Rusya'dan Türkiye'ye yaptırım gibi karar

Rusya Ukrayna krizinin ardından Türkiye'ye "yaptırım" anlamına gelecek bir karara imza attı...

Rusya'dan Türkiye'ye yaptırım gibi karar
13 Nisan 2021 - 10:08 - Güncelleme: 13 Nisan 2021 - 19:00

Türkiye’nin Ukrayna’ya verdiği destek Rusya’yı kızdırdı. Önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Ukrayna’ya İHA satmaması uyarısında bulundu, şimdi de Rusya’dan Turkiye’ye havayolu iletişimin kısıtlanmasına karar verildi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Golikova, Koronavirüsle Mücadele Merkezi’nin Türkiye ile havayolu iletişimin 15 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar sınırlandırılmasına karar verdiğini duyurdu.

Geçen günlerde ilk Rus turist kafilesinin Bodrum’a inişiyle turizm sezonunun açıldığı duyurulmuştu.

Ayrıca Türkiye’deki ekonomik sorunların çözülmesi adına turizm sektöründen gelecek sıcak paranın büyük önemi olduğu vurgulanıyordu.

TIRLAR KAPIDA KALDI

Öte yandan Türk TIR’ları da Rusya’da mahsur kaldığı için Türk şoförler otoyolda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Şoförler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na “Yetkililerin bizleri arayıp sormamasından kaynaklanan problemlerden dolayı ne evimize gidebiliyoruz ne de ülkemize gelebiliyoruz” diye seslenerek yardım istedi. TIR'cılar kasıtlı olarak beklediklerini söylüyor.

 

Yaklaşık 28 gündür Rusya’dan Türkiye’ye gelmeye çalışan Türk TIR’ları Kuzey Osetya bölgesindeki Vladikafkas şehrinde Vladikafkas Dağı'nın kapalı olması ve gümrüklerin yavaş çalışmasından şikayetçi. TIR şoförleri otoyolda bütün ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken, yabancı plakalara Gürcistan’a girişte öncelik tanındığını söylüyor.

Kilometrelerce ulaşan kuyrukta evlerine dönecekleri günü bekleyen TIR şoförleri, Türk yetkililere seslendi. TIR şoförleri Azerbaycan’ın da kendilerinden 400 dolar ile 700 dolar arasında para istemesi nedeniyle güzergah değiştirerek Rusya’ya gittiklerini, yolun uzadığını anlatarak, şunları belirtti:

“Biz nasıl kardeşiz bize kendi kardeşimiz kapılarını kapatmış. Biz ise Rusya'ya mecbur kalmışız burada Gürcistan'a geçeceğiz. Yabancı arabaların dolama yapması ve geçiş önceliği olmasından kaynaklanan sorunlardan dolayı mağduruz. Derdimizi kimselere anlatamıyoruz. Yetkililerin bizleri arayıp sormamasından kaynaklanan problemlerden dolayı ne evimize gidebiliyoruz ne de ülkemize gelebiliyoruz.

“İFTARI PERİŞAN HALDE YAPACAĞIZ”

3 aydır evimizde ailelerimizden ayrıyız. Sırtımızdaki yüklerle yaklaşık 28 gündür sırada bekliyoruz. Bu akşam ilk sahura kalkacağız yarın ise ilk iftarımız yollarda. Perişanız, tuvalet yok, yemek yok. İnsanı ihtiyaçlarımızı giderebileceğimiz banyo gibi insanı ihtiyaçlar yok. Allah rızası için bizlere yardım edin.”

“ÜLKE YABANCILARIN ÇİFTLİĞİ OLMUŞ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na seslenen şoförler, şunları kaydetti:

“Sayın Ulaştırma Bakanı sadece gemi ve tren önünde poz vererek ihracat ve ithalattan dem vuruyor. Oysaki karayollarının trenleri olan TIR’lar ithalat ve ihracata daha fazla döviz kazandırarak, ülkenin girdisini sağlarken, Sayın Bakan hiçbir gün göreve geldiğinden bu yana Türk TIR’larından bahsetmiyor. Bizim taşımamız gereken yükü yabancı plakalı araçlar taşıyor. Adamların belge sorunu yok, boş gelip bizim ülkemizde bizim yükümüzü alıp gidiyor. Onunla aynı paraya yük yüklüyoruz. O sadece yakıta para verirken biz 6 bin dolara yüklediğimiz yükün 4 bin dolardan fazlasını masraf ediyoruz. Rüşvetlere veriyoruz. Bizim ülkemizde yabancılar ise yerli gibi ülkemiz adeta yabancıların çiftliği olmuş.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum