Rusya'dan Ayasofya çıkışı

Rus Ortodoks Kilisesi Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanı Volokolamski İllarion, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Ayasofya konusundaki politikasını (müzeye dönüştürme) överek, "Herkesi barıştırmak için bu adımı attı" dedi. Öte yandan, Bakan Çavuşoğlu’nun “Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz” açıklamasına Rusya'dan sert bir yanıt geldi.

Rusya'dan Ayasofya çıkışı
06 Temmuz 2020 - 10:40
Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair tartışmalar sürüyor.

Rus Ortodoks Kilisesi Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanı Volokolamski İllarion (Alfeyev) ise, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Ayasofya konusundaki politikasını (müzeye dönüştürme) överek, "Herkesi barıştırmak için bu adımı attı" dedi.

Rus devlet kanalı Vesti televizyonuna konuşan İllarion, "Bence, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından alınan bu karar, herkesi barıştırmayı amaçlıyordu. Bu karar, böylece binanın (Ayasofya) herkese açık bir müze olarak işlev görmesini amaçlıyordu" dedi.

"İHTİYACIMIZ YOK"

Öte yandan, Dikgazete'den Fuat Safarov'un haberine göre, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun “Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz” açıklamasına Rusya'dan sert bir yanıt geldi.

Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi Sergey Tsekov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz” açıklamasına karşılık, "Kırım'ın Rusya'daki statüsünün Türkiye tarafından tanınmasına ihtiyacımız yok" şeklinde karşılık verdi.

 

Çavuşoğlu, Ankara'nın Kırım’ın Rusya tarafından ilhakını hiçbir zaman tanımadığını ve tanımayacağını her uluslararası platformda dile getirdiklerini kaydetmişti. Rus devlet haber ajansı Ria Novosti'ye konuşan Rus senatör Tsekov, "Türkiye Dışişleri Bakanı'nın bu açıklaması bizi şaşırtmıyor. Onların (Kırım'ın Rusya'daki statüsü) tanımasına gerek yok ve bunu dert de etmiyoruz. Kırımlılar, dünya toplumunun diğer ülkelerinin bölgeyi tanıyıp tanımamasıyla ilgilenmez. Önemli olan asıl olay şudur; Kırım, Rusya Federasyonu'nun ayrılmaz ve doğal bir parçası oldu. Kırım için en önemli tanıma, Rusya'nın tanınması ve desteğidir" dedi. Rusya Federasyon Konseyi'nde Kırım Cumhuriyeti'ni temsil eden senatöre göre, er ya da geç dünya topluluğu, Kırım'ı Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak tanımak zorunda kalacak. Rus senatör, "Çünkü bu, dikkate alınması gereken bir tarihsel gerçek" dedi.

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum