Sosyal medyada Türkler çıldırdı!

Oxford Üniversitesi’nin 38 ülkede gerçekleştirdiği sosyal medya araştırması, Instagram’ı haber amaçlı en çok kullananların Türkler olduğunu gösterdi. Facebook ve WhatsApp'ta da en çok politika konuşanlar da yine Türkler oldu

Sosyal medyada Türkler çıldırdı!
13 Haziran 2019 - 00:19
Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü'nün 5 kıtadan 38 ülkede 75 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği 2019 Dijital Haber Raporu yayımlandı. Ocak ve Şubat aylarında YouGov tarafından gerçekleştirilen online ankete Türkiye'den 2 bin 74 kişi katıldı.



İlginç bulgular ortaya koyan rapora göre Instagram'ı "haber okumak, izlemek, paylaşmak ve tartışmak için" kullananların sayısı artarken bu konuda en göze çarpan ülke Türkiye, Instagram'ı haber amaçlı kullanımda yüzde 33 ile ilk sırada yer alıyor. Bu oran Brezilya da yüzde 26, İspanya'da yüzde 12 ve ABD'de yüzde 7. Facebook ve WhatsApp gruplarında en çok politika ve haber konuşan da yine Türkler.



Rapor arasında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkede (ABD, İngiltere, İspanya, İrlanda, Malezya, Avustralya, Kanada ve Brezilya) sosyal medya gruplarındaki etkileşimi de araştırdı.



Buna göre Türkiye'deki kişilerin yaklaşık üçte ikisi (yüzde 65) WhatsApp gruplarında tanımadıkları kişiyle etkileşime geçiyor. Türkiye'de Facebook gruplarının siyaset ve haber için kullanım oranı yüzde 29, WhatsApp gruplarının ise yüzde 21. Türkiye bu iki alanda açık ara lider konumda.



Türkiye'de habere güven arttı



Araştırmanın en ilginç sonuçların birisi de Türkiye'de basına güvenin son bir yılda artması oldu. Ankete katılanların yüzde 46'sı basına güvendiğini bildirdi.



Bu oran 2018'de yüzde 38 idi. Bu da yüzde 8 puan veya yüzde 21 artış anlamına geliyor. Türkiye 38 ülke içinde basına güvende 15. sırada yer alıyor.



En yüksek oran Finlandiya (yüzde 59) ve Portekiz'de (yüzde 58) ölçülürken en düşük oran ise yüzde 22 ile Güney Kore ve yüzde 24 ile Fransa'da oldu.



SELİM AYANOĞLU

YORUMLAR

  • 0 Yorum