Switch Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Switch, elektrik elektronik bölümünde terim olarak anahtar anlamına gelir. Akla ilk olarak gelen anahtar ifadesinden farklı olarak şalter gibi açık kapalı seçeneklerinden oluşan bir donanımdır. Switch’in bilgisayar terminolojisindeki ismi ise ağ anahtarı olarak geçer.

Switch Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları
06 Aralık 2021 - 10:56


Switch Nedir? Nasıl Çalışır?
Ağ aygıtı olarak bilinen switch, bağlı olduğu bilgisayarların haberleşmesini sağlar. Türkçe’de ağ anahtarı anlamına gelir. Bilgisayar, yazıcılar ve diğer ağ donanımları gibi aygıtların iletişim kurmalarını sağlar. Ağ kartına takılan bir kablo aracılığıyla switch bir araya getirilir ve böylelikle cihazlar arasında bağlantı kurmak mümkün olur. En çok merak edilen konulardan birisi de switchlerin nasıl çalıştığıdır. MAC adresi üzerinden iletişim kurmayı sağlayan switch, CAM tablosu olarak bilinen MAC adresi tablosunu kullanarak ağda bulunan bilgisayarların IP ve MAC adreslerini, bu tablo aracılığıyla hafızasında tutar. Bu tabloda hedef bilgisayarın MAC adresi kayıtlıysa, kaynak bilgisayardan gelen verileri switch hedef bilgisayara aktarır. MAC tablosunda hedef bilgisayarın adresi kayıtlı değilse, switch kaynak bilgisayarın dışındaki diğer cihazlara istek gönderir. Bu işlemin yapılmasıyla beraber MAC tablosuna hedef bilgisayarın adresi de kaydedilmiş olur.

Switch Kullanım Alanları Nedir?
Switchler genellikle ofislerde, veri merkezlerinde, şirketlerde kısacası iki ya da daha fazla bilgisayarın iletişim kurmak durumunda olduğu ortamlarda kullanılır. Birçok bilgisayarın aynı dosya üzerinden işlem yapmasına olanak sağlayan switch, anahtarlama metodunu kullanarak her bir veriyi iletim kanallarına aktarır. Switch aktarma yaparken portlarına hangi aygıt bağlı ise ona göre veri aktarımı yapabilmektedir. Switch hakkında en çok merak edilen sorulardan birisi de kaç çeşit switch türü olduğu sorusudur. Switch türlerini; Omurga (Backhone ) Switch, Merkez Anahtar (Core Switch), Kenar (Edge) Switch,SAN ( Storage Area Network ) Switch ve  Endüstriyel Ethernet Switch olarak sıralamak mümkündür.


Ağ Bağlantılarının Vazgeçilmezleri: Hub ve Switch
Hub ve switch; bilgisayarların iletişim kurmasına ve birbiriyle bağlantıda kalmasına yardımcı olan ağ cihazlarıdır. Hub ve switch kullanımında cihazların aynı ağda yer alması gerekir. Aynı ağda yer alan bilgisayarların iletişimini sağlayabilmek için ağ kartından bir kabloyu switch ya da hub’a bağlayarak ağ bağlantısını sağlamak mümkün. Performans olarak hub ve switch farklılık gösterir. Hub, bilgisayarları birbirine bağlar. Tüm bağlantılara ortak paylaşımlı bir ortam sağlar. Aktif ve pasif olmak üzere iki hub çeşidi bulunur. Pasif hub, sinyalleri işlemeyip sadece bilgisayarların birbirine bağlandığı sistemlerdir. Aktif hub ise aktif veriyi güçlendirerek tekrar oluşturur. Hub, veriyi kendine bağlı tüm cihazlara iletir. Veriyi tek bir bilgisayar alması gerekirken tüm cihazlara iletilmiş olur ve diğer cihazlar meşgul edilmiş olur. Switchlerin çalışma prensibi daha farklıdır. Switch performansı hublara göre daha iyidir. Hublarda port sayısı kadar cihaz bağlanabilmektedir. Switchler anahtarlama sistemiyle verileri farklı iletim kanalları üzerinden gönderir. Portlarına bağlı bulunan bilgisayarlar için ayrı iletim kanallarına sahiptir ve verileri bu kanallar üzerinden gönderir. Hız ve performans açısından hublardan daha iyidir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum