Aydın İZBUDAK

Aydın İZBUDAK

HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER
[email protected]

Bakın Van Gölü Canavarı efsanesi nereden geliyormuş..??

10 Kasım 2019 - 11:13

Loch Ness Canavarı..

1. İlk kez 1500 yıl önce ortaya çıktı.

Loch Ness Canavarı ile ilgili ilk anlatı 1500 yıl öncesine dayanıyor. İskoçya'da Hristiyanlığı yaymakla yükümlü olan İrlandalı misyoner Aziz Columba'nın M.S. 565 tarihli notlarında bir canavardan bahsedilir. Buna göre Columba, kralı ziyarete giderken Loch Ness Gölü'nde yaşadığı söylenen ve insanları yediği iddia edilen canavar yüzünden geri dönmek zorunda kalır.

Columba'nın yazınında, canavarın bir insanı yediğine tanık olduğunu not düşmüştür ve canavara göle geri dönmesini emretmiştir. Tanrı korkusu olan canavar göle dönmüştür ve bir daha kimseye zarar vermemiştir.

2. Modern dünyanın Loch Ness Canavarı'na olan ilgisi ..

1933 yılında başladı. 2 Mayıs 1933'te Inverness Courier adlı yerel bir gazete Loch Ness Canavarı'ndan ve canavarı gördüğünü öne süren bir çiftten bahsetti. Gazetede yayınlanan canavar haberinin ardından bir başka çift de canavarı karada gördüklerini öne sürdü.

Gazetede yazan haberde, canavarın yeni bir söylenti olmadığı ve yüzyıllarca bölgede canavar anlatıları olduğu bilgilerine de yer verildi.

3. Loch Ness Canavarı fotoğrafı..

Loch Ness Canavarı'nı gördüğünü iddia eden kişilerden herkes bir kanıt bekledi. Beklenen fotoğraf 19 Nisan 1934'te İngiliz cerrah Colonel Robert Wilson'dan geldi.

Fotoğraftaki uzun boylu canlı, soyu tükenmiş bir deniz canlısını andırıyordu. Görünüşü, yıllarca nesilden nesile aktarılan anlatılarla uyumluydu.

1994'te Christian Spurling, ölüm döşeğinde bir itirafta bulundu. Spurling, Loch Ness Canavarı düzenbazı olarak da bilinen üvey babası ile her şeyi planladıklarını ve şaka yaptıklarını söyledi. Buna göre Spurling'in üvey babası fikri bulan ilk kişiydi. Spurling de kıvrımları olan küçük bir canavar figürü yaptı. Wilson da, göldeki bu hileye kanan ilk kişi oldu.

4. Loch Ness Canavarı'nın turizme katkısı büyük...

Turizm birçok ülke için mükemmel bir gelir kaynağı. İnsanlar ülkenize gelir, para harcar ve ekonomiye katkı sağlarlar. Fakat küçük bir yerleşkenin turizm açısından kalkınması İstanbul, Tokyo ya da Paris kadar kolay değil.

İskoçya turizminin ortalama değeri 14.5 milyar dolar. Bu rakamın önemli kısmını Loch Ness Canavarı turizmi oluşturuyor.

İngiliz BBC kanalı 2012'de Loch Ness Canavarı turizmi hakkında araştırma yaptı. Araştırmaya göre canavarın bölge ekonomisine katkısı 33 milyon dolar. Bölgeye gelen turistlerin yüzde 85'inin önceliği Loch Ness Canavarı. Göl çevresinde canavarla ilgili çok sayıda turizm etkinliği yapılıyor.

5. Loch Ness Canavarı, Loch Ness Gölü'nü bilimle tanıştırdı..

Modern teknoloji sayesinde geniş su arazileri, artık daha kolay taranabiliyor. Suya çakılan bir uçak ya da batan bir gemiyi aramak modern teknolojiler sayesinde çok daha kolay. Peki bu teknolojiler Loch Ness Canavarı'nı aramak için nasıl kullanıldı?

En büyük arama çalışması Operation Deepscan'di. İki düzine kadar gemi, göl ve çevresini 3 gün boyunca deniz radarı ile taradı. Gölün yüzde 60'lık kısmı taransa da, kıyıya yakın olan sığ yerleri haritalamak mümkün olmadı.

Araştırmanın ilk gününde su altında birkaç geniş nesneye rastlandı. Fakat daha sonra gerçekleştirilen çalışmalarda aynı yerlerde bir şey bulunmadı. Bazıları, taramaların fokları tespit ettiğini öne sürdü.

6. BBC'ye göre Loch Ness Canavarı diye bir şey yok

2009 yılında İngiliz haber kanalı BBC, Loch Ness Canavarı'nı aramak için çalışma yürüttü. Uydu, navigasyon ve kapsamlı deniz radarlarını kullanan BBC, gölün her yerini taradı. Çalışmanın ardından BBC, Loch Ness Canavarı diye bir şey olmadığını açıkladı.

600 deniz radarı ışını kullanan BBC, gölün her noktasını haritalandırdı ve sıra dışı hiçbir şeye rastlamadı.

BBC, çalışmanın son aşamasında insanları kandırmanın ne kadar kolay olabileceğini göstermek için suyun altına bir cisim gizledi ve birden turist kafilesinin önünde cismi hızlıca suyun üzerine çıkardı. Gölde ne gördükleri sorulan turistler, yılana benzeyen kıvrımlı bir canlı ile karşılaştıklarını söyledi.

7. Loch Ness Canavarı aslında ne?

Loch Ness Canavarı hakkında ortaya atılan çok sayıda iddia var. Bazıları gölde nesli tükenmiş bir deniz canlısının hala yaşıyor olduğunu düşünüyor; bazılarına göre canavar, uydurma bir hikaye.

River Monsters (Nehir Canavarları) programını sunan Jeremy Wade, Loch Ness Canavarı'nın aslında Grönland köpek balığı olabileceğini söylüyor. Göğüs yüzgeçleri küçük olan Grönland köpek balığı yaklaşık 5 metre 50 cm uzunluğunda bir deniz canlısı. Bu özellikleri sayesinde Grönland köpek balığı, yılan gibi kıvrılabilen bir canlıya benzetilebilir. Grönland köpek balığı ayrıca önüne ne çıkarsa yemesiyle ünlü.

Loch Ness Canavarı'nı en uzun süre arayan insan olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren ve 24 yıldır canavarı arayan Steve Feltham, Loch Ness Canavarı'nın aslında yayın balığı olabileceğini düşünüyor. Yayın balığı olarak da bilinen Avrupa'nın en büyük ikinci tatlu su balığının boyu 4 metreye kadar ulaşabiliyor.

Loch Ness Canavarı'nın ne olduğuna dair ortaya atılan en komik iddia ise canavarın bir fil olduğu düşüncesi. Paleontolojist Neil Clark, Hindistan'daki fillerin suda nasıl yüzdüğünü gördükten sonra Loch Ness Canavarı'nın da aslında bir fil olabileceğini öne sürdü.

8. Loch Ness Canavarı aldatmacaları

Loch Ness Canavarı'nı gördüğünü iddia eden yüzlerce insan olsa da varlığına dair bir tane bile kanıt yok. Bazıları da gerçek olduğuna dair sahte hikayeler uyduruyor.

İtalyan gazeteci Frencesco Gasparini, 1933'te İngiliz bir gazete için çalışırken Loch Ness Gölü'nde görülen ilginç balık hikayesi ile karşılaştı. Olayla ilgili gizemi artırmak için Gasparini, canavarı gören bir çiftin de ifadelerini basına taşıdı. Gasparini 1959'da canavar haberinin kurgulanmış olduğunu itiraf etti...

9. Loch Ness Canavarı DNA testi

Fotoğraflar gerçeklik adına en büyük kanıtlar olarak sayılsa da modern dünya, fotoğraflara bile şüpheyle yaklaşmamız gerektiğini öğretti. Fotoşop tekniği ile Loch Ness Canavarı'nı dünya liderleriyle çay ve kahve içtiği fotoğraflar üretebilirsiniz. Neyse ki bilim kanıt adına DNA testi gibi harika bir nimeti insanlarla buluşturdu.

Yeni Zelandalı bilim insanı ve profesör Neil Gemmel, bu sene Loch Ness Gölü sularındaki biyoçeşitliliği ölçmek için bazı örnekler aldı. DNA test tekniği sayesinde Loch Ness Gölü'nde neler olup bittiğini öğrenebilecektik. Neticede canavara dair herhangi bir bulguya rastlamayan Gemmel, sadece yeni bir bakteri türü keşfettiğini açıkladı.

10.Loch Ness Canavarı, dünya çapında en ünlü canavar anlatılarından biri olsa da, ona benzeyen çok sayıda örnek bulunuyor.

ABD'nin Utah ve Idaho eylaetlerinde yer alan Bear Gölü'nde de 1868 yılından bu yana canavar görülme vakaları bildiriliyor.

Kanada'nın Okanagan Gölü'nde de Loch Ness Canavarı'nın kuzeni olan Ogopogo efsanesi bulunuyor. Anlatılara göre Ogopogo, yılan gibi kıvrılabilen uzun boylu bir canavar.

Kanada'nın Manitoba Gölü'nde de Loch Ness Canavarı benzeri bir yaratığın görüldüğüne dair iddialar bulunuyor. Bahsi geçen canavara ait olduğu öne sürülen bir fotoğraf, 1962 yılında yayınlandı.

Ve tabii ki Türkiye'de Loch Ness Canavarı'nın birebir aynısı olan Van Gölü Canavarı efsanesi var. Van Gölü Canavarı'nı bulmak için yürütülen çalışmalarda canavar bulunamasa da gölün tabanında 3 bin yıllık bir kale olduğu keşfedilmişti.


Görüntünün olası içeriği: ayakkabılar ve açık hava

YORUMLAR

  • 0 Yorum