Koronavirüsün neden bazı insanlara bulaşamadığı anlaşıldı

Salgının seyrini değiştirecek araştırma! Koronavirüsten koruyan gen keşfedildi

Koronavirüsün neden  bazı insanlara bulaşamadığı  anlaşıldı
07 Haziran 2021 - 21:12

Dünya çapında 3 milyon 745 binden fazla kişinin ölümüne neden olan, 174 milyondan fazla kişiye bulaşan koronavirüsle ilgili çığır açan bir araştırma yayınlandı. İngiliz bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmaya göre; koronavirüsün bazı gen grubunda bulunan insanlara bulaşamadığı ortaya çıktı. Bu sonuç, koronavirüsü etkisiz hale getirmek için de büyük bir umut oldu.

stle Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma asemptomatik vakalara neden olan gen ilk ortaya konuldu.

 

KOVİD-19'A KARŞI BİR AŞAMAYA KADAR KORUMA SAĞLIYOR

Sonuçlarda, "HLA-DRB1*04:01" adlı genin asemptomatik kişilerde üç kat daha sık bulunduğu görüldü. Ayrıca araştırmada, bu gene sahip kişilerin şiddetli Kovid-19'a karşı daha iyi bir korumaya sahip olduğu ifade edildi.

İngiltere'nin inovasyon ajansı Innovate UK tarafından finanse edilen çalışma, asemptomatik insanları aynı topluluktan ağır Kovid geliştiren ancak altta yatan bir hastalığı olmayan hastalarla karşılaştırdı ve sonuçlar "HLA" adlı tıp dergisinde yayınlandı.

Yapılan çalışma kapsamında bilim insanları, bu durumun Kovid-19 karşıgenetik direncin ilk açık kanıtı olduğuna inanıyor çünkü bu çalışma, ciddi şekilde etkilenmiş insanları asemptomatik bir Kovid-19 grubuyla karşılaştırdı. Yöntem olarak,kromozom 6 üzerinde bir araya paketlenmiş HLA genlerine ayrıntılı bir şekilde odaklanmak için yeni nesil dizileme kullandı.

GEN, ENLEM VE BOYLAMLA İLİŞKİLİ: AVRUPALILARDA ASEMPTOMATİK VAKALAR DAHA FAZLA

Çalışmanın yazarları, "Tanımlanan insan lökosit antijen geninin, HLA-DRB1*04:01, enlem ve boylamla doğrudan ilişkili olduğu biliniyor. Avrupa'nın kuzeyinde ve batısında daha fazla insanın bu gene sahip olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu, Avrupa kökenli popülasyonların asemptomatik kalma olasılığının daha yüksek olacağını, ancak yine de hastalığı duyarlı popülasyonlara ileteceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"KİMİN AŞI OLACAĞINI BELİRLEMEK İÇİN GENETİK TEST YAPILABİLİR"

Aynı zamanda Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust'ta Solunum Danışmanı olarak çalışan ve makalenin ortak yazarlarından biri olan Newcastle Üniversitesi İletim ve Klinik Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Carlos Echevarria, "İnsanlar Kovid'e yakalanır, ama hasta olmazlar. Bu bizi gelecekteki aşılar için kime öncelik vermemiz gerektiğini gösteren bir genetik teste götürebilir. Nüfus düzeyinde, bunu bilmek bizim için önemlidir, çünkü dirençli birçok insanımız olduğunda, bu nedenle Kovid'e yakalanırlar, ancak semptom göstermezler, o zaman virüsü asemptomatikken yayma riskiyle karşı karşıya kalırlar."

Bununla birlikte, genlerin coğrafi konumla ilişkilendirilmesinin etkisi kabul edilen bir bilimsel kavramdır ve HLA genlerinin hastalığa neden olan patojenlere tepki olarak nesiller boyunca geliştiği iyi biliniyor.

"DAHA FAZLA ÇALIŞMA YAPIYORUZ"

Çalışma yazarı David Langton, "En ilginç bulgulardan bazıları boylam ve enlem ile HLA gen frekansı arasındaki ilişkilerdi. Bu durum, uzun zamandır biliniyordu. artan enlem ile multipl skleroz artar. Bu, kısmen UV maruziyetinin azalmasına ve dolayısıyla D vitamini seviyelerinin düşmesine bağlanmıştır. Ancak, MS için ana risk genlerinden birinin, yani DRB1*15:01 olduğunun farkında değildik. Bu gen doğrudan enlem ile ilişkilidir. Bu, çevre, genetik ve hastalık arasındaki karmaşık etkileşimi vurgulamaktadır. Bazı HLA genlerinin D vitaminine duyarlı olduğunu ve düşük D vitamini düzeylerinin şiddetli Kovid için bir risk faktörü olduğunu biliyoruz ve bu alanda daha fazla çalışma yapıyoruz" dedi.

Yardımcı yazar Newcastle Üniversitesi Klinik Genetik Profesörü John Burn ise, "SARS Cov-2, insanlığın karşılaştığı en büyük tehditlerden biri. Bazı insanların neden hastalandığını ne kadar kolay anlarsak, kendimizi koronavirüse ve potansiyel salgınlara karşı o kadar iyi savunabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Salgının seyrini değiştirecek araştırma! Koronavirüsten koruyan gen keşfedildi

YORUMLAR

  • 0 Yorum