Tevrat, Sevr, BOP ve "Fırat'ın doğusu!"

Nejat Eslen hatırlattı; "ABD'nin güncel hale getirdiği 'Fırat'ın doğusu' tabiri, 10 Ağustos 1920 tarihli Sevr Antlaşması'nda var" dedi .

Tevrat, Sevr, BOP ve "Fırat'ın doğusu!"
06 Ağustos 2018 - 08:50
Nejat Eslen hatırlattı; "ABD'nin güncel hale getirdiği 'Fırat'ın doğusu' tabiri, 10 Ağustos 1920 tarihli Sevr Antlaşması'nda var" dedi.

Konuyu geçmişte defalarca inceledim ama yeniden bir durum değerlendirmesi yapmak gerekiyor.

Sevr Antlaşması'nın 62 ve 64'üncü maddelerine göre "İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilcilerinden oluşan bir komisyon, Fırat'ın doğusundaki Kürt vilayetlerinde bir yerel yönetim düzeni kuracak; bir yıl sonra Kürtler dilerse Milletler Cemiyeti'ne plebisit yaparak bağımsızlık ilân etmek için başvurabilecek..."ti...

Sevr'in 88-93. maddelerine göre de Osmanlı, Ermenistan Cumhuriyeti'ni tanıyacak; Türk-Ermeni sınırını hakem sıfatıyla ABD Başkanı belirleyecekti. ABD Başkanı Wilson, 22 Kasım 1920'de verdiği kararla Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis illerinin Ermenistan'a verildiğini açıklamıştı.

***

Aslında Fırat'ın siyaset dilindeki yeri çok daha eskidir! Tahrif edilmiş Tevrat'ta Yahudilerin vatanı olarak gösterilen yer, Nil'den Fırat'a kadar uzanan topraklardır.

Devamını Oku

YORUMLAR

  • 0 Yorum