Milyonerler Nasıl Yaşıyor?

İşte Milyonlar Kazanan Girişimcilerin Günlük Hayatları Milyonerler de bizler gibi bir günlerini 24 saatte tamamlıyorlar. Günün her saatini en verimli şekilde değerlendirip kendilerine bir yaşam stili benimsiyorlar. Peki bu kadar yükselmelerinin ve 'milyoner' sıfatını taşıyabilmelerinin sırrı ne? Bu içeriğimizde milyonerlerin günlük hayatlarına biraz yakından bakacağız. Hazırsanız içeriğimize geçelim!

Milyonerler Nasıl Yaşıyor?
14 Kasım 2022 - 21:11 - Güncelleme: 16 Kasım 2022 - 09:13

Otomatik pilot modunuzun sizi zengin veya yoksul yapabileceğini biliyor muydunuz?

Zeka, yetenek ve çekicilik önemlidir, fakat  çoğu kez bunlar zengini yoksuldan ayıran şeyler değildir. Asıl farklılık bizim günlük alışkanlıklarımızda gizlidir. Alışkanlık haline getirdiğimiz davranışların uyanık geçen saatlerimizin yüzde 40’ını oluşturmaktadır. Bunun anlamı, her beş dakikanın iki dakikasında otomatik pilotu devreye alıyoruz ve alışkanlıklarımızı yaşıyoruz. Ancak biliyoruz ki, iyi ve kötü alışkanlıklar var.

Ülkemizin zengin ve yoksullarının alışkanlıkları arasındaki farklılıkları bulmak için yüzlerce birey üzerinde çalışarak yıllarımı harcadım. Zengin tarafta yıllık brüt geliri 160.000 TL’den fazla olan ve 3.2 milyon TL veya daha birikimi bulunan insanlar vardı. Bunları yıllık 50.000 TL brüt gelire ve 5.000 TL’den daha az birikime sahip olanlarla karşılaştırdım. Bunu yaparken araştırmalarımın sonuçlarını analiz ettim ve neden birileri zengin olurken diğerlerinin neden olamadığının yanıtlarını özetledim.

Zengin ile yoksul arasındaki bazı farklılıklar belirginken, diğerleri şaşırtıcıydı. Aşağıda ulaşabileceğiniz ve sizi servet sahibi yapabilecek en önemli alışkanlıklar yer almaktadır:

Zenginlerin Yaşamı Nasıldır?

1. Ayağını yorganına göre uzatırlar

Zengin insanlar ilk olarak gelecekteki nefislerinden ödeyerek aşırı harcamadan uzak dururlar. Net gelirlerinin yüzde 20’sini biriktirirler ve hayatlarını kalan yüzde 80 ile sürdürürler.

Maddi sıkıntı çekenlerin hemen hepsi gelirlerinin üzerinde harcama yaparlar. Kazandıklarından çok harcarlar ve borçları başlarından aşkın olur. Eğer maddi sıkıntılarınızın bitmesini istiyorsanız para biriktirme alışkanlığı kazanmalı ve harcamalarınızın bütçesini yapmalısınız. İşte size aylık net gelirinizi bütçelemek için bazı akla uygun yöntemler:

  • Sizin eviniz olsun veya olmasın evinize yüzde 25’ten fazla harcama yapmayın.
  • Yiyeceğe yüzde 15’ten fazla harcama yapmayın.
  • Eğlenceyi kısıtlayın – restoran, sinema, cafe herneyse- harcamanızın yüzde 10’undan fazlasını ayırmayın. Tatiller yıllık net gelirinizin yüzde 5’inden fazla olmamalı.
  • Zenginlerin yüzde 94’ü sahip olduğu eşyaları uzun süre kullanırlar. Örneğin bu insanlar arabalarını en az 10 yıl kullanırlar.
  • Biriken kredi kartı borcundan uzak dururlar. Eğer kredi kartı borcunuz varsa, buna artık son vermeniz gerekir.
  • Tasarrufu düşünmek ile yatırım yapmak tamamiyle farklı şeylerdir. Tasarrufunuzda asla para kaybetmemelisiniz. İşinizi kaybetme veya işyerinizin iflas riskine karşı acil durumlar için altı aylık geçim parası saklamaya çalışın.
  • Yapabildiğiniz kadar bir emeklilik planı yapın. Çalıştığınız şirket primlerinizi yatırıyorsa bu daha iyi. Her işte emeklilik primlerinizi talep edin.

Mutlaka okuyun: İhtiyaç Duymadığımız Şeyleri Neden Satın Alırız?

 

2. Kumar oynamazlar

Maddi güçlük çekenlerin yüzde 77’si her hafta bir şans oyunu oynar. Zengin birinin sayısal loto oynadığı az görülür. Varlıklı kişiler servetleri konusunda şansa inanmazlar. Şanslarını kendileri yaratırlar. Eğer hala riske atılmak istiyorsanız eğlence bütçenizden harcama yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Mili piyangoyu kazanmayı garantilemek ister misiniz?

 

3. Her gün okurlar

İşiniz ya da kariyeriniz hakkında bilginizi artırıcı okumalar yapmak meslektaşlarınız, müşterileriniz ve misafirlerinizin gözünde  sizi değerli kılacaktır. Varlıklı kişilerin yüzde 88’i günde 30 dakika veya daha fazla okur. Okuma zamanlarını iyi değerlendirirler:

  • Yüzde 63’ü ev ile iş arasında gidip gelirken sesli kitap okuyor.
  • Yüzde 79’u kariyere ilişkin eğitsel kitap okuyor.
  • Yüzde 55’i kişisel gelişim için okuyor.
  • Yüzde 58’i başarılı insanların biyografilerini okuyor.
  • Yüzde 94’ü güncel olayları okuyor.
  • Yüzde 51’i tarih hakkındaki kitapları okuyor.
  • Yüzde 11’i -yalnızca yüzde 11’i- sadece eğlence amaçlı okumalar yapıyor.

Başarılı insanların okuma amaçları kendilerini geliştirmek içindir. Bu onları rekabette ayırır. Bilgilerini artırarak paraya çevrilecek daha fazla fırsatı görme imkanı yakalıyorlar.

Mutlaka okuyun: Daha Çok Kitap Nasıl Okunur?

 

4. Televizyon izlemezler ve internette daha az dolaşırlar

Ekran karşısında ne kadar zaman harcıyorsunuz? Zengin insanların üçte ikisi günde bir saatten daha az televizyon izliyor ve % 63’ü internette bir saatten az zaman geçiriyor .

Bu insanlar boş zamanlarını kişisel gelişimleri, network çalışmaları, gönüllü işler, yan işler ya da yan mesleklerle geçirirler veya ödüllendirilmek için bazı hedefler peşinde koşarlar. Fakat mali güçlük çekenlerin yüzde 77’si günde bir saatten fazlasını televizyon seyrederek, yüzde 74’ü de internette gezinerek harcamaktadır.

Mutlaka okuyun: Televizyon İzlemeyi Bırakmanın Yolları

 

5. Duygularını kontrol ederler

Her düşüncenin dudaklarınızdan çıkması gerekmez. Her duyguyu belli etmek zorunda değilsiniz. Aklınızda olan her şeyi söylerseniz karşınızdakini incitebilirsiniz. Maddi güçlük çekenlerin yüzde 69’u duygularının esiri olurken, zengin kişilerin yüzde 94’ü duygularını kontrol edebilir. Bu kişiler, duyguların onları kontrol altına almasının ilişkilerini tahrip edeceğini bilirler. Sakinleşene ve duruma objektif olarak bakana kadar akıllarından geçeni söylemezler.

Korku belki de kontrol edilmesi gereken en önemli negatif duygudur. Herhangi bir değişiklik, pozitif bile olsa örneğin evlilik veya bir terfi korkuyu harekete geçirir. Yoksul kişiler korkunun kendilerini teslim almasına izin verirken varlıklı kişiler bu düşünceler karşısında duygularını frenleyebilirler.

Mutlaka okuyun: Duygusal Zekanızı Geliştirmek İçin 49 Yöntem

 

6. Düzenli olarak network yaparlar ve gönüllü çalışırlar

İnsanlarla tokalaşmaya zaman ayırırsanız ve topluluğunuz içinde karşılıklı ilişkiler içinde olursanız daha fazla müşteri kazanabilir veya daha iyi bir işe yerleşmenizi sağlayacak ilişkiler geliştirebilirsiniz. Varlıklı insanların neredeyse dörtte üçü network yapar ve ayda en az beş saat gönüllü işlerde çalışır. Finansal güçlük çekenler arasında 10 kişiden yalnız bir kişi bunu yapıyor.

Genellikle kar amacı gütmeyen kurumlar varlıklı ve başarılı insanlardan oluşmaktadır. Bu insanlarla başarılı ilişkiler kurmanız gelecekteki iş ilişkilerinizde etkili olacaktır.

Mutlaka okuyun: Warren Buffett: Başarıya Giden Yolda İletişim Becerilerinin Önemi

 

7. Çalışma ve işletmenin ötesine geçerler

Başarısız insanlar “bu benim işim değil” sendromuna sahiptirler. Sonuç olarak, bu kişilere daha fazla sorumuluk verilmez ve ücretleri yıldan yıla çok az artar, tabii işlerini kaybetmezlerse. Diğer taraftan varlıklı kişiler çalışanlarına ve müşterilerine karşı kendilerini değerli gösterirler, sektörlerine ilişkin yazılar yazarlar, sektör organizasyonlarında ve network çalışmalarında konuşma yaparlar. Başarılı insanlar işverenlerinin veya işletmelerinin koyduğu hedeflere ulaşmak için sıkı çalışırlar.

Mutlaka okuyun: Daha Sorumlu Bir Kişi Olmak İsteyenlere

 

8. Dilemezler, hedef koyarlar

Bir dileğin gerçekleşmesini kontrol edemezsiniz fakat bir hedefi saptayabilirsiniz.

Her yıl, varlıklı kişilerin yüzde 70’i en azından bir hedef peşinde koşar. Bunların sadece yüzde 3’ü hedefini gerçekleştirmede başarısız olur.

İlginizi çekebilir: 3 Sene İçinde Nasıl Zengin Oldum?

 

9. Ertelemekten kaçınırlar

Başarılı insanlar ertelemenin kaliteyi olumsuz anlamda etkilediğini, memnuniyetsiz işveren, müşteri ve misafire neden olduğunu ve diğer iş dışı ilişkileri bozduğunu bilirler. İşte sizi ertlemekten uzaklaştıran beş ipucu:

  • Günlük “yapılacaklar” listesi yapın. Her gün “yapılacaklar” listenizin en az yüzde 70’ini yapmalısınız.
  • Hergün önemli amaç veya hedeflerinizi gerçekleştirmeye yardımcı olacak beş aktivite geliştirin.
  • Yapay son tarihler belirleyin ve bağlantıda kalın. Erken bitirmenin bir sakıncası yoktur.
  • Sorumluluk ortakları edinin. Bu insanlar oluşturduğunuz takımda belirlediğiniz büyük hedefi takip edeceklerdir. En azından her hafta onlarla iletişime geçin ve sizin üzerinizde baskı kurup kurmadıklarına dikkat edin.
  • “Şimdi yap” olumlamasını söyleyin. Bu, kendi kendinizi telkin etme yöntemidir. “Şimdi yap” sözcüklerini bir görev ya da projeye başlayana kadar tekrar tekrar söyleyin.

İlginizi çekebilir: Ertelemekten Nasıl Kurtulunur?

 

10. Az konuşup çok dinlerler

5’e 1 eşleşme oranı doğrudur: Her konuştuğunuz bir dakika için diğerlerini beş dakika dinlemelisiniz. Zengin kişiler iyi birer iletişimcidir çünkü onlar iyi dinleyicidirler. Başkalarının ne dediklerini dinleyerek öğrenebilir ve kendinizi eğitebilirsiniz. Onlar bunu idrak etmişlerdir. İlişkileriniz hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız, onlara o kadar yardım edersiniz.

Mutlaka okuyun: İyi Bir Dinleyici Nasıl Olunur?

 

11. Zehirli insanlardan uzak dururlar

Birlikte en çok zaman geçirdiğiniz 5 kişinin ortalaması olursunuz. Zengin ve başarılı insanların yüzde 86’sı diğer zengin insanlarla arkadaştırlar. Maddi sıkıntı çekenlerin yüzde 96’sı da diğer sıkıntı çekenlerle ilişkileri vardır.

Eğer maddi sıkıntılarınızdan kurtulmak istiyorsanız her bir ilişkinizi değerlendirmeniz ve bunların sizi yükseltecek ilişkiler mi yoksa, geride kalmanıza neden olacak ilişkiler mi olduğunu saptamanız gerekir. Zengin ilişkilerinizle daha fazla ve yoksul ilişkilerinizle daha az zaman geçirmeye başlayın.

Mutlaka okuyun: Zenginler Arkadaşlarını Nasıl Seçiyor?

İlginizi çekebilir: Uzak Durmanız Gereken Zararlı İnsanlar

 

12. Asla vazgeçmezler

Zengin olan kişilerin üç ortak özellikleri vardır: Odak, azim ve sabır. Bu sayede büyük hedeflerinden azla vazgeçmezler.

