Sertleşme sorunu nasıl tedavi edilir?

Erkek cinselliğini önemli ölçüde etkileyen erektil disfonksiyon, doğru yaklaşım uygulandığında kolaylıkla tedavi edilebiliyor.

Sertleşme sorunu nasıl tedavi edilir?
26 Nisan 2019 - 09:18
Sertleşme sorunu, cinsel iktidarsızlık, ereksiyon olamama olarak da bilinen erektil disfonksiyon, erkeklerde karşılaşılan en yaygın cinsel işlev bozukluklarından biridir. Penisin cinsel ilişki sırasında sertleşememesi ve dolayısıyla cinsel birleşmenin sağlanamaması şeklinde ortaya çıkar. Bütün erkeklerde çeşitli sebeplerle zaman zaman ortaya çıkabilen sertleşememe sorunu, 6 ay ya da daha uzun bir süre boyunca her cinsel ilişkide ortaya çıkıyorsa bu duruma ‘erektil disfonksiyon’ teşhisi konulur ve durumun kaynağı araştırılarak uygun tedaviye yönelmek gerekir.

 

İstatistikler her 10 erkekten birinin bu sorunu yaşadığını gösterse de sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yalnızca %10’unun bir uzmana danışarak çare aradığı biliniyor. Cinsellikle ilgili tabular, seks yapmanın erkek için bir güç göstergesi ve ‘başarı meselesi’ olarak algılanması; bazı erkekler için sertleşme sorunuyla bir uzmana danışmayı zorlaştırıyor.

 

 

Sertleşme sorunu neden olur?



Normalde erkekler erotik olarak uyarıldıklarında penisleri cinsel ilişkiye hazır olacak şekilde sertleşir. Bazı hormonal ve kimyasal işlemler sonucu genital bölgedeki sinirler uyarılır ve penis çevresindeki atardamarlardan gelen kan penisin içyapısındaki toplardamarlarda toplanarak penisin sertleşmesini sağlar.

 

Sertleşme sorununa neden olan etmenler:


  • Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı

  • Atardamarların daralması sonuca penise daha az kan aktarılması

  • Toplardamarların işlevlerini tam olarak yerine getiremeyerek peniste toplanan kanı burada tutamaması

  • Sertleşmeyi sağlayan kimyasal tetikleyici hormon olan testosteron hormonundaki dengesizlikler

  • Hipertansiyon, diyabet, kalp-damar hastalıklarına bağlı işlev bozuklukları

  • Böbrek ve karaciğer yetersizlikleri gibi ciddi kronik hastalıklar

  • Aşırı alkol ve sigara tüketimine bağlı dolaşım bozuklukları

  • Hâlihazırda kullanılan bazı ilaçların yan etkileri

  • Psikolojik problemler ve kaygılar

  • İleri yaş. Yaş ilerledikçe, özellikle 40 yaşından sonra damar sertleşmesi, testosteron hormonunda azalma gibi etkilerin ortaya çıkmasıyla da erektil disfonksiyon görülebilir.



 

 

Ereksiyon sorunları nasıl teşhis edilir?



Sertleşememe sorunu olan kişi bir uzmana danıştığında, öncelikle öyküsü dinlenir ve sorunu hangi zamanlarda-ne şekilde yaşadığı öğrenilir. Herkesin yapısı farklı olduğundan dolayı bu rahatsızlığın belirli bir teşhisi ya da herkese uygun bir tedavisi yoktur. Kişiye özel durum anlaşıldıktan sonra gerekli kan ve idrar tahlilleri yapılarak çeşitli değerlere ve hormon seviyelerine bakılır. Gerekli görüldüğünde karaciğer ve böbrek fonksiyonları da kontrol edilebilir. Sonrasında penise ulaşan damarlardaki kan akımını ölçmek için penil doppler ultrasonografi kullanılabilir.

 

Erektil disfonksiyon tedavisi nasıl olur?



Sertleşememe sorunları yalnızca bazı zamanlarda ortaya çıkıyorsa, sorunun psikolojik olduğu varsayılır. Fizyolojik nedenlere bağlı sertleşememe, sadece bazen değil her denemede ereksiyon olamamakla kendini gösterir. Bu yüzden arada sırada ereksiyon sorunu yaşayan biri, öncelikle psikolojik koşullarını gözden geçirmeli, konuyu partneriyle paylaşmalı veya bir uzmandan yardım almalıdır. Performans kaygısı, yetersizlik hissi, partnerle yaşanan uyumsuzluklar, cinsel bilginin az olması gibi durumlar ereksiyon sorununa neden oluyor olabilir. Anlık stres faktörlerinin yanı sıra uzun vadeli depresyon, kaygı benzeri rahatsızlıklar da zaman zaman erektil disfonksiyona neden olabilirler. Böyle durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım, mümkünse terapi alınması tavsiye edilir. Alkol, sigara ve uyuşturucudan uzak durulması, stres faktörlerinin belirlenmesi ve gerekli psikolojik desteğin alınmasına rağmen sorun devam ediyorsa, sorunun fizyolojik olduğu anlaşılır ve farklı tedaviler uygulanır. Hormon replasman tedavisi, vakum ve enjeksiyon benzeri cinsel ilişkiden önce penise doğrudan uygulanan tedavilerin yanı sıra bazı durumlarda cerrahi tedavi veya penis protezleri de uygulanabilir.

 

 
TÜRK ERKEĞİNİ YIKAN 31 CİNSEL HURAFE

YORUMLAR

  • 0 Yorum