Taylan Yıldız, twitch yolsuzluğunun perde arkasını anlattı:

Nasıl kandırıyorlar? Canlı yayın platformu Twitch'te 'kara para aklandığı' iddiası Meclis'e taşındı. Platformun 'hack'lenmesiyle sızdırılan, içerisinde yayıncıların gelir bilgisi bulunan 125 GB'lık dosya ile ortaya çıkan skandal sonrası halktv.com.tr'den Arda Ormancı iddiaları ve süreci Türkiye'nin 'İnternetçi Abi'si İyi Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Taylan Yıldız ile konuştu...

 Taylan Yıldız, twitch yolsuzluğunun perde arkasını anlattı:
04 Ocak 2022 - 21:08 - Güncelleme: 05 Ocak 2022 - 10:14
Son günlerde kredi kartı hırsızlarının canlı yayın platformu Twitch'te, genelde az izlenen yayıncılar üzerinden kara para akladığı iddiaları Türkiye gündemine oturdu. İddialar, Twitch Türkiye'nin en çok izlenen yayıncılarından olan Ahmet 'Jahrein' Sonuç'un dillendirmesiyle gündeme geldi ve hem Twitter hem de Twitch üzerinden #temiztwitch hareketi başladı. halktv.com.tr, bir başka Twitch yayıncısı ve siyasetçi Taylan Yıldız ile söz konusu iddiaları konuştu.

"İnsanların, özellikle gençlerin kendini yayına dahil olduğunu hissettiği, çok interaktif bir platform" sözleriyle Twitch'i tanımlayan Taylan Yıldız, Türkiye'den de insanların burada canlı yayın yaptığını, canlı yayınlarda da insanların deneyimlerini paylaştığı belirtti.

Yıldız Twitch'i anlatırken, "Gençlerimiz evlerinde otururken sosyal bir ortam istiyorlar ve sosyal ortam istedikleri zaman oradaki kahramanları Twitch yayıncıları. Hem orada yalnızlıklarını gideriyorlar, hem de özellikle dışarıda eğlenmenin çok pahalı olduğu yani gençlerimizin çok fakir olduğu bir dünyada bunu bir tür eğlence olarak görüyorlar" cümlelerini de kullandı.

Kara para aklama iddialarının döndüğü 'Twitch Bit'i ise, "Farklı bir para birimi diye düşünebilirsiniz, ya da Bitcoin gibi... Dolar, TL'den 'Bit'e çevrilip insanlar birbirine bağış gönderebiliyor" şeklinde açıkladı.

Kara para nasıl aklanıyor?

Twitch'te kara para aklama işinin arkasında kim ya da kimlerin olduğunun henüz belli olmadığını ve bu konuda araştırma yapılması gerektiğini ifade eden Yıldız Twitch'te kara paranın nasıl aklandığını şu sözlerle anlattı:

"Binlerce yayıncı üzerinden ve genelde düşük profilli yayıncılar üzerinden bunun yapıldığı ve de insanların kredi kartının çalınması suretiyle kredi kartı bilgilerinden Twitch 'Bit'leri satın alınıp, o 'Bit'lerin transfer edilip(yayıncılara) sonra o 'Bit'lerin tekrar paraya dönüştürülüp, sonra da dönüştürülen paranın, bazı iddialara göre, yüzde 20'sinin yayıncıya verilip geri kalanının o(kredi kartı hırsızlığı yapanlar) insanlara bir şekilde transfer edildiği yönünde açıklamalar var"

Yıldız, bu durumun yeni ortaya çıkmadığını da ifade ederek, "Geçen sene bir dolandırıcı ile yapılmış bir video var. Orada videonun 15. dakikasında adam anlatmış zaten, diyo ki, 'Bu böyle, böyle, böyle yapılıyor' diyor. Yetkililere söylemiş bunu, Youtube'da, her yerde var ama bunu kimse duymamış. Kimse harekete geçmemiş" ifadelerini kullandı.

'İnternetçi Abi', yaşanan bu durumun birden fazla sorumlusu olduğunun altını çizdi. Bu sorumlulardan birinin Twitch olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Ben Google'da yöneticiydim. Google'da biz hep sahte hesaplar neler, sahte tıklama yapan hesaplar neler vs. bunlara bakardık. Ve o hesapları hemen kapatırdık. Diyelim senin bir Blogpost'un var ve 'Blog'unun içerisinde birisi tıklama yapınca sen para kazanıyorsun. Eğer sen kendi sitene tıklarsan para kazanmış oluyorsun ama bu yasal bir şey değil. Çünkü sistemi delmiş oluyorsun. Google'ın içerisinde istatistiksel sistemler var. Bu sistemler anomalilere bakıyor ve diyor ki, 'Eğer şöyle bir trafikte bu kadar 'tık' geldiyse ve bunların çoğu şu IP adresinden geldiyse bu 'tık'lar gerçek değildir. O yüzden bunları gerçek olarak sayma, reklam verenden o parayı alma' diyor. Aynısını Twitch'in yapıyor olması gerekiyor"

40-50 izleyicili hesap binlerce dolarlık 'Bit' alabilir mi?

Yıldız ayrıca bir istatistikçi, Silikon Vadisi yöneticisi ve Twitch yayıncısı olarak anlık 40-50 izleyicisi olan bir yayıncının binlerce dolarlık 'Bit' alıyor olmasının imkansız olduğunu belirtti.

Twitch'in sorumluluğunun yanı sıra, yaşanan durumun Türkiye'den kaynaklı bir siber güvenlik sorunu ve devlet eksikliğinin de bulunduğunu söyleyen Yıldız, "Bizim kartlarımız başkalarının elindeyse, orada bir kaç tane yer var. Bir tanesi, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) var, ikincisi siber güvenlik suçlarıyla ilgili bizim polis teşkilatımız var, daire başkanlıkları var. Bunların sorumluluğunda olan bir şey" dedi.

Bununla birlikte Yıldız, bir hırsızlık vakasını polis nasıl engelliyorsa dijital varlıkların, kredi kartlarının çalınmasının da polis tarafından engellenmesi gerektiğini aktardı.

arda-ormanci-kisisinden-fotograf-64.jpg

'Kurumlar çağın çok gerisinde'

Devletin bu işin içinde olması gerektiğini, polisin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini aktaran Yıldız, "Kurumlar çağın çok gerisinde. Bu kurumların çok daha 21. yüzyıla adapte olabilen ve hırsızların, suçluların bir adım önünde olması gereken kurumlar olması gerekiyor. Şu an biz 5 adım arkasındayız" şeklinde konuştu.

Aynı devlet kurumları ve Twitch gibi bankaların da bu işte sorumluluğu olduğunu belirten Taylan Yıldız, "65 yaşındaki bir teyzenin kredi kartı çalınıyorsa ve orada bir anda 3-5 tane Twitch aboneliği oluyorsa siz sorarsınız, 'Bu hayatın akışına uyan bir davranış mı, o yaştaki bir insanın Twitch aboneliği alıyor olması mantıklı mı?' dersiniz. Burada bankalarında çok daha aktif olması gerekiyor" ifadelerini konuştu.

"Diyorlar ki, 'Yüzde 20'sini paranın kendine aldı yüzde 80'ini bazı insanlara geri gönderdi'. Geri gönderdiği insanlara herhalde IBAN'la gönderiyorlar. Peki, IBAN'ın izi neden sürülmüyor?" sorusunu soran Yıldız, söz konusu 10 milyon doların, 8 milyon dolarının birilerine gelir olarak gittiğini ancak bunun kaydının ortada olmadığını aktardı. Yıldız ayrıca, bu durumun da yine devlet tarafından denetlenmesi gerektiğinden bahsetti.

Taylan Yıldız ayrıca, soruşturmanın devam ettiğini ve bugün Ahmet 'Jahrein' Sonuç'un da ifade vereceğini söyledi.

#temiztwitch

Kara para aklama iddialarının gün yüzüne çıkması ve bu işe bulaşmış bazı yayıncıların durumu kabul eden açıklamalar yapması sonrasında bu durumu protesto etmek isteyen Twitch Türkiye yayıncıları Twitter üzerinden #temiztwitch tag'ini açtı. Yıldız da bu tag'e destek olarak 5 Kasım tarihine kadar Twitch'te yayın açmayacağını duyurdu.

Yıldız, Tweet'inde, " #temiztwitch hemen şimdi. Yayıncı arkadaşlarımı destekliyorum" ifadelerine yer verdi.



YORUMLAR

  • 0 Yorum