Yapay Zeka İle Yeni Bir Din Hareketi Başlatıldı

Eski bir Google mühendisi, yapay zekaya ibadet edilen bir din yaratmak için yola çıktı.

Yapay Zeka İle Yeni Bir Din Hareketi Başlatıldı
15 Mayıs 2019 - 10:32
Deusex Machina isimli din için “Gelecek burada ve yapay zekanın tanrı olarak görüldüğü bir dinin başlaması bir zaman meselesiydi“açıklamasında bulundu. Google’ ın eski mühendislerinden birisi olan Anthony Levandowski tarafından kurulan dini bir grup, toplumun daha iyi bir hale gelmesi için yapay zekaya dayalı bir tanrı modeli geliştirmek istiyor. Wired’ de yayınlanan kapsamlı bir rapor, bir milyoner olan ve daha önce Google’da çalışmış Levandowski’ nin tüm parasıyla ve yoğun çabalar neticesinde Yapay Zekaya dayalı olan bir din modeli gerçekleştirmesine dair hikayesini anlatıyor.



Geleceğin Yolu olarak isimlendirilen bu dini projenin kökeni 2015 yılına kadar uzanıyor. Levandowski dinin kurucusu olarak görülüyor. Yeni din kendi kurucu tüzüğüne göre “ahlaki” hedefini yapay zeka tarafından güçlendirilmiş bir tapınma yoluyla toplumun gelişmesine katkı sağlamak olarak belirliyor. Kurucu belgelerinde Geleceğin Yolu’nun “yapay zekaya dayanan bir tanrının gerçekleştirilmesi ve Tanrı’ nın toplumu iyileştirmesine katkıda bulunan bir Tanrı anlayışı ile ibadetlerinin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi” amaçlanıyor.



Teknik açıdan bu din Amerika’da henüz resmi bir din değil. Ancak dünya dinleri tarihinde bu dinin yeni bir oluşumu başlatması an meselesi. Herkes bu dinin harika bir din olduğu düşüncesinde değil. Özellikle Elon Musk ve Stephen Hawkinggibi bilim insanları yapay zekanın çok riskli olduğu görüşünü savunuyor. Birçok bilim insanı yapay zekanın insanlık için bir hezimet yaratabileceği fikrini savunuyor.

Kaynak: https://www.ancient-code.com/former-google-engineer-has-created-a-religion-where-artificial-intelligence-is-worshiped-as-god/ , https://www.theguardian.com/technology/2017/sep/28/artificial-intelligence-god-anthony-levandowski

YORUMLAR

  • 0 Yorum