Mutlaka okuyun: Başarılı İnsanların Gizli Silahı: Azim

 

13. İlerlemelerini engelleyen sınırlamalardan uzak dururlar

Eğer maddi zarar görmüş biriyseniz, muhtemelen önceden şu yalanları kendinize söylemiş olmalısınız: ” Yoksul insanlar zengin olamaz. Zenginler şanslıdır, yoksullar ise şanssız. Aileden miras kalmadığı ve sayısal lotoyu kazanamadığın sürece zengin olamazsın. ”

Sizi sınırlayan inançların her biri davranışınızı olumsuz yönde değiştirir. Beş varlıklı kişiden dördü başarılarını inanaçlarına bağlamaktadır.  “Zenginler Nasıl Düşünürler?” başlıklı yazımızı okuyarak kendinizi sınırlayan düşüncelerden kurtulabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Orta Sınıf ve Zengin İnsanlar Arasındaki 10 Fark

 

14. Bir akıl hocasına veya rehbere sahiptirler

Varlıklı kişiler arasında, akıl hocasına sahip olan yüzde 93’lük kesim başarılarını bu kişilere borçludur. Akıl hocaları size ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğini öğreterek gelişiminize katkı sağlarlar. Zengin olmak için iyi bir akıl hocası edinmek zengin olmanın en zahmetsiz yoludur.

Eğer hedeflerinizi biliyorsanız, bu hedefleri gerçekleştirmiş kişileri bulun. Size yardım eli uzatakcak o kadar çok kişi olacak ki, siz bile şaşıracaksınız.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocası Nasıl Bulunur?

 

15. Hayatlarında “kötü şans” sözcüğü yoktur

Hayatlarında yoksulluk çeken insanlar kendileri için kötü talih yaratmanın her zaman bir yolunu bulurlar. Bu alışkanlıklarının bir ürünüdür. Her başarısızlığın faturasını kötü şansa keserek kendini tekrarlayan başarısızlıklara mahkum olurlar.

Zengin insanlar ise kendi şanslarını kendilerinin yarattıklarını bilirler. Başarısız olsalar bile kötü şansa sığınmak yerine nerede eksik ve yanlış yaptıklarını düşünüp bir daha aynı hatayı yapmamak için çalışırlar.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?

 

16. Basit Giyinirler

Düşünülenin aksine gerçek zenginler, en lüks marka saat ve giysileri satın almazlar. Olabildiğince sade ve basit giyinirler. Örneğin Mark Zuckerberg’in dolabında aynı t-shirtten onlarca bulunmaktadır. Bill Gates, sade bir gömlek ve kumaş pantolon giymektedir. Steve Jobs ise genellikle bir kot ve siyah bir sweat giyerdi. Bunun en büyük sebebi gösteriş meraklısı kişiler olmamaları ve değerli zamanlarını daha önemli meselere ayırmak istemeleridir.

Mutlaka okuyun: Zengin İnsanlar Neden Basit Giyinirler?

 

16. Asıl amaçları bellidir

Bu zenginlerin en son ve en önemli alışkanlığıdır. Hayatta bir hayali ya da bir amacı olan bu insanlar bugüne kadar aramızda zengin ve mutlu yaşadılar. Çünkü yaşamak için yaptıkları şeyi seviyorlar, amaçlarına ulaşmak için hergün daha fazla çalışmaktan memnunlar.

Eğer işinizden yeterli seviyede gelir elde etmiyorsanız bunun nedeni sevmediğiniz bir işi yapmak olabilir. Hayattaki gerçek amacınızı bularak sevdiğiniz işi yapabilir ve bu sayede gelirinizi sürekli artırabilirsiniz.

İster inanın ister inanmayın, hayat amacınızı bulmak çok kolaydır. İşte size örnek bir süreç:

  1. Sizi mutlu eden her şeyin bir listesini yapın.
  2. Bir yeteneği içeren veya çağrıştıran maddelerin altını çizin.
  3. Sizi mutlu eden ilk 10’u derecelendirin. Yapmaktan en çok mutlu olduğunuz beceri 10 puanı alır.
  4. Şimdi de gelir potansiyeline göre ilk 10’u derecelendirin. En karlı beceri 10 puan değerindedir.
  5. İki sıradaki sütunları toplayın. En yüksek puanı alan hayatınızdaki potansiyel amacı işaret eder. İşte bu kadar!

Mutlaka okuyun: 10 Dakikada Hayat Amacınızı Nasıl Bulursunuz?

YORUMLAR

  • 0 Yorum