Medya A.Ş. Çiftliği

Sayın Binali Yıldırım katıldığı bir canlı yayında Ekrem İmamoğlu'nun dile getirdiği "80 Milyon TL'ye WEB işi olur mu" sorusuna "doğru değil" diye yanıt verdi.

Medya A.Ş. Çiftliği
08 Haziran 2019 - 13:15 - Güncelleme: 08 Haziran 2019 - 13:18
Daha önce aynı şekilde Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da bu tespitin doğru olmadığını sosyal medya hesabından belirtmişti.

Sayın Binali Yıldırım, 31 Mart gecesi olduğu gibi ne yazık ki yine doğru bilgilendirilmemiş. Ben en azından kendisine bu ihaleleri ve Bilgi İşlem Dairesi ve Medya A.Ş de dönen dolapların bir kısmını anlatayım istedim.

Bu WEB olayını kamuoyuna ilk duyurduğumda 13 Milyon TL'lik bir faturayı gündeme getirmiştim. Aslında bu faturanın tamamı 26 milyon TL. Belirttiğim 13 milyon TL kısmı ikinci hak edişti. Bu ihale muhteviyatı 15 kalem iş. WEB yapım işi, video hazırlanması, alt yapı bakım onarım vs gibi işlerden oluşuyor. İhale eden kurum İBB Bilgi İşlem Müdürlüğü ihaleyi alan birim ise yine belediye iştiraki İstanbul Dijital Medya A.Ş.

Öncelikle amacım okuyucularımı rakamlara ve tanımadığı firma isimleriyle karşı karşıya bırakmak değil. Fakat işleyen bu düzenin büyüklüğünü tam anlamıyla kavrayabilmemiz için verebildiğim kadar çok bilgiyi en sade şekilde aktarmaya çalışıyorum.

Bu nedenle önce Bilgi İşlem Dairesi ve Medya A.Ş de dönen dolaplara neden olan ihale numaralarını ve ihale bedellerini yazalım sonra da nerelere hangi kalemlere ve hangi firmalara ne kadar harcanmış onu aktarayım.

(2018/459917 ihale kayıt no ile) 26.5 milyon TL

(2017/159692 ihale kayıt no ile) 29.9 milyon TL

(2016/595226 ihale kayıt no ile) 26.5 milyon TL

(2015/170886 ihale kayıt no ile) 11 milyon TL

Başka WEB yapım işi yok sanmayın. O kadar çok ki diğer yazılarda anlatacağım. Öncelikle şu İBB Bilgi İşlem ve İstanbul Dijital Medya A.Ş. arasındaki sarmalı anlatalım.

İlk olarak…

(2018/459917 ihale numarası ile) 26.5 milyon TL bedel ile İstanbul Dijital Medya A.Ş. işi aldı. İçeriğinde öyle Sayın Binali Yıldırım'ın dediği gibi personel istihdamı veya başka iş yok.

Ne var?

WEB sitesi yapım işi, video hazırlanma, WEB TV video işi, bakım onarım vs. toplam 15 kalem iş var. Ben demiyorum işin sözleşmesi diyor. Girip EKAP'tan kontrol edebilirsiniz.

Peki bu işi İstanbul Dijital Medya A.Ş. kendisi mi yapıyor? Hayır. Alt taşeronlar kullanıyor.

Peki kim bu alt taşeronlar?

Anlatayım.

Öncelikle bu yapıyı anlayabilmemiz için Medya A.Ş.'yi yönetenleri bilmemiz gerekiyor.

Mesela Medya A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Kalkancı.

Kadir Topbaş'ın oğlu Hüseyin Topbaş'ın İTÜ den sınıf arkadaşı. İsmi daha önce bir çok davada geçti. İSFALT davasında yargılama devam ederken dosya Adalet Bakanlığı'ndan gelen talimat ile kapatıldı. Florya'da Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Vakfı'na 25 yıllığına bedelsiz bağışlanan10 bin metrekare arazi gibi birçok olayda ismi var. Genel Müdürü Abdurrahman Tığ ise AKP'den Bursa Milletvekili aday adayı oldu.

Geçelim diğerine…

İşi yapan firmalardan biri şahıs şirketi Mahmut Samet Özdemir ve Mes Creative.

İki firmanın da sahibi Mahmut Samet Özdemir. Daha önceki yazımda bu kişi hakkında ihaleyi düzenleyen kurum olan Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın iletişim koordinatörü olduğunu yazmıştım.

"Nasıl yani" dediğinizi duyar gibiyim.

İBB çalışanı bir kişi iki şirket kurup düzenledikleri ihalelere girip iş alıyor ya da alınan ihalelerin alt taşeronluğunu yapıyor. Daha önce (21.03.2018 tarih ve 2018/103849), (05.07.2015 tarihinde 2015/78275), (02.08.2018 tarihinde 2018/308877 ihale numaraları ile) pazarlık usulü ihaleleri almıştı. Bu ihalede de alt taşeronluk yapmış iki firması ile…

Hak edişte ilk faturası 850 bin TL, ikinci faturada ise 1.4 milyon TL. Eee kolay değil, AUDI A6 marka araca binmek. Gerçi ben yazdıktan sonra aracını arkadaşı ile birlikte satılığa çıkarmış ama ben not düşüyorum.

Alt taşeron firmaları saymaya devam edelim…

Ala Proje, Es Prod., Magnum Ajans, Ayfa Ajans, Demim Organizasyon, Berat İletişim, Antrakt Prodüksiyon.

Magnum Ajans'ın sahibi Serpil Altuntaş. Demim Org. ve Antrakt Prodük. Sahibi ise Muhammed Salih Altuntaş.

Kurulan çarkta yer alan firmalar ve isimler, aldıkları ihaleler böyle.

Peki ya uçuk fiyata verilen diğer ihaleler?

(2017/159692 ihale kayıt no ile) 29.9 milyon TL İstanbul Büyükşehir Belediyesi Digital Medya, Tanıtım ve WEB Hizmetleri Bakım Geliştirme ve Yayıncılık İşi.

 (2016/595226 ihale kayıt no ile) 26.5 milyon TL İBB ve iştiraklerinde bulunan tüm bilgisayarların bakım ve onarım işi,

(2015/170886 ihale kayıt no ile) 11 Milyon TL idarenin kurumsal web sitesi ile alt web sitelerinin içeriklerinin güncellenmesi, özgün içerik hazırlanması ve hazırlanan bu içeriklerin yayınlanması işi vb.

Sadece bir ihalede personel istihdamı var 35 kişi 20 ay süre ile..

Hani bu ihalelerde "Tek bir iş değil 165 kalem iş var" deniyor ya...

Mesela konferansa katılma şartı 8 maddede sıralanmış. İşe alınacak personel ve özellikleri ise 15 maddede, alınacak eğitimler de 8 maddede. Yani ihaleyi kabarık göstermek için hepsine kalem diyorlar.

Bütün iş konuları aynı neredeyse. Birinin süresi bitmeden diğeri ihale edilmiş. Her yıl bakım, onarım ve WEB site yapım güncellenme işi var. Şimdi 2019 yılı ihale edilecek.

Özetle işin aslı şu...

Çark kurulmuş herkes ölü taklidi yapıyor. Bizlerin de ölü taklidi yapılması isteniyor. Milyonlarca liralık ihaleler "sen ben bizim oğlan" dedikleri isimlere peşkeş çekiliyor.

Milletin parası böyle çarçur ediliyor. Hem yalan söyleniyor hem de bu düzenin sürmesi için YSK ve adalet çiğneniyor.

Esas mesele bu…

Kaynak Yeniçağ: Medya A.Ş. Çiftliği - Murat AĞIREL

YORUMLAR

  • 0 Yorum