Seçim 14 Mayıs'ta olursa süreç nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin grup toplantısındaki açıklamalarında, "Menderes 14 Mayıs 1950'de yeter söz milletin dedi. Millet 73 yıl sonra aynı gün 6'lı masaya yanıt verecek" diyerek, seçim için 14 Mayıs'a işaret etti. Seçimin 14 Mayıs'ta olması halinde sürecin nasıl işleyeceği merak konusu oldu.

Seçim 14 Mayıs'ta olursa süreç nasıl işleyecek?
18 Ocak 2023 - 22:35 - Güncelleme: 19 Ocak 2023 - 11:32

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından seçimin 14 Mayıs'a çekilmesi kararının 8 Mart’ta açıklanacağı ihtimalinin yüksek olduğu kulislerde konuşuluyor. Sözkonusu tarihin açıklanması halinde karar 48 saat içerisinde Resmi Gazete’de yayınlanacak ve 60 gün geçtikten sonraki ilk pazar günü, yani 14 Mayıs’ta Türkiye sandığa gidecek.

21 Mart’ta takvim başlayabilir

Gazete Duvar'ın aktardığına göre, Erdoğan tarafından seçim kararı alınırsa Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimi de başlayacak. Altmış günlük seçim takvimde adayların kesinleşmesi ve milletvekili aday listelerinin teslim edilmesi süreçleri işleyecek. YSK, açıklayacağı takvim içerisinde belirlenen günlerle ilgili değişiklik yapma hakkına sahipken, örneğin seçmen listelerinin askıya çıkma süresinin kısaltılması gibi adımlar atabilecek.

Seçmen listelerinin inişi

YSK kaynaklarına göre kesin tarihler netleşmese de 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerdeki 60 günlük takvime benzer bir süreç işleyecek. Bu durumda 14 Mayıs’ta yapılacak bir seçim için 21 Mart 2023 Salı gününde Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler ya da 100 bin imza ile cumhurbaşkanı adaylık başvuruları başlayacak. 22 Mart tarihinde ise seçmen listeleri askıya çıkartılacak. Seçmenler tarafından 100 bin imza sürecinin tamamlanmasının ardından YSK, 30 Mart tarihinde cumhurbaşkanı geçici aday listesini duyuracak.1 Nisan tarihinde seçmen listelerinin askıdan indirilmesi ve yurt dışı seçmen kütüğünün sorgulanması işleminin son tarihi olarak ilan edilecek.

Cumhurbaşkanı kesin aday listesi

YSK’nin yoğun takviminde bir sonraki adım ise 2 Nisan tarihinde cumhurbaşkanı kesin aday listesinin yayınlanması olacak. Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesine dönük adım 3 Nisan tarihinde, ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi işlemi ise 9 Nisan Pazar günü yapılacak. 11 Nisan’da yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilirken 15 Nisan tarihinde de milletvekili geçici aday listeleri yayınlanabilecek. 19 Nisan tarihine gelindiğinde ise YSK birleşik oy pusulalarının basılması ve milletvekili kesin aday listelerinin ilanı adımını atabilecek.

Yurt dışı oyları nasıl olacak?

27 Nisan tarihinde gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemlerinin başlamasının ardından 4 Mayıs tarihinde propaganda serbestliğinin ve bir kısım seçim yasaklarının başlangıcı adımı YSK’den gelebilecek. 7 Mayıs tarihinde radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlarken, 9 Mayıs tarihinde gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

14 Mayıs tarihinde ise Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için seçim sandığı kurulacak.

YSK Başkanı’nın görev süresi 24 Ocak’ta doluyor

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleri öncesinde YSK’da da değişim yaşanacak. 7 asil ve 4 yedek üyeden oluşan kurulun, başkan dahil 5 üyesinin görev süresi sona eriyor. Bu isimler yerine yeni üyeler seçilecek. Görev süresi sona erecek isimlerden biri de 2016 yılından bu yana görev yapan YSK Başkanı Muharrem Akkaya olacak. YSK Başkan Yardımcısı Erhan Çiftçi ile üyeler Cengiz TopraktaşKürşat Hamurcu ve Yunus Aykın'ın da görev süresi 24 Ocak'ta dolacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum