Skimpflasyon nedir? Aldığınız ürünlerin içeriği değişmiş olabilir!

Skimpflasyon, X platformunda en çok konuşlanlar listesine girdi. Birçok kullanıcı bu terimle Mahfi Eğilmez’in “Enflasyonla İlgili Tartışmalar” başlıklı yazısı ile tanıştı.

Skimpflasyon nedir? Aldığınız ürünlerin içeriği değişmiş olabilir!
24 Ocak 2024 - 22:22

Eğilmez, yazısında skimpflasyon terimini şu şekilde kullanıyor:

“Günümüzde bütün dünyada farklı enflasyon görünümleri ortaya çıkmaya başladı. Bu gelişme enflasyonla mücadeleyi daha da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

 

Bu farklı görünümlerden birisi skimpflasyon denilen ve ürünün içeriğinin değiştirilmesi, kalitesinin düşürülmesi sonucu ortaya çıkan daha düşük değerdeki bir malın aynı fiyatla satılması olgusudur. Bu yolla fiyat değişmemiş ve enflasyona etki etmemiş gibi görünür oysa gerçek böyle değildir.

Bir başkası shrinkflasyon denilen ve ürünün fiyatı aynı kaldığı halde boyut, ağırlık ya da hacminde ortaya çıkan düşüşü ifade eden değişikliktir. Bu şekilde fiyat değişmez ve enflasyona etki etmez göründüğü halde gerçekte ortada bir enflasyonist değişim söz konusudur. Skimpflasyon da shrinkflasyon da hem malı üreten üreticinin hem de fiyatları derleyip enflasyon oranlarını yayınlayan devletin işine gelir.”

Skimpflasyon nedir?

Skimpflasyon şirketlerin artık sundukları ürün ya da servisin kalitesini düşürdükleri durumu tanımlamak için üretilen bir terim.

Firmaların bu yolu tercih etmesindeki ana etken ise kullanılan malzemelerin kalitesini ya da istihdam ettikleri personel sayısını düşürerek karlılıklarını korumaya çalışması.

 

Özellikle gıda sektöründe ürünün içeriğindeki pahalı maddelerin azaltılarak maliyeti daha düşük maddelerin artırılması skimpflasyonun en fazla görüldüğü örneklerden birisi.

Özetle skimpflasyon, fiyat seviyesi aynı kalsa da firmalar tarafından sunulan ürün ya da hizmetlerin azalmasıdır.

Şrinkflasyon nedir?

Şrinkflasyon herhangi bir ürünün fiyatını artırmadan gramajındaki değişiklikle yapılan gizli zamları açıklamakta kullanılan bir terim. Ürün kalemi açısında fiyat seviyesi korunmuş olsa da aynı paraya alınan mal azaldığı için aslında daha pahalı hale gelmiş oluyor.

Çikolata, şekerleme veya cips gibi paketli halde adet olarak satılan ürünlerde karşılaşılan bu durum birçok iktisatçı ve tüketici hakları savunucusu tarafından aldatıcı bir davranış olarak tanımlanıyor.

Avrupa’da bu duruma verilen en belirgin örnek olarak İsviçre Alpler’inden esinlenerek üretilen ünlü çikolata markası Toblerone veriliyor. Ağırlığı 170 gramdan 150 grama düşürülen bir paket çikolata için “artık vadiler daha geniş ve tepeler daha az” yorumları yapılıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum