Stratejist Timothy Ash'ten Türkiye yorumu

"Biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizleri artırmak için sıfır yetkisi var"

Stratejist Timothy Ash'ten Türkiye yorumu
15 Ağustos 2019 - 09:38
Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi Stratejisti Timothy Ash, Türk lirasının dolara karşı değer kaybettiğini belirten bir paylaşımı alıntılayarak "Arjantin'in kötü etkisi gibi gözüküyor" yazdı. 

Ash Twitter üzerinden yaptığı paylaşımın devamında, "İşler çirkinleşirse şimdi biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faizleri artırmak için sıfır yetkisi var, bu yüzden sanırım endişelenmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Ash ayrıca, "Yatırımcılar Arjantin'deki ön seçimin ardından piyasaların oynak olduğu bir döneme mi girdiğini ve hangi merkez bankasının bu durumda doğru hamleleri yapabileceğini merak ediyorlar. Maalesef TCMB bunlardan biri değil. Faizleri düşürebilirler ancak Erdoğan yönetiminde faizleri yükseltemezler" yazdı.

Bloomberg Türkiye büro şefi Mark Bentley de Türkiye'de piyasaların durumu için "önümüzdeki hafta, bayramdan sonranın" daha belirleyici olacağını söyledi.

Arjantin'de ne oldu?



Arjantinliler 11 Ağustos’ta ön seçim için sandık başına gitti. "Herkesin Cephesi" koalisyonu lideri Alberto Fernandez, ‘beklenmedik’ bir başarı göstererek oyların yüzde 47.3’ünü aldı. Mevcut Devlet Başkanı Mauricio Marcri'nin oyları ise yüzde 32.3’te kaldı.

Ön seçimlerin ardından Arjantin Pezo’su, haftanın ilk günün ABD Doları karşısında yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti. Bir önceki haftayı 46.5 peso seviyesinde kapatan dolar, Arjantin Merkez Bankası’nın dolar bozdurma hamlesi öncesinde 65 pezonun üzerine kadar çıktı, sonradan 52 pezo seviyesine geriledi. Merval Endeksi pazartesi günü dolar bazında yüzde 48 değer kaybederken; Arjantin’in 5 yıllık CDS’i de 808 puandan 2169 puana çıktı.

2001 yılında ülkenin iflasına yol açan ekonomik krizden beri para birimi, hisse senetleri ve devlet tahvilleri bu kadar yüksek bir değer kaybı yaşamamıştı. Ülkenin para birimi pezo ve hisse senedi piyasaları pazartesi günü son 18 yılın en büyük değer kaybını yaşadı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum