Yargı paketi yeni döneme kaldı

11. Kalkınma Planı’nın kabulünün ardından tatile giren Meclis’i yeni yasama yılında yoğun bir gündem bekliyor. Meclis’in öncelikli gündemi MHP’nin ısrarla talep ettiği infaz düzenlemesini de içerecek yargı paketi olacak

Yargı paketi yeni döneme kaldı
21 Temmuz 2019 - 11:26
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Ekim 2018'de başlayan 2. yasama yılı mesaisini önceki gün 11. Kalkınma Planı görüşmeleri ile noktaladı.



TBMM Genel Kurulu, 31 Mart yerel seçimleri, İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesine ilişkin tartışmaların damga vurduğu 10 aylık bu yasama yılında aralarında uluslararası sözleşmelerin de bulunduğu 40 kanunu kabul etti.



TBMM'de kabul edilen çevreden kanunlarla, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren düzenlemeler hayata geçirildi.



Yeni yasama yılında da Meclis'i yoğun bir gündem bekliyor. Yeni dönemde Meclis'in öncelikli gündemi MHP'nin ısrarla talep ettiği infaz düzenlemesini de içerecek yargı paketi olacak. Bunun yanı sıra hayvan hakları, nafaka, boşanmış çiftlerin çocuklarının icra dairesi aracılığıyla teslimi işlemlerine son verilmesi ve erken yaşta evlilik mağdurlarına yönelik düzenlemeler de Meclis'te ele alınacak.



Yoğun bir dönem geride kaldı



Ekim 2018'de kabul edilen Karayolları Trafik Kanunu ile "spin atmak" başta olmak üzere trafik kurallarına uymayanlara verilen cezalar ağırlaştırıldı.



Meclis'ten Kasım 2018'de geçen, Çevre Kanunu ile büyük tartışmalara yol açan, "alışveriş poşetlerinin ücretli" olması sistemine geçildi. Ayrıca yeni imar planlarında bisiklet yollarına yer verilmesi de zorunlu kılındı.



Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk bütçesini 22 Aralık 2018'de kabul edilen Meclis'in aynı ay benimsediği bir başka düzenleme ile ise, "ticari alacak davalarında" da arabuluculuk şartı getirildi. 31 Mart seçimleri ve sonrasındaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin tartışmalar nedeniyle Mart ve Nisanda yasama çalışmalarına uzun süre ara vermek zorunda kalan Meclis, Mayısta da rölantide çalıştı.



Meclis, Haziran ve Temmuzda ise, önemli kanunu düzenlemelere imza attı. Son iki ayda kabul edilen sekiz kanun ile ilkokula başlama çağı 66'dan 69 aya çıkarıldı. Askerlik süresi 6 aya indirildi. Bedelli askerlik sürekli hale getirildi.



Varlık barışının süresi uzatıldı, finansal sıkıntıdaki firmalara borçlarını yeniden yapılandırma imkanı verildi, sporda şiddeti önlemeye yönelik önemli yenilikler getirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum