Salgın insanların borçlarını patlatacak

Son 12 yılda her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar artarak, 2019 yılında 47 trilyon dolara ulaşan küresel hanehalkı borçları, koronavirüs salgını nedeniyle rekor oranlarda artacağı tahmin ediliyor. Öte yandan koronavirüs salgınının yeni bir mortgage krizine neden olabileceği de ifade ediliyor

Salgın insanların borçlarını patlatacak
31 Mart 2020 - 11:30
Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) 26 Mart'ta internet sitesinden yayımladığı "Covid-19 Hanehalkı Borç Yükünü Ağırlaştırıyor (COVID-19 exacerbates household debt burdens)" başlıklı rapora göre Eylül 2019'da 47 trilyon dolarla rekor kıran küresel hanehalkı borcu, koronavirüs salgını nedeniyle önümüzdeki süreçte yeni yeni rekorlar kıracak. IIF raporuna göre küresel hanehalkı borcu 2007'den 2019'un Eylül ayına kadar geçen 13 yıla yakın sürede 12 trilyon dolar artarak 47 trilyon dolara baliğ oldu. Bu dönemde kamunun borcu 34 trilyon dolar, şirketlerin borcu 31 trilyon dolar artarken, hanehalkının borcu ise 12 trilyon dolar arttı. Rapora göre 47 trilyon dolar olan hanehalkı borcu 2008 finansal krizinin yaşandığı dönemde 35 trilyon dolar seviyesindeydi.



Tablo ağırlaşacak



Ölümcül koronavirüs salgınının yaşanan sorunları daha da ağırlaştıracağına dikkat çekilen IIF'nin çalışmasına göre önümüzdeki dönemde salgın nedeniyle beklenen iş kayıpları, hanehalkı borç yükünde büyük sıçramalara neden olacak. Bu durum özellikle düşük gelirli yüz milyonlarca insanın tüketim kabiliyetini kaybetmesini sağlayacak. Öte yandan rapor yeni bir mortgage krizinin de yaşanabileceğini ortaya koyuyor. IIF raporuna göre koronavirüs salgını nedenyiele yaşanacak yaygın iş kayıpları nedeniyle konut kredilerinde erteleme veya geç ödeme gibi sorunlar baş gösterebilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum