UçakUçak Korkusu mu? İşte Bazı Rakamlar

Uçmak, insanda her zaman bir dehşet duygusu uyandırır. Metal bir tüpün içerisine binip, binlerce metre yükseklikte seyahat etmek tehlikeli gibi görülebilir.

UçakUçak Korkusu mu? İşte Bazı Rakamlar
11 Ocak 2018 - 23:04
Ancak, araba kullanmak hatta sokakta yürümek daha tehlikeli. bugünden itibaren, İstanbul’ dan Londra’ ya hergün uçakla gidip gelseniz uçağınız önümüzdeki 13 bin yıl boyunca düşmeyecek. Bunu ben demiyorum “Am I Going Down” diyor. Rakamlar, seyahat etmenin en güvenli yolunun uçaklar olduğunu gösteriyor....

Uçmak, insanda her zaman bir dehşet duygusu uyandırır. Metal bir tüpün içerisine binip, binlerce metre yükseklikte seyahat etmek tehlikeli gibi görülebilir. Ancak, araba kullanmak hatta sokakta yürümek daha tehlikeli.


 Şuan sadece Avrupa üzerinde 10 binden fazla uçak havada (yaz aylarında bu sayı 15 binlere çıkabiliyor),
 Hergün yaklaşık 100 bin tarifeli uçak seferi yapılıyor,
 Yılda 3 milyardan fazla insan uçuyor (dünya nüfusunun neredeyse yarısı),
 Uçak kazalarında hayatını kaybeden kişi sayısı yılda sadece 365 (2016 yılı).


Kuşkusuz bu sonucun ortaya çıkmasında, havacılık dünyasının uçuş emniyetine gösterdiği büyük önemin payı gözardı edilemez. Günümüzde, neredeyse her uçak kalktıktan inene kadar takip ediliyor. En ufak bir teknik ya da operasyonel problem bile kayıt altına alınıyor.

Almanca yayınlanan Aero International dergisi, kayıt altına alınan bu on binlerce veriyi analiz ederek havayolu şirketleri için her yıl bir risk indeksi hesaplıyor. Oldukça karmaşık bir algoritmaya sahip bu hesaplamada 30’  dan fazla parametre değerlendirmeye alınıyor. 2016 yılı verilerine göre dünyanın en çok yolcu taşıyan 100 havayolu şirketinin birçoğunun risk indekslerinde bir önceki yıla göre büyük iyileşmeler oldu. Bu gelişme, sık sık uçak seyahati yapanlar için sevindirici bir haber. Derginin 2017 verilerine dayanarak hazırladığı risk indeksi sıralaması Şubat sayısında yer alacak.

Yazıyı Oku

YORUMLAR

  • 0 Yorum