ÖLDÜREN GELENEK..

İsmim Kalika, 14 yaşındayım. 4 yıl önce okulu bıraktım, şu an evde aileme yardım ediyorum. Nepal'in en az gelişmiş ve en fakir bölgelerinden biri Jumla’da doğdum ve burada yaşıyorum.

ÖLDÜREN GELENEK..
11 Ağustos 2019 - 10:42


Manzara muhteşem ama hayat zor buralarda. Kadınlar için daha da zor. Çoğumuzun uymak zorunda olduğu bir geleneğimiz var, Chhaupadi (Nepal'in batısında, regl dönemlerinde, kadınların kirli kabul edilmesi sebebiyle evden geçici olarak sürgün edilmeleri).



Evet, ben Kalika, bugün regl olduğum için üç gün süreyle, hayvanlarla beraber bu ahırda, samanların üzerinde uyuyacağım. Kasabam Himalayalar'da 3000 metrelerde. Ahırın içi çok karanlık, pis ve soğuk, tir tir titriyorum.



İlk, 12 yaşımda regl oldum. Buralarda ilk regl olduğunuzda kulübelerde 13 gün kalınıyor. Kulübede kaldığımız süre içinde besleyici gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. Dolayısıyla üç gün boyunca süt, pirinç, tereyağı ve bazı sebzelerden yiyemeyeceğim. Biliyorum bu gelenek berbat bir şey ama bu bizim kültürümüz ve uygulamak zorundayız. Eğer bu geleneği reddedersek tanrılarımızı kızdırmış oluruz.



Kötü bir şey olduğunda (yılan sokması gibi) ilk suçlanacak bizler oluyoruz. Bir meyve ağacına dokunursak o ağaç kurur ve bir daha asla meyve vermez, hayvana dokunursak hayvan hastalanır, sütünü içersek sütü kesilir diye inanılıyor. Ailemin hastalanmasını istemiyorum o yüzden de o kulübeye isteyerek giriyorum.



Kalika

Jumla, Nepal, 3 Mayıs 2018



Fotoğrafçının Notu: Bu gelenek yüzünden sadece son bir yıl içinde üç kadın zehirli yılan sokması ve duman zehirlenmesinden öldü.



Nepal Yüksek Mahkemesi, 2005'te geleneğe karşı bir yönerge yayınladı, ancak mevzuat eksikliğinden dolayı başarılı olamadı. Dünyadan ve Nepal içinden aktivistlerin yoğun çabaları sonucu, 9 Ağustos 2017'de meclis tarafından, Chhaupadi'yi suç haline getiren yeni bir yasa tasarısı kabul edildi.



Bu fotoğraf ve hikayesi "İnsan Hikayeleri Projesi" fotoğrafçılarına aittir. ..

Foto:Hacer Aydın...

kAYNAK  AYDIN ÖZBUDAK

YORUMLAR

  • 0 Yorum