakanın tespit edildiği koronavirüs vaka sayısı kısa süre içerisinde 47'ye yükseldi. Peki ülke olarak koronavirüs hakkındaki bilgi düzeyimiz nasıl? NG Araştırma şirketi gerçekleştirdiği bir kamuoyu araştırmasıyla işte bu sorunun yanıtını aradı. Şu ana kadar Türkiye genelinde ve en fazla kişiyle yapılan çalışma olması açısından ayrı bir önem taşıyan söz konusu araştırma, 10-14 Mart 2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde, 18 yaş üzeri 2 bin 397 kişinin katılımı ile online olarak gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların yüzde 64'ü koronavirüs hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını belirtirken, yüzde 35'i ise az da olsa bilgisi olduğunu belirtti. Koronavirüs hakkında hiç bilgisi olmayanların oranı ise yüzde 1'den daha az.

Halkın bilgi kaynağı medya

Çok hızlı yayılan koronavirüsün kontrol altına alınabilmesi ve hayati risklerin engellenebilmesi için herkesin bu hastalık hakkında bilgi sahibi olması önem arzediyor. Araştırmada katılımcılara koronavirüs ile ilgili bilgiyi hangi kaynaklardan edindiklerini de soruldu. Salgınla ilgili televizyondan bilgi edindim diyenlerin oranı yüzde 63, sosyal medya kanallarından öğrendim diyenlerin oranı ise yüzde 60 oldu. Uzman doktor yorumlarını takip ediyorum diyenlerin oranı yüzde 42 olurken, kendi başına araştırma yapıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 41. Çevresindekilerden bilgi aldığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 30.

Koronavirüs belirtilerini biliyor muyuz?

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ateş, nefes almakta zorluk ve öksürük gibi belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 96'sı koronavirüsün belirtilerini bildiğini söyledi. Fakat Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan belirtileri tam ve doğru bir şekilde yalnızca her 3 kişiden 1'i tanımlayabildi. Bu kişilerin haricinde yaklaşık olarak her 3 kişiden 1'i de koronavirüs belirtilerinin yanına başka hastalık belirtilerini de ekledi. Hastalık belirtilerini tam olarak bilmeyenler ya da başka hastalık belirtileriyle karıştlar da oldu.  Araştırmanın gösterdiği bu sonuç biligi kirliliğinden dolayı bazı vatandaşların kafa karışıklığı yaşadığını da gösteriyor.

Hiçbir önlem almayanlar da var

Koronavirüsten korunmak için dünya genelinde ve ülkemizde önlemler alınmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın aldığı önlemlerin yanında şirketler de çalışanları için önlemler almaya başladı. Peki, bizler kendimiz için önlem alıyor muyuz? Bu sorunun yöneltildiği her 10 kişiden 1'i koronavirüsten korunmak için herhangi bir önlem almadığını belirtti. Oran düşük gibi görünse de çok hızlı bulaşabilen ve hayati riskler taşıyabilen böyle bir hastalık için azımsanmayacak kadar yüksek. Araştırmada önlem aldıklarını ifade eden vatandaşların yüzde 94'ü 'sürekli ellerimi yıkıyorum' derken, yüzde 82'si 'insanlarla tokalaşmamaya, temas etmemeye çalışıyorum', yüzde 75'i ise 'bulunduğum kapalı yerleri sık sık havalandırıyorum' yanıtını verdi. 'Öksürme sırasında ağız ve burnumu tek kullanımlık bir mendille kapatıyorum' diyenlerin oranı yüzde 65, 'bağışıklık sistemimi güçlendirecek önlemler alıyorum' diyenlerin oranıysa yüzde 63 olarak ölçüldü. Katılımcıların yüzde 57'si 'soğuk algınlığı veya grip hastası kişilerden 1 metre uzakta duruyorum' yanıtını verirken, yüzde 40'ı 'hasta olduğumda evde istirahat ediyorum' dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum