Türkiye'den konut alan bazı yabancılar dolandırıldı

Yabancı yatırımcının Türk gayrimenkul sektörüne ilgisi artarak devam ediyor. Ocak- Ağustos döneminde yabancıya konut satışı 30 bin 849 adet olarak gerçekleşirken, sektörde yılsonu satış beklentisi 50 bin bandının aşılması şeklinde. Ancak bu satışlarda çok sayıda anlaşmazlık da çıktı.

Türkiye'den konut alan bazı yabancılar dolandırıldı
21 Eylül 2021 - 09:06
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2021 itibariyle konut satışlarında bir önceki aya göre yüzde 31.18 artış yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 17'lik kayıp yaşandı ve toplamda 114 bin 400 konut satışı gerçekleşti. Öte yandan, hem yerli hem de yabancı yatırımcının konuta ilgisi artarak devam etti. Yabancı yatırımcıya yönelik satışlarda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50.7 artış yaşandı ve toplamda 5 bin 866 adet satış gerçekleşti. Böylece Ocak-Ağustos dönemindeki satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47.6 artarak 30 bin 849 oldu. Geçen yıl toplam satış hacmi 21 bin bandında iken, bu yıl satışlar 30 bin bandını aşmış durumda.
 
Konutta ABD'den alınan talep 3 kat arttı
 
Ülke uyruklarına göre ise en çok konut satışı sırasıyla İran, Irak, Rusya Federasyonu, Afganistan ve Kuveyt vatandaşlarına yapıldı. En dikkat çekici değişiklik ABD'den ve Avrupa'dan gelen talepteki artış yaşanıyor. Ağustos 2021 itibariyle ABD'den gelen yatırımlarda 3 kat, Almanya'dan gelen yatırımlarda ise 2 kat artış göze çarpıyor. 
İstanbul, Antalya, Ankara, Mersin yabancı yatırımcının yoğun ilgi gösterdiği iller olmaya devam etti. Bursa, Sakarya, Muğla, Trabzon, Adana, Fethiye ve Alanya'ya ise yabancı yatırımcı ilgisi artmaya devam ediyor. 
 
Sektör yasal düzenleme bekliyor
 
Yeni Mesaj'a bilgi veren sektör temsilcileri, yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışının dünyada da yükselen bir sektör olduğunu ve listenin üst sıralarında Portekiz, İspanya, Yunanistan, İngiltere, ABD, Kanada, İtalya, Fransa ve Karabağ gibi ülkelerin bulunduğunu ifade ediyor. Türkiye'de sektörün ciddi düzenlemeye ihtiyacı olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, şu ortak görüşleri ortaya koydu: "Bugün rakibimiz durumunda bulunan Dubai, Portekiz, Yunanistan ve Malta, bu alandaki düzenlemeleriyle bizden önde duruyorlar. Türkiye'de bugün isteyen herkes yabancıya gayrimenkul satabiliyor. Bu durum, sayısı 5 bine ulaşan uyuşmazlık davasına yol açtı. Biz yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışının yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Uluslararası Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nde yapılacak düzenlemelerin bu anlamıyla önemli olacağına inanıyoruz. Özellikle yabancı yatırımcıya yönelik konut satışı yapan kişilere, firma ve organizasyonlara mutlaka Sermaye Yeterliliği, Gayrimenkul Literatürüne Hâkimiyet, Yabancı Dil Bilgisi ve Seviyesinin Yeterli Düzeyde Olması gibi şartlar getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum