Kutsal seccade!

Seccade adı verilen eşya (adı üzerinde eşya) üzerinden böyle bir yaygaranın koparılması, besleme medyadaki memurlar tarafından bunun köpürtülmesi yeni bir durum değil. Bu siyasal İslamcıların sık kullandıkları bir taktik.

Kutsal seccade!
03 Nisan 2023 - 09:16

 

Bir dini değer aşağılanmış ya da görmezden gelinmiş gibi bir hava yaratarak bunu toplumun diğer kesimleri üzerinde bir baskı aracı olarak kullanmaya yönelik bir taktik

Türkiye'nin dünyanın en büyük açık hava tımarhanesi olmasına ne kadar zaman kaldı bilemiyorum ama sanıyorum artık kıyılarında geziniyoruz.

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu bir iftara katıldı ve ayakkabılarıyla yerde serili olan küçük bir halıya basması kıyametin kopmasına yetti.

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Seccadeyi göremediğin için çok üzgünüm" paylaşımı yaptı.

İddiaya göre bastığı küçük halı bir seccade imiş!

"Türkiye gibi dini hassasiyetleri yüksek bir toplumda bir Cumhurbaşkanı adayının Ramazan günü seccadenin üzerine basması büyük bir gaf" imiş.

Adalet Bakanı'na bakarsanız "bu CHP zihniyetinin ta kendisi" imiş.

Bugünden başlayarak cami avlularında, kahvehane köşelerinde Kılıçdaroğlu ve CHP zihniyetinin dinsizliği üzerine kim bilir neler anlatılacak.

Din üzerinden yaratılan sözlü terörün hangi boyutlara ulaşacağını bugünden kestirmek zor ancak bunun üzerinde çok tepinileceğini söyleyebilirim.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "seccadeye" bastığı için, "samimi olarak üzüntülerini açıklaması" da Türkiye'de estirilmek istenen terör havasının ulaştığı boyutu gösteriyor.

Birincisi İslam'da "seccade" olarak tanımlanmış özel bir eşya yok.

Ads by Kiosked

Her şey seccade olabiliyor, yeter ki temiz olsun. Abdestini almış herkes, niyet ederse istediği her şeyin üzerinde namazını kılabilir.

Temiz bir karton parçasından tutun, Bünyan'da, Hereke'de elde dokunmuş çok özel bir halıya kadar her şey seccade görevi görebilir.

Seccade dediğimiz şey, işi bittikten sonra katlanılır ve bir kenara kaldırılır ki temiz kalsın. Hatta bu katlanılıp kaldırılması sırasında bir tespih de çoğu zaman içinde kalır.

Şu ya da bu nedenle kirlendiği düşünülen seccade yıkanır, temizlenir ve yeniden kullanılır.

Kirlenmiş olması, o eşyanın temizlendikten sonra seccade olarak kullanılmasına engel teşkil etmez.

Kılıçdaroğlu'nun üzerinde bulunduğu zeminde yer alan ve "seccade" olduğu ileri sürülen "dokuma ürünü", gerçekten seccade olsaydı kalabalık bir insan grubunun ayakkabı ile girdiği bir yerde zaten serili olarak bırakılmazdı.

Üzerinde her kim namazını kıldıysa toplar, bir kenara koyardı. Bu olayda bir "kabahatli" aranacak ise o namazını kıldıktan sonra onu orada serili olarak unutup, giden insan olmalı.

O da gerçekten o zeminde, o halıcığın üzerinde namaz kılan biri olduysa!

Seccadeye kendisinde olmayan bir kutsiyet ithaf etmek, bir eşyayı putlaştırmaya çok yaklaştığınızı gösterir ki İslam'da buna yer olmadığını anlatmaya gerek yok sanırım.

Seccade adı verilen eşya (adı üzerinde eşya) üzerinden böyle bir yaygaranın koparılması, besleme medyadaki memurlar tarafından bunun köpürtülmesi yeni bir durum değil.

Bu siyasal İslamcıların sık kullandıkları bir taktik.

Bir dini değer aşağılanmış ya da görmezden gelinmiş gibi bir hava yaratarak bunu toplumun diğer kesimleri üzerinde bir baskı aracı olarak kullanmaya yönelik bir taktik.

Atılan bir sosyal medya mesajından tutun da bu son olayda olduğu gibi gerçekte kutsal bir şey olmayan bir eşyaya kutsiyet atfetmeye kadar her şey bu terörün silahı olabilir.

Dini, siyasetin bir aracı olarak kullanmaya niyet ettiğiniz andan itibaren bunu bir silah olarak kullanmaya da başlarsınız.

Din bir araç haline gelir, siyasi terörizmin bir silahına dönüşür.

Dini, siyasi olarak araçsallaştırma eyleminin bir ucunda IŞİD gibi, Boko Haram gibi silahlı terör örgütleri varsa öteki ucunda da sözde demokratik siyaset yapan siyasal İslamcılar vardır.

Elbette ikisi arasında çok büyük mesafe var ve silahlı olan ile silahsız olanı ayırt etmek gerekir ancak unutmayalım ki hepsi aynı kapıya çıkar: Toplumu belli bir siyasal tercihe yöneltmek için din adına söylenenleri sorgulanamaz, tartışılamaz hale getirmek, bu siyasal terörizmin amacıdır.

AKP iktidarında bunu neredeyse her gün her vesile ile yaşıyoruz.

Toplumun bir kesimi bu yolla susturuluyor, korkutuluyor, sorgulayamaz hale getiriliyor.

Bekir Bozdağ'ın, "seccadeye bastı" yaygarasını dini alandan siyasi alana taşıma çabası da böyle bir eylemdir.


Mehmet Y. Yılmaz

@MHMTYKPYLMZ[email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum